Ο Μπιλ Κλίντον χαρακτήρισε την Κίνα στρατηγικό εταίρο της Αμερικής και την έβαλε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Hταν ο ίδιος, όμως, που έστειλε δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στα στενά της Ταϊβάν, τον Αύγουστο του 1999, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης με τον ασιατικό γίγαντα.
Εξίσου αντιφατική είναι η αντιμετώπιση της Κίνας από τον διάδοχο του Κλίντον. Από τη μια πλευρά, ο Μπους και οι νεοσυντηρητικοί συνεργάτες του βλέπουν την Κίνα ως ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη, ενδεχομένως τον πιο επικίνδυνο ανταγωνιστή των ΗΠΑ στον 21ο αιώνα. Υπό αυτό το πρίσμα, η διατήρηση του προβλήματος της Ταϊβάν -τελευταίας εκκρεμότητας στην εθνική ενοποίηση της Κίνας- και η ανακίνηση μειονοτικών προβλημάτων στο Θιβέτ, αλλά και στο Σινγιάνγκ και στην εσωτερική Μογγολία, αποτελούν δυνητικά χρήσιμα εργαλεία της Ουάσιγκτον. Ακόμη περισσότερο, που το Θιβέτ διαθέτει πλούσια κοιτάσματα ουρανίου, λιθίου, χαλκού, σιδήρου, χρυσού, αλλά και κοιτάσματα πετρελαίου, χώρια τα αχανή δάση του. Από την άλλη, η αμερικανική οικονομία έχει αναπτύξει μια συμβιωτική σχέση με την κινεζική: οι Κινέζοι αγοράζουν κάθε μέρα δισεκατομμύρια δολάρια ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, χρηματοδοτώντας το αβυσσαλέο χρέος του, έτσι ώστε να συνεχίσουν να πουλάνε τα εμπορεύματά τους στην αμερικανική αγορά. Το γεγονός αυτό, όμως, έχει οδηγήσει σε μια παρά φύσιν εξάρτηση των Αμερικανών από τους Κινέζους, που απειλεί να μετατρέψει το παιχνίδι με τους αυτονομιστές του Θιβέτ σε ρωσική ρουλέτα.
Κινήσεις και ανησυχία
Μια πρώτη ιδέα αυτών των κινδύνων απέκτησαν οι Αμερικανοί την Τετάρτη, 16 Απριλίου, όταν ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Σιου Ζιάν, δήλωσε ότι το Πεκίνο σκέφτεται να διαθέσει μεγάλο μέρος των αποθεμάτων του σε αμερικανικά δολάρια (ανέρχονται στο τεράστιο ποσό του 1,4 τρισ.) ανταλλάσσοντάς τα με άλλα, πιο αξιόπιστα νομίσματα, όπως το ευρώ και το καναδέζικο δολάριο. Προηγουμένως, είχε γίνει γνωστό ότι η Κίνα πούλησε το 5% των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου που κατείχε, συνολικής αξίας περίπου 400 δισ. δολαρίων και ότι δημιούργησε ειδικό ταμείο για τη διαφοροποίηση των κινεζικών αποθεμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι ανακοινώσεις των Κινέζων τη συγκεκριμένη στιγμή είχαν χαρακτήρα προειδοποίησης στην Ουάσιγκτον για την υπόθεση του Θιβέτ και της Ολυμπιακής Φλόγας ή αποτελούσαν κινήσεις οικονομικού πραγματισμού ή και τα δύο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι προκάλεσαν σε χρόνο μηδέν απότομη πτώση του δείκτη Dow Jones στη Wall Street και διεθνή ανησυχία για το μέλλον του δολαρίου. Κάτι που ασφαλώς, θα μετρήσει πολύ σοβαρά το επιτελείο του Τζορτζ Μπους στις επόμενες κινήσεις του.
Info
Comments