Διαστάσεις | 26.04.2008 / dw


Σε κατάσταση αναμονής η διεθνής κοινότητα μετά την κινεζική πρόταση για διάλογο προς τον Νταλάι Λάμα. Σκεπτικισμός από τους Θιβετιανούς

Το Πεκίνο επαναλαμβάνει τις κατηγορίες εναντίον του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ ότι υποκινεί τη βία

Η Ολυμπιακή φλόγα συνεχίζει τον μετ΄ εμποδίων δρόμο της με τελικό σταθμό το Πεκίνο, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να προβληματίζεται για την στάση που θα τηρήσει έναντι της Κίνας και ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, ο Νταλάι Λάμα συνεχίζει τις επισκέψεις του ανά τον κόσμο προκειμένου να διαφωτίσει την πολιτική ηγεσία για τις εξελίξεις στο Θιβέτ και τις δικές του θέσεις. Από ένα τέτοιο ταξίδι στις ΗΠΑ επέστρεφε ο Νταλάι Λάμα, όταν ξαφνικά χθες το Πεκίνο ανακοίνωνε πως θα ήταν πρόθυμο να δεχθεί απεσταλμένο του πνευματικού ηγέτη των Θιβετιανιών για επανέναρξη του διαλόγου. Η Δύση αντέδρασε με εκδηλώσεις που άγγιζαν εν μέρει την ευφορία. Πιο συγκρατημένος ήταν ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, ενώ η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για μια καλή είδηση από το Πεκίνο.

«Θετικός ο διάλογος, αλλά σε εποικοδομητικό πνεύμα»

Ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα έφτασε στις Ινδίες, στα Ιμαλάια, όπου ζει εξόριστος τα τελευταία 49 χρόνια. Μαζί με τους συνεργάτες του θα εξετάσει τις επόμενες μέρες την κινεζική πρόταση για διάλογο, η οποία όμως δεν συνοδεύτηκε από περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε η κινεζική ηγεσία σκοπεύει να τον κάνει. Ο εκπρόσωπος του Νταλάι Λάμα. Τενζίν Τάκλα, δήλωσε προσεκτικά πως πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και υπογράμμισε πως ο Θιβετιανός ηγέτης ήταν και παραμένει πρόθυμος για διαπραγματεύσεις. «Ο μεταξύ μας διάλογος είναι κάτι το θετικό» υποστηρίζει. «Αλλά παράλληλα ανησυχούμε πολύ για αυτά που συμβαίνουν στο Θιβέτ. Αν οι κινέζοι είναι πράγματι διατεθειμένοι να κάνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, να ακούσουν τις θέσεις μας για να βρεθεί μια λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, τότε ο διάλογος αυτός είναι καλοδεχούμενος.

«Δεν ευσταθούν οι κατηγορίες»

Η πρόταση για διάλογο συνοδεύτηκε και από προϋποθέσεις που θα διαμορφώσουν κατά την κινεζική εκδοχή κλίμα για διάλογο. Έτσι, το Πεκίνο δια μέσου του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ξινχουά κάλεσε τον Νταλάι Λάμα να σταματήσει κάθε δραστηριότητα με στόχο τη διαίρεση της Κίνας, να πάψει να κάνει χρήση βίας και να μην εμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων «Και οι τρεις όροι αφορούν κατά την άποψή μας σε κατηγορίες που δεν έχουν καμία βάση» . τονίζει ο Τενζίν Τακλα. Ο Νταλάι Λάμα κάνει συνεχώς σαφές πως δεν επιθυμεί την ανεξαρτησία, αλλά την αυτονομία του Θιβέτ. Ζει με βάση την αρχή απόρριψης άσκησης της βίας. Άρα δεν έχει κανένα έρεισμα η κατηγορία ότι είναι αυτός που προκαλεί τα βίαια επεισόδια. Επίσης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι στηρίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου».

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Τα λεγόμενα του εκπροσώπου του Νταλάι Λάμα δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. Εξ΄ άλλου μέχρι τον περασμένο Ιούλιο έγιναν πολλές συναντήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους του και την κινεζική ηγεσία.«Στην αρχή είχαμε ελπίδες, ότι ο διάλογος θα απέφερε καρπούς», θυμάται ο Τενζίν Τάκλα. «Αλλά τώρα βλέπουμε την σκληρή γραμμή που ακολουθούν οι κινέζοι. Οι συζητήσεις δεν κατέληξαν πουθενά. Γι αυτό και διογκώνεται το αίσθημα καταπίεσης των Θιβετιανών. Οι διαδηλώσεις αποτελούν την απόδειξη. Ωστόσο ο Νταλάι Λάμα και οι εκπρόσωποί του είναι πρόθυμοι να συναντηθούν με κινέζους αξιωματούχους, αν αυτό δεσμεύσει το Πεκίνο σε ένα εποικοδομητικό διάλογο".

Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc