Φιέστα κάθαρσης /ethnos


«Κάθαρση» με αναδρομικό χαρακτήρα προκειμένου να μετριαστούν οι εντυπώσεις για τις ευθύνες της ΝΔ σε ομόλογα, Siemens και Ζαχόπουλο

«E» 26/4
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Βαρύ πολιτικό φορτίο καλείται να σηκώσει τις επόμενες ημέρες η Δικαιοσύνη καθώς εισέρχονται στην τελική φάση όλες μαζί οι μεγάλες υποθέσεις που έχουν αποτελέσει πεδίο οξύτατης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούν να ρίχνουν βαριές σκιές στο δημόσιο βίο.

Φιέστα κάθαρσης

Το σκηνικό ενός απέραντου δικαστηρίου προβάλλει πλέον καθαρά στον ορίζοντα, καθώς τις πρώτες ποινικές διώξεις για τα ομόλογα και τη Siemens, την επανεξέταση των φακέλων του Χρηματιστηρίου και ειδικότερα της ΔΕΚΑ, θα ακολουθήσουν οι υποθέσεις Ζαχόπουλου και ντόπινγκ.

Η ολική επαναφορά όλων αυτών των καυτών θεμάτων αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο πολιτικής έντασης αλλά και σενάρια για τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης.

Με επικοινωνιακούς όρους οι δυσμενείς εντυπώσεις από τις παραπομπές, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, θα είναι ισομερώς μοιρασμένες σε Ν. Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Στην υπόθεση των ομολόγων σχεδόν τα μισά από τα πρόσωπα που εμφανίζονται να εμπλέκονται σε επιζήμιες πράξεις ασφαλιστικών φορέων έρχονται από το παρελθόν και κατατάσσονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβερνητική θεώρηση των πραγμάτων παραπέμπει σε συμψηφισμό, ο οποίος φαίνεται πως επιτυγχάνεται αριθμητικά.

«Ολα στο φως» αλλά για την... προηγούμενη κυβέρνηση

SΙΕΜΕΝS
Στις 30 Απριλίου καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι οι πρώτοι εμπλεκόμενοι, πρώην και νυν στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα και πρώην στελέχη του ΟΤΕ.
Μέχρι τώρα έχουν κληθεί ως ύποπτοι οι κ. Χριστοφοράκος, Μαυρίδης, Γεωργίου, Δενδρινός από την εταιρεία και από τον ΟΤΕ οι κ. Σκαρπέλης και Γρεβενίτης
ενώ πολύ σύντομα πρόκειται να κληθούν για κατάθεση και άλλα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και παλαιοί συνδικαλιστές.

Τον χορό των «καυτών» εξελίξεων θα σύρει η διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens, που παραμένει σε προκαταρκτική εξέταση από τον Δεκέμβριο του 2006, ύστερα από αποκαλύψεις για «μίζες» από τη γερμανική δικαιοσύνη. Μετά μια μακρά περίοδο θολών ερωταπαντήσεων σε επίπεδο μακάριας δικαστικής συνδρομής, η έρευνα «φούντωσε» ξανά με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για αποκαλύψεις της γερμανικής δικαιοσύνης.

Η ελληνική δικαιοσύνη επανενεργοποιήθηκε με την επίσκεψη εισαγγελέων στη Γερμανία, ενώ δεν κατέστη εφικτό να μεταβούν στην Ελβετία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, αφού οι Ελβετοί είναι εξαιρετικά φειδωλοί σε ονόματα τραπεζικού απορρήτου όταν δεν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία και διώξεις στα χέρια τους.

Η ξαφνική ανακίνηση του θέματος από τα ΜΜΕ επιτάχυνε τη λήψη στοιχείων και ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου πήρε τις γερμανικές καταθέσεις και άρχισε να καλεί πλέον υπόπτους, παρέχοντάς τους ασφυκτικές προθεσμίες. Ο τρόπος διερεύνησης της υπόθεσης με βάση τη χρονική διαδρομή θα αναδείξει πρώτα στοιχεία της περιόδου όταν κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ και σχετίζονται με καταγγελίες για συμβάσεις εκείνης της εποχής για την ψηφιοποίηση συσκευών του ΟΤΕ κλπ. Η αναζήτηση ευθυνών για το επόμενο στάδιο, που αγγίζει την περίοδο της σημερινής κυβέρνησης (και όσα καταγγέλθηκαν για το σύστημα C4I κλπ.), είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει σε δεύτερη φάση.

ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
Η βασική κατηγορούμενη, Ε. Τσέκου και ο εργατολόγος που τη συνόδευσε στις επισκέψεις της στα ΜΜΕ, Χρ. Νικολουτσόπουλος, παραμένουν προφυλακισμένοι. Εις βάρος των άλλων δύο δικηγόρων Ηρ. Κουτελίδα και Δ. Μπαλέρμπα, είναι σύμφωνα με δικαστικές πηγές θέμα ημερών η άσκηση ποινικών διώξεων.

