απλοί τρόποι να σώσουμε το σπίτι μας

Απλοί τρόποι να σώσουμε το σπίτι μας
Οι ζοφερές προβλέψεις και η Ημέρα Γης

Ξενια Κουναλακη

Παγκόσμια Ημέρα Γης σήμερα και οι πολίτες των εύρωστων κοινωνιών έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν έμπρακτα την οικολογική τους συνείδηση με απλές επιλογές ζωής. Η ανακύλωση, η κομποστοποίηση, το περπάτημα, το ποδήλατο και η χρήση των αστικών συγκοινωνιών, η αποχή από το κρέας, η προτίμηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι πράσινες βεράντες και αυλές, η εξοικονόμηση ενέργειας, η εγκατάλειψη της πλαστικής σακούλας και του στεγνωτηρίου είναι μερικοί απλοί τρόποι να σώσουμε τη Γη.

Η ευκολότερη δικαιολογία για την αδράνεια των πολιτών είναι πως ο πλανήτης κινδυνεύει από την εγκληματική αμέλεια των κυβερνήσεων και όχι τη δική μας. Ωστόσο ο ακτιβισμός είναι υπόθεση όλων μας και ο τρόπος, που επιλέγουμε να ζήσουμε έχει άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο νιχιλισμός των ζοφερών προβλέψεων για το μέλλον της Γης εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε μοιρολατρία και ηττοπάθεια.

Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους και τα πετούν στους κατάλληλους κάδους. Η Yahoo αναλαμβάνει πρωτοβουλία, προκειμένου να μετατρέψει σε θησαυρούς τα σκουπίδια αυτά, που αν συσσωρευθούν θα καλύψουν τέσσερις φορές το Εβερεστ.

Στην έκθεση επίπλων του Μιλάνου οι νέες δημιουργίες των σχεδιαστών είναι από ανακυκλώσιμα υλικά. Στις πασαρέλες του κόσμου τα μοντέλα βγάζουν τις γούνες και φορούν «πράσινα ρούχα». Στα σχολεία τα παιδιά μαθαίνουν για τις κλιματικές αλλαγές και διδάσκονται τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου. Η οικολογία και ο πράσινος τρόπος σκέψης έχουν διαποτίσει πλέον τη συνείδηση των πολιτών στις δυτικές κοινωνίες και η Ελλάδα είναι για μία ακόμη φορά ουραγός στον τομέα.

Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο στη χώρα μας είναι πως η νεότερη γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη, ωριμάζει και αφυπνίζεται νωρίτερα, διαπιστώνοντας πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση.


από καθημερινή

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc