Παραμονή της Ημέρας του Σοάχ, της γενοκτονίας των εβραίων από τους ναζί, ιστορικοί ερευνητές αποκαλύπτουν ναζιστικά σχέδια για την εξόντωση των εβραίων της βόρειας Αφρικής, ένα άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας του Ράιχ. Εκδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ για την επέτειο του Ολοκαυτώματος. Οι επίσημες εκδηλώσεις στο Ισραήλ θα αρχίσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) την Τετάρτη υπό τον ήχο των σειρήνων στο Μνημείο Γιαντ Βάσεμ της Ιερουσαλήμ, παρουσία του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες, του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ και ξένων επισήμων. Στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος θα ανάψουν έξι πυρσοί στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων εβραίων, θυμάτων του ναζισμού, και θα κατατεθούν στεφάνια. Το «αραβικό χαρτί» του Φύρερ Οι ναζί σχεδίαζαν να εξοντώσουν τους εβραίους της Βόρειας Αφρικής το 1942, αλλά η ήττα των στρατιωτικών τους δυνάμεων και η αδυναμία τους να κινητοποιήσουν τους Αραβες οδήγησαν σε αποτυχία τα σχέδιά τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργασιών ερευνητών που ασχολήθηκαν με το άγνωστο αυτό κεφάλαιο της ιστορίας του Ράιχ.
Οι ναζί βρίσκονταν ήδη στο στάδιο των προετοιμασιών για τον εκτοπισμό των εβραίων τον Ιούλιο 1942 με την προοπτική της εισβολής της στρατιάς του Ρόμελ στην Αίγυπτο. Μια πρώτη ειδική ομάδα αποτελούμενη από 24 άνδρες με επικεφαλής έναν τεχνικό ειδικό στη διαδικασία εξόντωσης έφθασε τον Ιούλιο 1942 στη Λιβύη. Αυτή η ειδική ομάδα είχε το «πράσινο φως» του γερμανικού στρατού, υπό τη διοίκηση του Έρβιν Ρόμελ, για να αρχίσει την προετοιμασία, λέει ο ερευνητής Μάρτιν Κιούπερς του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της εργασίας του κατά τη διάρκεια συμποσίου που οργανώθηκε στην Ιερουσαλήμ, την παραμονή της Ημέρας του Σοάχ.
Η γερμανική προπαγάνδα που καλούσε τους Αραβες «να εξοντώσουν τους εβραίους και να καταστρέψουν τις περιουσίες τους» εξέφραζε χωρίς καμία αμφιβολία την πρόθεσή τους να θέσουν σε εφαρμογή την «τελική λύση» στους 400.000 εβραίους της βόρειας Αφρικής και, ενδεχομένως, σε άλλους 450.000 στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με τον ερευνητή.
Μετά την ήττα στο Ελ Αλαμέιν, τον Οκτώβριο 1942, όταν ο γερμανικός στρατός υποχώρησε στην Τυνησία μέχρι τον Μάιο του 1943, εκπονήθηκαν σχέδια για τον εκτοπισμό των εβραίων και τη μεταφορά τους με πλοία στην Ιταλία και από εκεί στα στρατόπεδα θανάτου της κεντρικής Ευρώπης.
Το ότι τα σχέδια αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν οφείλεται στο γεγονός ότι το γερμανικό πολεμικό ναυτικό είχε άλλες προτεραιότητες και δεν μπορούσε να διαθέσει πλοία.
Εν αναμονή, χιλιάδες εβραίοι της Τυνησίας κρατήθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας υπό πολύ σκληρές συνθήκες.
Ωστόσο, η ναζιστική προπαγάνδα δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρά το εχθρικό κλίμα ανάμεσα στους Αραβες και τους εβραίους εξαιτίας της διένεξης για την Παλαιστίνη και δεδομένης της επιδίωξης των Αράβων να απελευθερωθούν από τον αποικιακό ζυγό.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Μισέλ Αμπιτμπόλ, του εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, η αποτυχία αυτή οφείλεται στην «ακαταλληλότητα και την ανακολουθία» της ναζιστικής προπαγάνδας προς τους Αραβες.
«Οι Αραβες εθνικιστές περίμεναν από τη Γερμανία να τους απελευθερώσει από τη γαλλική, τη βρετανική και την ιταλική αποικιοκρατία, αλλά εκείνη εκώφευσε στις εκκλήσεις τους» λέει ο ιστορικός, ο οποίος αποδίδει αυτήν τη στάση στην περιφρόνηση από τη ναζιστική Γερμανία των Αράβων ως σημιτών, καθώς και στην ανάγκη της υπεράσπισης των αποικιοκρατικών συμφερόντων των συμμάχων του Ράιχ, της Ιταλίας και του καθεστώτος του Βισί.
Ο Ιταλός ερευνητής Φίλιπο Πετρούτσι αποκαλύπτει από την πλευρά του ότι «η ρατσιστική προπαγάνδα» που προερχόταν κυρίως από οργανώσεις της γαλλικής άκρας δεξιάς απορρίφθηκε από τις εθνικιστικές ελίτ, κυρίως στην Αλγερία, «όπου δεν είχε απήχηση στις μάζες».
Στη γαλλική αποικία, οι μουσουλμάνοι Αλγερινοί, δεν επέδειξαν καμία συμπάθεια απέναντι στους εβραίους όταν τους αφαιρέθηκε η γαλλική υπηκοότητα τον Οκτώβριο του 1940, υπενθυμίζοντας τα πογκρόμ που είχαν οργανωθεί πριν από τον πόλεμο.
Η ερευνήτρια Σαντάλ Μετσγκέρ του πανεπιστημίου του Νανσί τονίζει ότι στην πολιτική διαθήκη του Χίτλερ, η οποία συντάχθηκε στο τέλος του Απριλίου 1945 πριν από την αυτοκτονία του, ο Φύρερ «εκφράζει τη λύπη του που δεν έπαιξε το αραβικό χαρτί», εκτιμώντας ότι αυτό θα του είχε επιτρέψει να νικήσει τη Βρετανία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εβραίοι της βόρειας Αφρικής θα είχαν την ίδια τύχη με τους εβραίους της Ευρώπης, εάν οι συμμαχικές δυνάμεις δεν είχαν απελευθερώσει τον κόσμο από τον ναζισμό» δήλωσε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ισραήλ Χάραλντ Κίντερμαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμποσίου. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό |
Comments