Με ρυθμούς χελώνας η διερεύνηση
Η επιτάχυνση που εμφανίζει τώρα η σχετική έρευνα είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση των ερευνών γύρω από κάποια σκέλη της υπόθεσης Ζαχόπουλου, καθώς ο ίδιος εισαγγελέας έχει χρεωθεί και την έρευνα για τις καταγγελίες ότι ήταν «στημένος» ο διαγωνισμός του υπουργείου Πολιτισμού, που τελικά ακυρώθηκε, όπως και την έρευνα για τις επιχορηγήσεις προς διάφορους φορείς. Μάλιστα, το τελευταίο σκέλος των ερευνών αναμένεται να καθυστερήσει, αφού θα χρειαστεί να προηγηθεί το πόρισμα πραγματογνωμοσύνης που έχει διαταχθεί. Ομως στο διάστημα που μεσολάβησε, θα έπρεπε να είχαν δοθεί δικαστικές απαντήσεις για το τεράστιο ζήτημα του διαγωνισμού, αλλά και τις καταγγελίες του Μ. Τριανταφυλλόπουλου που ενέπλεξαν τον Κ. Κουκοδήμο και τον μόλις παραιτηθέντα Σπ. Κλαδά. Η εισαγγελική έρευνα, που ως προς το σκέλος αυτό κατέληξε αρχικά στο αρχείο, συνεχίζεται υπό τη «βαριά σκιά» της ευχής που διατύπωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης να τελειώσει σύντομα η δικαστική περιπέτεια του Κ. Κουκοδήμου για να επιστρέψει στη ΝΔ...

ΟΜΟΛΟΓΑ
Το πρώτο κύμα ποινικών διώξεων, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προβλέπεται κατακλυσμιαίο. Περιλαμβάνει τουλάχιστον 60 πρόσωπα που συμμετείχαν στις διοικήσεις των ασφαλιστικών φορέων από το 1997 και εντεύθεν, στελέχη του κρατικού μηχανισμού και των εποπτικών αρχών.

Ερευνα σε βάθος στον... προηγούμενο αιώνα
Στην υπόθεση των ομολόγων, ενώ οι καταγγελίες αφορούσαν όσα έγιναν πέρυσι γνωστά με αφορμή τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο ΤΕΑΔΥ, προαναγγέλθηκε έγκαιρα (όπως είχαμε γράψει) ότι η έρευνα θα επεκταθεί και στον... προηγούμενο αιώνα, με αναζήτηση ευθυνών τουλάχιστον από το 1997. Ετσι, αντί να «τρέξει» γρήγορα η έρευνα στις σημερινές καταγγελίες και στα αδιαμφισβήτητα ευρήματα, επελέγη η τακτική (ύστερα και από έγγραφο που έστειλε εκ των υστέρων η κυβέρνηση) της αναζήτησης ζημιών στο απώτερο παρελθόν, ώστε να ασκηθούν διώξεις και για παλαιότερες περιόδους. Στην πράξη το αποτέλεσμα θα είναι ασφαλώς συμψηφιστικό, αφού θα φανεί ότι μπορεί να υπήρξαν τώρα μη νόμιμες ενέργειες, αλλά ζημιογόνες πράξεις υπήρξαν και παλαιότερα. Ο εισαγγελικός ενταφιασμός των πορισμάτων Ζορμπά πυροδότησε μεγάλες πολιτικές και δικαστικές εντάσεις, ενώ αμφισβητήθηκε έντονα η νομιμότητά του και επισημάνθηκε ότι ο ανακριτής Γ. Λέκκας ήταν ο μόνος αρμόδιος να αξιολογήσει όλο το υλικό, το οποίο και όφειλε να έχει στα χέρια του, εν όψει των κλήσεων που θα στείλει σύντομα σε πολλούς υπόπτους. Την ίδια στιγμή ο πρώην γ. γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ευγ. Παπαδόπουλος πέρασε χωρίς πρόβλημα το κατώφλι του ανακριτή, που τον άφησε ελεύθερο χωρίς όρους θεωρώντας πειστικές τις εξηγήσεις που έδωσε στην έρευνα υπόθεσης του Χρηματιστηρίου (σχετική με τη μετοχή «Σιγάλας»).

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Με εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ανασύρονται όλοι οι φάκελοι των συναλλαγών που είχαν φορείς του Δημοσίου κατά την περίοδο του 2000, με κορωνίδα και πάλι τη ΔΕΚΑ, της οποίας η υπόθεση έχει ήδη εισαχθεί δύο φορές στο ακροατήριο και έχει κλείσει με απαλλαγή των κατηγορουμένων, λόγω παραγραφής.

Επιμένουν με την υπόθεση της ΔΕΚΑ
Η ανάκριση «ξεσκονίζει» φακέλους από το παρελθόν, προκειμένου να εντοπίσει εάν κάποια από τις πάγιες υποθέσεις του Χρηματιστηρίου (της περιόδου 1998-99) μπορεί να ανοίξει ξανά, εφόσον βρεθούν στοιχεία που να βεβαιώνουν ότι δεν έπρεπε να είχε κλείσει. Ανοικτή, βέβαια, παραμένει και η υπόθεση της ΔΕΚΑ, μετά την αναίρεση που άσκησε κατά της δεύτερης απαλλακτικής απόφασης του Εφετείου (λόγω παραγραφής) ο αντεισαγγελέας ΑΠ Αθανάσιος Κονταξής (που έκανε την πειθαρχική έρευνα και δίωξη κατά του Σ. Μπάγια) και αναμένεται μέσα στο προσεχές δίμηνο να αποφασίσει η Ολομέλεια ΑΠ αν θα χρειαστεί να ξεκινήσει για τρίτη φορά η σχετική δίκη.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ - ΜΠ. ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc