Το θέμα της ημέρας | 24.04.2008

Η Κομισιόν της ΕΕ πάει Πεκίνο

Ανθρώπινα δικαιώματα, εμπόριο και κλίμα είναι τα θέματα της ατζέντας της Κομισιόν στις συνομιλίες που έχει σήμερα και αύριο στο Πεκίνο με την κινεζική ηγεσία. Η επιδίωξη της Κομισιόν μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου

Η σημερινή επίσκεψη της Κομισιόν στο Πεκίνο είναι πρεμιέρα στις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα. Εννέα συνολικά επίτροποι συνοδεύουν τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο στις διήμερες συνομιλίες σήμερα και αύριο με την κινεζική ηγεσία, τον πρόεδρο Χού Ζιντάο, τον πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο και άλλα μέλη της κινεζικής κυβέρνησης. Η θεματολογία περιλαμβάνει καυτά θέματα, όπως ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία του κλίματος, διεθνές εμπόριο.

O πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο είναι αποφασισμένος θα συζητήσει τα ανθρώπινα δικαιώματαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: O πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο είναι αποφασισμένος θα συζητήσει τα ανθρώπινα δικαιώματαΟ πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο σε άσκηση λεπτών ισορροπιών

Η επεισοδιακή λαμπαδηδρομία της ολυμπιακής φλόγας στο Παρίσι εξαιτίας του Θιβέτ όξυνε το κλίμα πυροδοτώντας και βανδαλισμούς κινέζων εις βάρος γαλλικής αλυσίδας. Ο πρόεδρος της Kομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρέπει να κρατήσει λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα οικονομικά συμφέροντα των Ευρωπαίων και στις εκκλήσεις για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να επισκεφτώ την Κίνα", λέει ο Μπαρόζο "και να συζητήσω για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατάσταση στο Θιβέτ. Και έχω την πρόθεση να το κάνω".

Πανηγυρικές φιέστες και πολιτική καταπίεση

Περίπου 100 ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Μπαρόζο θέλει να αποσαφηνίσει στην κινεζική ηγεσία ότι δεν μπορεί οργανώνει πανηγυρικές φιέστες για τη νεολαία του πλανήτη και ταυτόχρονα δείχνει το σκοτεινό πρόσωπο της πολιτικής καταπίεσης. Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να συζητηθεί αυτό το θέμα με την ηγεσία της Κίνας λέει η Σούζι Ντένισον από τη Διεθνή Αμνηστία. Πρόκειται για την ελευθερία του τύπου, τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, την κατάργηση των στρατοπέδων εργασίας και τη διαφάνεια στη θανατική ποινή".

Εκτος από τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν και τα πειρατικά προϊόντααπό την ΚίναBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Εκτος από τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν και τα πειρατικά προϊόντααπό την Κίνα Η διπλωματία χρειάζεται κοινή γλώσσα από την ΕΕ

Οι δυνατότητες της διπλωματίας δεν έχουν εξαντληθεί. Οι Ευρωπαίοι πρέπει όμως να βρουν κοινή γλώσσα έναντι της Κίνας. Διότι αυτό λείπει, καθώς κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έχει τις δικές της προτεραιότητες έναντι της Κίνας.

Στις συνομιλίες της Κομισιόν κεντρική θέση έχουν τα θέμα τα του περιβάλλοντος και η προσπάθεια να αποσπάσει από την Κίνα συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Βεβαίως και οι οικονομικές σχέσεις.

Ανάγκη συνολικής στρατηγικής έναντι της Κίνας

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας οικονομικός-εμπορικός μηχανισμός για να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα με τα πειρατικά προϊόντα και τα εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές. ΟΙ διαμαρτυρίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγικής, λέει ο επίτροπος εμπορίου Μάντελσον, που θα ενσωματώνει την Κίνα στη διεθνή κοινότητα. Διότι η απομόνωση της Κίνας από το διεθνές πλαίσιο εμπορίου και ασφάλειας, λέει ο Μάντελσον, «θα ήταν καταστροφική» για την Κίνα και την ΕΕ.

Γιώαργος Παππάς / Barbara Wesel


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»