Το θέμα της ημέρας | 29.04.2008


«Δεδομένη η καταδίκη του Ταρίκ Ασίζ»

Άρχισε σήμερα η δίκη του Ταρίκ Ασίζ, ενός από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του σανταμικού καθεστώτος, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του Ιράκ.

Ο Ταρίκ Ασίζ ήταν το διπλωματικό πρόσωπο του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν. Με περισσή αυτοπεποίθηση και ευγένεια, ψύχραιμος και γλωσσομαθής ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του Σαντάμ είχε την ικανότητα να «σερβίρει» στους συνομιλητές του -πάντα με την κατάλληλη γαρνιτούρα- τις επιθυμίες του προϊσταμένου του. Το ψευδώνυμο του ήταν «η φωνή του κυρίου του», τον οποίο ακολούθησε μέχρι την ανατροπή.

Η εισαγγελία αναζητούσε μια «εύκολη υπόθεση» για την καταδίκη του Ασίζ

Δυσεύρετα τα φάρμακα για τους Ιρακινούς το 1992Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Δυσεύρετα τα φάρμακα για τους Ιρακινούς το 1992

Ο Ταρίκ Ασίζ κατηγορείται για την εκτέλεση 42 εμπόρων που μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου φέρονται να κερδοσκοπούσαν σε βάρος των καταναλωτών. Ήταν η εποχή του εμπάργκο και όλα τα είδη κατανάλωσης ήταν δυσεύρετα. Η δικής του Ασίζ και άλλων επτά στελεχών του καθεστώτος δεν αφορά στα εγκλήματα της τελευταίας σανταμικής περιόδου, δηλαδή τη μαζική εξόντωση Κούρδων, τις σφαγές των σιιτών και τις εκτοπίσεις, αλλά μόνο την υπόθεση των εμπόρων. Πράγματι το 1992 οι τιμές των τροφίμων είχαν αυξηθεί υπερβολικά στο Ιράκ. Τα πρώτα κρούσματα υποσιτισμού είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Τα φάρμακα είχαν εξαφανιστεί από την αγορά. Και όλα αυτά εξαιτίας του εμπορικού εμπάργκο που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη μετά την εισβολή των Ιρακινών στο Κουβέιτ. «Το καθεστώς του Σαντάμ αναζητούσε αποδιοπομπαίους τράγους και τους βρήκε στους εμπόρους», υποστηρίζουν οι κατήγοροι. Γιατί όμως οι εισαγγελείς επέλεξαν το συγκεκριμένο έγκλημα για να απαγγείλουν κατηγορίες στον Ασίζ; Προφανώς η εισαγγελία αναζητούσε μια «εύκολη υπόθεση», δηλαδή μια υπόθεση με πολλά επιβαρυντικά στοιχεία, που θα οδηγήσουν χωρίς πολλά προβλήματα στην καταδίκη του Ταρίκ Ασίζ. Ο γιος του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο Ζαίντ Ασίζ θεωρεί δεδομένη την καταδίκη σε θάνατο του πατέρα του. «Θέλουν να σκοτώσουν όλα τα πρώην ηγετικά στελέχη. Έτσι, επέλεξαν την συγκεκριμένη υπόθεση για να απαγγείλουν κατηγορία κατά του πατέρα μου. Αλλά και αυτή η υπόθεση έχει πολλά κενά», υποστηρίζει ο Ζαίντ Ασίζ.

Ο Ταρίκ Ασίζ γνωρίζει πολλά για τα παζάρια μεταξύ Δύσης και Σαντάμ

Τι συμφώνησε με το Ασίζ ο Ράμσφελντ πριν από 25 χρόνια;Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τι συμφώνησε με το Ασίζ ο Ράμσφελντ πριν από 25 χρόνια;

Στην πραγματικότητα δεν είναι σαφής ο ρόλος που διαδραμάτισε στην υπόθεση της εκτέλεσης των εμπόρων το στέλεχος του σανταμικού καθεστώτος. Οι λεπτομέρειες θα γίνουν προφανώς γνωστές τις επόμενες ημέρες.

Όμως αυτό που καθιστά τον Ασίζ επικίνδυνο για πολλούς δεν είναι η εκτέλεση των εμπόρων, αλλά το γεγονός ότι ήταν εκείνος που διαπραγματευόταν το 1983 με τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, που αργότερα έγινε υπουργός Άμυνας του Τζορτζ Μπους τζούνιορ. Τότε ο Ραμσγφελντ είχε ως εντεταλμένος του προέδρου Ρίγκαν σημαντικές συνομιλίες με τον Ταρίκ Ασίζ. Στο επίκεντρο η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ιράκ που τότε βρισκόταν σε πόλεμο με το Ιράν. Το Ιράκ έλαβε σημαντική στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον. Και όχι μόνο. Βρετανία, Γαλλία Γερμανία Σοβιετική Ένωση και Κίνα ενίσχυσαν τη στρατιωτική μηχανή του Σαντάμ. Και τις λεπτομέρειες για όλα αυτά τις ξέρει μόνο ο Ταρλικ Ασίζ.

Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc