Διαστάσεις | 24.04.2008
Γερμανικό ‘ναι’ στη Συνθήκη της Λισσαβόνας
Με μεγάλη πλειοψηφία η γερμανική βουλή είπε «ναι» στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Η συμφωνία που θεσπίζει μεταξύ άλλων προεδρεία με διετή θητεία θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2009.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη γερμανική βουλή στο Βερολίνο όλα τα γερμανικά κόμματα πλην του κόμματος «η Αριστερά» ψήφισαν «ναι» στη συνθήκη της Λισσαβόνας. Είναι αυτή που συμφωνήθηκε μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία για το λεγόμενο ευρωπαϊκό σύνταγμα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην ομιλία της στο Μπούντεστακ υποστήριξε ένθερμα την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η οποία όπως είπε δίνει μία νέα σταθερή βάση για τη περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Στη σύνοδο της Λισσαβόνας η καγκελάριος Μέρκελ είχε δώσει μάχη για τη νέα συνθήκη της ΕΕΟι αποφάσεις με πλειοψηφία
Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Συνθήκη διασφαλίζει τη «λειτουργικότητα και τη λήψη αποφάσεων» από τα 27 κράτη μέλη. Μελλοντικά οι περισσότερες αποφάσεις στο Συμβούλιο θα παίρνονται με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. «Γνωρίζω ότι αυτό σημαίνει και για τη Γερμανία ότι κάποιες φορές θα είναι δυσκολότερο να περνάει τις θέσεις της εκατό τοις εκατό», είπε η κ. Μέρκελ. Άλλο τόσο σημαντική όμως είναι η έγκαιρη κινητοποίηση για συμμαχίες στην Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και άλλα κράτη μέλη. Συνολικά όμως είναι «πλεονέκτημα και για μας ότι η στασιμότητα και το μπλοκάρισμα μπορούν τώρα πολύ καλύτερα να αντιμετωπιστούν».
Έμφαση στην εξωτερική πολιτική
Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κουρτ Μπεκ υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας δεν είναι το τέλος του θεσμικού δρόμου για την ΕΕ, στόχος παραμένει ένα κοινό σύνταγμα με τη χάρτα βασικών δικαιωμάτων για όλα τα μέλη. Σημαντικές κατά τον κ. Μπεκ είναι οι συνέπειες της νέας Συνθήκης στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών ΣχέσεωνBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο πρόεδρος του SPD Κουρτ Μπεκ εκτιμά ότι η Συνθήκη ανοίγει νέες δυνατότητες – «εγώ θα προτιμούσα να ονομάζεται υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ» είπε ο κ. Μπεκ – δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα και κατά τον πρόεδρο του SPD «δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου αλλά ξεκινήσαμε μια διαδικασία που ανοίγει νέες δυνατότητες».
Σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2009
Εκτός από τη θέση εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων και το νέο μηχανισμό λήψης αποφάσεων με πλειοψηφία, η Συνθήκη της Λισσαβόνας προβλέπει επίσης τη θέσπιση προεδρίας του Συμβουλίου με διετή θητεία. Για την επικύρωση της Συνθήκης από τη Γερμανία δεν υπήρχε αμφιβολία, όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της συνθήκης, πλην του κόμματος «η Αριστερά» που την καταψηφίζει. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας, αφού επικυρωθεί από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2009, έξι μήνες πριν τις επόμενες ευρωεκλογές.
Comments