ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Όχι στην «σκοπιανοποίηση»

Η οικοδόμηση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης και ομοψυχίας στο εσωτερικό της χώρας, αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνετέλεσαν στην ισχυροποίηση της ελληνικής θέσης στο Βουκουρέστι και αποτελεί ζωτικής σημασίας εφόδιο το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί και στο μέλλον, ήταν η κοινή διαπίστωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου και του πρώην εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μπεγλίτη.

Σε εκδήλωση που φιλοξένησε ο δικηγορικός σύλλογος με τίτλο «η ελληνική εξωτερική πολιτική: Μετά το Βουκουρέστι τί», ο κ. Κουμουτσάκος αξιολόγησε τις παραμέτρους που κατέστησαν την ελληνική, «μοναχική» θέση, «συμμαχική» θέση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος κυρίως στο ότι ήταν μια θέση που τόνιζε τα «σημερινά υπαρκτά ζητήματα», ότι περιλάμβανε «καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα ενημέρωσης φίλων εταίρων και συμμάχων», «συντονισμένη δράση του απόδημου ελληνισμού» και «το σημαντικότερο όλων», είχε στηριχθεί στη «μέγιστη δυνατή συναίνεση και ομοψυχία στο εσωτερικό της χώρας».

«Πιστεύω ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα γίνει χώρος αντιπαράθεσης», συμφώνησε ο κ. Μπεγλίτης, ο οποίος ανέφερε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Γ. Παπανδρέου, «όρισε την εξωτερική πολιτική με όρους πολιτικής ευθύνης που υπερβαίνουν το αντιπολιτευτικό όφελος, με εντιμότητα και ευθύνη».

«Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας βγαίνει σταδιακά από το πεδίο των κομματικών αντιπαραθέσεων και εισέρχεται στο πεδίο μιας ώριμης και αποτελεσματικής εθνικής συναίνεσης», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και υπογράμμισε ότι «αυτό αποτελεί την καλύτερη αφετηρία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας».

Μιλώντας για «πυξίδα μετά το Βουκουρέστι», ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι χρειάζεται συνεχής σχεδιασμός σε κάθε στάδιο, συνέχιση της εποικοδομητικής, μετριοπαθούς και αποφασιστικής στάσης, διεύρυνση των ερεισμάτων και συμμαχιών μας, αξιοπιστία, η οποία όπως υπογράμμισε μας οδήγησε και στο βέτο και τέλος, η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Ο κ. Μπεγλίτης, είπε ότι το αποτέλεσμα του Βουκουρεστίου ήταν θετικό για την Ελλάδα και δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, αλλά είναι μόνον ένας κρίκος στην αλυσίδα της πολύχρονης διαπραγμάτευσης.

Ο πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε «σκοπιανοποίηση» της εξωτερικής μας πολιτικής και ότι το Βουκουρέστι ανέδειξε τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ, ο οποίος ανέφερε την 9η Ιουλίου, ως τελική ημερομηνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι «αν και είμαστε υπέρ της ταχύτερης δυνατής επίλυσης του θέματος, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

Ως προς τις σημερινές δηλώσεις του κ. Μιλόσοσκι, ο εκπρόσωπος είπε ότι «οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στις σκοπιμότητες της προεκλογικής περιόδου και πρόσθεσε ότι είναι λάθος, θετικά μηνύματα που εκπέμπει η Ελλάδα να γίνονται θύματα προεκλογικών σκοπιμοτήτων».

Ο κ Μπεγλίτης ερωτηθείς για τα ίδια ζητήματα απάντησε ότι υπάρχει σπουδή από την αμερικανική πλευρά για την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»