Ο Τζίμι Κάρτερ στην Εγγύς Ανατολή


Μετά την περιοδεία του Τζίμι Κάρτερ στην Εγγύς Ανατολή - έτοιμη η Χαμάς να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ; Έκανα αυτό που αρνούνται να πράξουν Ισραήλ και αμερικανική κυβέρνηση

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η 9ήμερη περιοδεία του Αμερικανού πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ στην Εγγύς Ανατολή. Έντονη κριτική στη διαμεσολαβητική αυτή προσπάθεια άσκησαν κυρίως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, επειδή ο Κάρτερ συνομίλησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του και με τη Χαμάς.

«Ναι υπό όρους» της Χαμάς

Τις συνομιλίες με εκπροσώπους της Χαμάς στο Κάιρο ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πολιτικό ηγέτη της ακραίας παλαιστινιακής οργάνωσης Χαλέντ Μεσάαλ στη Δαμασκό. Χθες ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μετέφερε στην Ιερουσαλήμ τα μηνύματα που έλαβε τόσο στο Κάιρο όσο και στη Δαμασκό. Οι ηγέτες της Χαμάς φέρεται να του είπαν πως θα μπορούσαν να δεχθούν μια συμφωνία ειρήνης που θα πρότεινε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, εάν αυτή έπαιρνε το «πράσινο φως» από τον παλαιστινιακό λαό:

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του «Είπαν ότι θα δέχονταν την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, εάν αυτό το ενέκρινε ο παλαιστινιακός λαός και πως θα αναγνώριζαν το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει δίπλα τους ειρηνικά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι συμφωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού Όλμερτ και του προέδρου Αμπάς θα τεθούν σε δημοψήφισμα, κι αυτό ακόμα και αν η Χαμάς αντιδρούσε σε κάποιους από τους όρους της συμφωνίας».

Αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ;

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ δεν δέχθηκε να συναντήσει τον Τζίμι Κάρτερ, καθώς, όπως είναι γνωστό, απορρίπτει τις συνομιλίες με την Χαμάς. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος μετέφερε λοιπόν τις προτάσεις της ακραίας παλαιστινιακής οργάνωσης σε ομιλία του στο ξενοδοχείο King David στην Ιερουσαλήμ, έπειτα από πρόσκληση του Ισραηλινού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική. Εκεί υπογράμμισε για άλλη μία φορά τη σημασία της πρότασης που μετέφερε:

«Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς δεν θα προσπαθήσει να τορπιλίσει τις προσπάθειες του προέδρου Αμπάς για την υπογραφή μίας συμφωνίας. Ανεξαρτήτως της θέσεις που θα πάρει η Χαμάς επί της συμφωνίας, θα την αποδεχτεί εάν την υποστηρίξει και η πλειονότητα των Παλαιστινίων σε ένα ελεύθερο δημοψήφισμα. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεται στο Ισραήλ το δικαίωμα να ζει ειρηνικά ως γείτονας του παλαιστινιακού λαού».

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Χαμάς, έχοντας τονίσει επανειλημμένως ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα τεθεί στην κρίση του παλαιστινιακού λαού.

Όχι σε κατάπαυση του πυρός

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του στον τάφο του Γιασέρ ΑραφάτBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του στον τάφο του Γιασέρ ΑραφάτΑνεπιτυχείς ήταν την ίδια ώρα οι προσπάθειες του Τζίμι Κάρτερ να πείσει τους εκπροσώπους της Χαμάς για την αναγκαιότητα κατάπαυσης του πυρός: «Πιέσαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρότασή μου ήταν να αποδεχτούν μονομερή κατάπαυση του πυρός, για 30 μέρες, χωρίς τη συμμετοχή του Ισραήλ. Το σκεφτήκανε και μου είπαν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα γιατί δεν είναι βέβαιοι ότι το Ισραήλ θα περιόριζε τις επιθέσεις του στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

Απαντώντας στους επικριτές του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ απάντησε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι ο ίδιος συναντήθηκε με μία ισλαμιστική οργάνωση, αλλά το γεγονός ότι το Ισραήλ και η αμερικανική κυβέρνηση αρνούνται να πράξουν το ίδιο.

Κώστας Συμεωνίδης

DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»