Κινδύνευσε να χαθεί το ανθρώπινο είδος

ΑΡ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στα πρόθυρα του αφανισμού έφτασε το ανθρώπινο είδος πριν από 70 χιλιάδες χρόνια αποδεικνύει πρόσφατη γενετική μελέτη.

Ο αριθμός των προγόνων μας πρέπει να συρρικνώθηκε τόσο που προσέγγιζε τις δύο χιλιάδες άτομα. Ωστόσο, το είδος πολλαπλασιάστηκε -και τελικά επιβίωσε- στην αρχή της Εποχής του Λίθου.

«Με τη μελέτη αποδεικνύεται ότι η επιστήμη της γενετικής μπορεί να μας αποκαλύψει στοιχεία για το είδος μας, όπως και για συμβάντα που αγνοούσαμε ως σήμερα», αναφέρει ο Σπένσερ Ουέλς, ειδικός της National Geographic Society.

O Ουέλς είναι διευθυντής του γενογραφικού προγράμματος που μελετά ανθρωπολογικά θέματα, κάνοντας χρήση της γενετικής. Η έκθεση δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Human Genetics.

Προηγούμενες μελέτες αναλύοντας το μιτοχονδριακό DNA -το οποίο κληροδοτείται στα παιδιά από τη μητέρα- μπόρεσαν να εντοπίσουν μία «κοινή μητέρα», τη «μιτοχονδριακή Εύα», η οποία έζησε στην Αφρική πριν από 200 χιλιάδες χρόνια.

Ερευνα στο DNA δύο φυλών

Οι μεταναστεύσεις των προγόνων μας από την Αφρική προς ολόκληρο τον κόσμο πρέπει -λένε οι ερευνητές- να ξεκίνησαν πριν από 60 χιλιάδες χρόνια. Ομως γνωρίζουμε πολύ λίγα σχετικά με το τι συνέβη από την εμφάνιση της «κοινής μητέρας» μέχρι την εποχή των μεγάλων μεταναστεύσεων.

Η νέα μελέτη ερεύνησε το μιτοχονδιακό DNA των φυλών Χόι και Σαν της Νότιας Αφρικής, που κατά τους ερευνητές απομακρύνθηκαν από το κοινό ανθρώπινο οικογενειακό δένδρο πριν από 90 έως 150 χιλιάδες χρόνια.

Οι επιστήμονες, υπό τον συντονισμό του Ντόρον Μπεχάρ του ιατρικού Κέντρου Ραμπάμ της Χάιφα και τoυ Σαρόν Ροσέτ, του ερευνητικού κέντρου της ΙΒΜ στην Νέα Υόρκη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι διαχωρίστηκαν σε ολιγομελείς ομάδες, λίγο πριν από την Εποχή του Λίθου, και στη συνέχεια ήλθαν εκ νέου σε επαφή, πολλαπλασιάστηκαν και τελικά μετανάστευσαν σε άλλες περιοχές.

Ειδικότερα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανατολική Αφρική βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων περιόδων ξηρασίας πριν από 135 έως 90 χιλιάδες χρόνια και ότι οι κλιματικές μεταβολές συνέβαλαν στις πληθυσμιακές αλλαγές, που μας οδήγησαν στο κατώφλι του αφανισμού. Σήμερα, βέβαια, δεν κινδυνεύουμε αφού ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίζει τα 6,6 εκατομμύρια ανθρώπους.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc