Επίσκεψη με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό

Του Σταυρου Λυγερου / lygeros@kathimerini.gr

Αν και καταβάλλονται προσπάθειες η επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα να σφραγισθεί με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Southstream, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί. Ούτως ή άλλως, όμως, η επίσκεψη έχει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσεκλήθη για να αποχαιρετήσει τον απερχόμενο πρόεδρο Πούτιν και κυρίως για να γνωρίσει τον διάδοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Και μόνο το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί για τρίτη φορά τη Μόσχα, ενώ έχει ήδη υποδεχθεί τρεις φορές τον πρόεδρο Πούτιν στην Ελλάδα, είναι μια σαφής ένδειξη. Ενδειξη που γίνεται ακόμα πιο εύγλωττη, εάν συνυπολογισθούν και οι συναντήσεις τους σε τρίτες χώρες. Η ελληνορωσική προσέγγιση στηρίζεται σε ένα πολύ θετικό υπόβαθρο ιστορικών δεσμών και παραδοσιακής φιλίας, το οποίο προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο. Οι δυνατότητες αυτές, όμως, παρέμεναν αναξιοποίητες. Η κατάσταση αλλάζει, λόγω της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Παρά τις αμερικανικές πιέσεις, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παρακάμψει την οικονομική παράμετρο, αλλά και το γεγονός ότι στα εθνικά θέματα, η Ουάσιγκτον τηρεί από ουδέτερη έως αρνητική στάση για τα ελληνικά συμφέροντα. Αντιθέτως, η Μόσχα κατά κανόνα υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις ή τουλάχιστον τηρεί ευμενή ουδετερότητα. Και το μόνο που ζητεί από την Αθήνα είναι να δείχνει κατανόηση για τα θεμιτά ρωσικά συμφέροντα. Η πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με την πολύ καλή προσωπική σχέση του με τον πρόεδρο Πούτιν, τον έχουν καταστήσει τον Κώστα Καραμανλή προνομιακό συνομιλητή της Ρωσίας.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»