πολιτισμός / καθημερινη

Μια πολαρόιντ εντόπισε τη λήκυθο
Οι περιπέτειες και η άνευ όρων επιστροφή του κλαπέντος αντικειμένου του 4ου π.Χ. αιώνα

Της Γιωτας Συκκα

Η μαρμάρινη λήκυθος του 4ου αι. π.Χ. που είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας και χθες φωτογραφίζονταν όλοι δίπλα της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο θα παραμείνει δύο μήνες, εντοπίστηκε τυχαία. Κι αυτό από μια φωτογραφία πολαρόιντ. Που όμως διατηρούσε πολλές λεπτομέρειες. Την τυπική σκηνή της δεξίωσης του αποχαιρετισμού δύο γυναικών, με χαραγμένη την κατάληξη του ονόματος της μιας.

Το χρονικό του εντοπισμού

Ολα άρχισαν τον περασμένο χρόνο σε Διεθνή Εκθεση Αρχαιοπωλών στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, όπου η λήκυθος δημοπρατούνταν από Ελβετό αρχαιοπώλη. Τότε, το υπουργείο Πολιτισμού έλαβε σχετική φωτογραφική τεκμηρίωση των προς δημοπράτηση αρχαιοτήτων, από τις διωκτικές αρχές, προκειμένου οι υπηρεσίες του να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία προέλευσης για όσα αρχαία έκρινε ότι θα μπορούσαν να προέρχονται από την ελληνική επικράτεια. Η λήκυθος ταυτίστηκε αμέσως με το προϊόν παράνομης διακίνησης και εξαγωγής από τη χώρα μας.

Οι φωτογραφίες που είχαν κατασχέσει οι διωκτικές αρχές από ιδιώτες, ύποπτους για αρχαιοκαπηλική δράση και απεικόνιζαν και το αρχαίο, μελετήθηκαν από αρχαιολόγους του ΥΠΠΟ που είχαν στη διάθεσή τους και το φωτογραφικό υλικό της δημοπρασίας του Μάαστριχτ. Θεωρήθηκε προϊόν παράνομης διακίνησης και εξαγωγής. Αλλωστε, τέτοιου είδους μαρμάρινα επιτύμβια αγγεία βρίσκουμε στην Αττική.

Ακολούθησε ο συσχετισμός του ευρήματος με το κατασχεθέν φωτογραφικό υλικό από το 2ο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας κι έτσι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, ενεργοποίησαν τη διαδικασία διασφάλισης, διεκδίκησης και επαναπατρισμού της ληκύθου.

Οπως τονίστηκε στη χθεσινή παρουσίαση του ευρήματος, μετά μια σειρά διαβουλεύσεων, ο Ελβετός αρχαιοπώλης αποφάσισε να παραδώσει τη λήκυθο στο ελληνικό Δημόσιο εξωδίκως, «ανεπιφύλακτα και άνευ όρων». Το αρχαίο παραδόθηκε σε εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στη Βέρνη και εν συνεχεία συσκευάστηκε παρουσία Ελληνα αρχαιολόγου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην Τελωνειακή Ζώνη της Βασιλείας και μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Επαναπατρισθέντα της Ιταλίας

Το ζήτημα των επιστροφών, πάντως, ευαισθητοποιεί και το κοινό. Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων φροντίζει για την παρουσίαση έκθεσης με τα επαναπατρισθέντα της Ιταλίας το φθινόπωρο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ υπάρχει σκέψη για μια ανάλογη έκθεση και με τις αρχαιότητες που έχουν επιστραφεί στη χώρα μας.

Οπως φαίνεται, μάλιστα, θα έχουμε και συνέχεια. «Εχουμε εντοπίσει αρκετά», είπε στη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση της ληκύθου ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης. Η δυσκολία είναι στην ταυτοποίηση αυτών των αρχαιοτήτων. «Τις εντοπίζουμε και με όλους τους τρόπους, κυρίως νομικούς, επιζητούμε τον επαναπατρισμό τους».

Συνεχίζοντας την πολιτική του προκατόχου του στον τομέα αυτό, εξήγησε πως «στην πολιτική του υπουργείου εντάσσεται κάθε προσπάθεια σε όλη την υφήλιο να εντοπίζουμε αρχαιότητες που έχουν εξαχθεί παράνομα και να τις επαναπατρίζουμε».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc