Τήρησε ισορροπίες το Στρασβούργο


Σε συμβιβασμό για το όνομα καλεί Αθήνα και Σκόπια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Πριν από τα τέλη του 2008 επιθυμεί το Στρασβούργο την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ
Στρασβούργο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Αναβολή της ψηφοφορίας για την έκθεση σχετικά με την ΠΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (10/4/2008)
Δείτε το βίντεο...

Με κάλεσμα για άμεση διαπραγμάτευση Αθήνας - Σκοπίων προς επίτευξη συμβιβαστικής λύσης αντικαταστάθηκε, κατόπιν συντονισμένης προσπάθειας των Ελλήνων ευρωβουλευτών, ο αρχικός καυτηριασμός το ελληνικό βέτο στην έκθεση προόδου 2007 για την ΠΓΔΜ που υιοθετήθηκε την Τετάρτη με ευρύτατη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απαιτήθηκε συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς Ελλήνων ευρωβουλευτών, ώστε να ενσωματωθεί συμβιβαστική τροπολογία που να λαμβάνει υπόψη τις ελληνικές ευαισθησίες και τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και να αποτυπώνει ισορροπημένα την πραγματικότητα στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Η έκθεση προόδου 2007 για την ΠΓΔΜ ζητά από Αθήνα και Σκόπια να «αξιοποιήσουν την ευκαιρία για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε πρόσφατα και να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση», έτσι ώστε το θέμα του ονόματος «να μην εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς».

Το κείμενο αυτό ήλθε σε αντικατάσταση αρχικής παραγράφου που είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και η οποία ανέφερε ότι «καλεί τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειες για επίλυση του θέματος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως προβλέπεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία είναι ακόμη σε ισχύ».

Η ψηφοφορία επί της έκθεσης είχε αναβληθεί ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις πολιτικές ομάδες να διαπραγματευθούν συμβιβαστικές τροπολογίες, και τελικώς απέδωσε καρπούς η προσπάθεια που κατέβαλαν από κοινού οι Έλληνες ευρωβουλευτές για ισορροπημένη αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας και απομάκρυνση των επικρίσεων για το βέτο στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Στηρίζεται η ευρωπαϊκή πορεία

Υιοθετώντας με 601 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 30 αποχές την σχετική έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή της αριστεράς Έρικ Μέγιερ, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο να αξιολογήσει, κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, την πρόοδο που θα έχει σημειώσει μέχρι τότε η ΠΓΔΜ, και ει δυνατόν να αποφασίσει για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η έκθεση σημείωσε επίσης τη διάλυση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ στις 11 Απριλίου 2008 και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο. Διατύπωσε την ελπίδα ότι οι Αρχές θα πράξουν «ό,τι τους είναι δυνατό προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση που πιθανώς προκύψει σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες προετοιμασίες που θα οδηγήσουν στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών πριν από τα τέλη του 2008».

Το Κοινοβούλιο χαιρέτισε ακόμη την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ σε σχέση με την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ, αλλά και την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, συνεχάρη την κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει σημειώσει στον οικονομικό τομέα και δήλωσε ότι προσβλέπει στην υιοθέτηση ενός νέου τραπεζικού νόμου που θα είναι σύμφωνος με το κοινοτικό κεκτημένο. Εξέφρασε, ωστόσο, την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν ακόμη την σαφή πρόοδο που σημειώθηκε το 2007 στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς καθώς και στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και των ναρκωτικών. Κάλεσε, πάντως, την κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς και την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Το Ευρωκοινοβούλιο χαιρέτισε επίσης τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας ΕΕ-ΠΓΔΜ για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίων και την επανεισδοχή.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πρόσβαση στα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελεί για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, αλλά και των άλλων χώρων των Δυτικών Βαλκανίων ένα μεγάλο πρόβλημα. Υποστήριξε, ως εκ τούτου, την πρόσφατη έναρξη από τη Κομισιόν ενός διαλόγου για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων με τελικό στόχο ένα καθεστώς, όπου δεν θα απαιτείται πλέον η έκδοση θεωρήσεων για την διέλευση των πολιτών της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν επίσης την συνεργασία της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο στους τομείς του εμπορίου και της τελωνειακής και αστυνομικής συνεργασίας, καθώς και τις καλές γειτονικές σχέσεις που η ΠΓΔΜ διατηρεί με την Σερβία. Χαιρέτισαν, τέλος, την υπογραφή συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τους δύο αυτούς γείτονες της και συνέστησαν μια παρόμοια πολιτική στις σχέσεις της με την Αλβανία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»