Διαστάσεις | 30.04.2008

15 χρόνια world wide web

15 χρόνια www. μία ιδέα επιστημόνων στο κέντρο ερευνών CERN στη Γενεύη που έφερε την επανάσταση στον κόσμο. Σήμερα τα τρία ψηφία ‘www’ είναι η συχνότερη σειρά γραμμάτων που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Την ιδέα είχαν στις αρχές της δεκαετίας του 80 δύο φυσικοί επιστήμονες, ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερ Λι και ο Βέλγος Robert Cailliau που εργάζονταν στο περίφημο CERN, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής στη Γενεύη. «Χρειαζόμασταν ενιαία στάνταρτ», λέει ο Κιγιό. Διότι δεν υπήρχαν. Υπήρχαν βεβαίως δεδομένα στα οποία υπήρχε διεθνώς πρόσβαση, αλλά «χρειαζόμασταν ένα είδος τερματικού, κωδικού».

Πρόσβαση σε άπειρα δεδομέναBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Πρόσβαση σε άπειρα δεδομένα

H πορεία προς το www

Ο Βρετανός φυσικός Τιμ Μπέρνερ Λι είχε δημιουργήσει για προσωπική του χρήση ένα πρόγραμμα που το ονόμασε «Enquire» και αφορούσε την αποθήκευση πληροφοριών. Αυτό το σύστημα δεν κυκλοφόρησε ποτέ εκτός του γραφείου τού Λι. Το πρόγραμμα αυτό θεωρείται σήμερα η βάση, στην οποία στηρίχθηκε αργότερα για να δημιουργήσει τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web. Ο Λι ολοκλήρωσε την πρώτη μορφή διαδικτύωσης (διακομιστή και πελάτη) σε παγκόσμιο επίπεδο, το μετέπειτα WWW.

"Είχαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε ένα σύστημα με το οποίο θα μπορεί κανείς να βρει ντοκουμέντα και δικτυακούς τόπους", λέει ο Κιγιό. Ο Τιμ Μπέρνερ Λι επέλεξε το Ιντερνετ ως βασική υποδομή. Ήταν ήδη γνωστό σε όλο τον ακαδημαϊκό κόσμο. «Το όνομα Γουόρλντ Γουάιντ Γουέμπ το είχαμε επιλέξει πριν κυκλοφορήσει το πρώτο πρωτότυπο. Και δεν έπρεπε να είναι μικρότερο από ολόκληρο τον κόσμο".

Στο CERN μόνο τα πνευματικά δικαιώματαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Στο CERN μόνο τα πνευματικά δικαιώματα

Απλή, δωρεάν χρήση

Το 1989 ο Τιμ Μπέρνερς Λι άρχισε να επεξεργάζεται τα σχετικά προγράμματα. Στόχος ήταν ο χρήστης χωρίς περίπλοκες και δύσκολες εντολές να μπορεί να περνά από το ένα κείμενο στο άλλο, με ένα πρόγραμμα πλοήγησης μπορούσες να περάσεις από τη μία ιστοσελίδα στην άλλη. Βεβαίως υπήρχαν και άλλοι που είχαν παρόμοιες ιδέες, λέει ο Κεγιό, αλλά η «ιδιαιτερότητα ήταν πράγματι η απλή χρήση του. Μπορούσαμε πλέον πολύ απλά να βρούμε μια ιστοσελίδα. Μπορούσαμε να διαβάζουμε ό,τι θέλαμε. Έκανες ένα κλικ και σε οδηγούσε σε άλλο δικτυακό τόπο, και ούτω καθ΄ εξής. Μπορούσες να έχεις πρόσβαση σε σε άπειρα δεδομένα και ντοκουμέντα».

Για πρώτη φορά υπήρχε πλέον στο διαδίκτυο ένα σαφές σύστημα διευθύνσεων που γνωρίζει σήμερα ο κάθε χρήστης. Το 1985 το κέντρο CERN έδωσε στην αγορά το πρόγραμμα WWW κρατώντας μόνο τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά με ελεύθερη πρόσβαση για τον καθένα.

Γιώργος Παππάς

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»