Ρυθμιστής η ψήφος των εργατών
Η προτίμησή τους θα «δώσει» το χρίσμα στον έναν εκ των δύο δημοκρατικών υποψηφίων

Ασοσ. Πρες, Ρόιτερς, AFP

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Είμαστε εργάτες και αγρότες. Πίνουμε μπίρα, έχουμε όπλα και οδηγούμε φορτηγάκια». Ετσι περιγράφει η Κάρεν Λάσλι, ψηφοφόρος των Δημοκρατικών στην Ιντιάνα, τους συμπολίτες της. Ενα τέτοιο εκλεκτορικό σώμα, ίσως τελικά να μην είναι τόσο προσφιλές προς τον Μπαράκ Ομπάμα. Οι εκλογές της 6ης Μαΐου στην Πολιτεία θα κρίνουν, κατά γενική ομολογία, σε μεγάλο βαθμό την προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα των Δημοκρατικών και μέχρι στιγμής, Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα διεκδικούν την ψήφο των πολιτών εκεί με τον δεύτερο να έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Ερωτήματα

Υστερα από την επικράτηση της κ. Κλίντον στην Πενσιλβάνια (55% - 45%), οι Δημοκρατικοί αρχίζουν να αναρωτιούνται αν ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο καταλληλότερος για να διεκδικήσει την προεδρία τον Νοέμβριο. «Ας μην γελιόμαστε. Κάποιοι ψηφοφόροι θα έχουν πρόβλημα να αποδεχθούν έναν Αφροαμερικανό υποψήφιο» αναφέρει ο εκλογολόγος Τζον Ζόγκμπι, ενώ ο εκλογολόγος Κλέι Ρίτσαρντς λέει πως οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένοι ψηφοφόροι «δεν μπορούν να ταυτιστούν με τον Ομπάμα».

Αυτά τα επιχειρήματα προσπαθεί να αντικρούσει ο υπεύθυνος στρατηγικής του κ. Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ: «Η εργατική τάξη έχει παραδοσιακά ταχθεί με τους Ρεπουμπλικανούς. Οι Δημοκρατικοί δεν βασίζονται σε αυτές τις ψήφους». Στις τελευταίες 2 εκλογικές αναμετρήσεις, ο Αλ Γκορ το 2000 έχασε από τον Τζορτζ Μπους αυτή την κατηγορία ψηφοφόρων με 17 μονάδες, ενώ ο Τζον Κέρι 4 χρόνια μετά με 23. Ο κ. Ομπάμα πιστεύει πως το πρόβλημα έγκειται αλλού: «Το θέμα είναι πως οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι είναι πιστοί στην κ. Κλίντον». Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως οι απώλειες που καταγράφει ο κ. Ομπάμα στους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης ίσως να αποδειχθούν μοιραίες τον Νοέμβριο, αν είναι ο υποψήφιος του κόμματος, αφού θα δυσκολευθεί να κερδίσει τις κρίσιμες Πολιτείες της Πενσιλβάνια και του Οχάιο χωρίς αυτούς.

Υποστηρικτές του κ. Ομπάμα πιστεύουν πως αυτές οι Πολιτείες θα ψηφίσουν για τους Δημοκρατικούς το φθινόπωρο ούτως ή άλλως, λόγω της επίπτωσης της οικονομικής πολιτικής του προέδρου Μπους. Προσθέτουν πως αν ο κ. Ομπάμα επιλέξει για αντιπρόεδρο τον κυβερνήτη του Οχάιο, Τεντ Στρίκλαντ (ο οποίος υποστηρίζει την κ. Κλίντον), τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

Την ίδια στιγμή, η εκστρατεία της κ. Κλίντον έλαβε, 24 ώρες μετά τη νίκη της στην Πενσιλβάνια, σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές χορηγίες από 80.000 πολίτες, όταν τον Μάρτιο είχε λάβει συνολικά 15 εκατομμύρια. Πάντως, οι Δημοκρατικοί έχουν κουραστεί από την παρατεταμένη εκστρατεία και ήδη επιπρόσθετοι υπερεκλέκτορες, όπως οι μετριοπαθείς πρώην γερουσιαστές Σαμ Ναν και Ντέιβιντ Μπόρεν, δήλωσαν τη στήριξή τους προς τον κ. Ομπάμα.

Πιέζει η Κλίντον

Ενθαρρυμένη από τη νίκη της στην Πενσιλβάνια η κ. Κλίντον κλιμάκωσε τις πιέσεις της στους υπερεκλέκτορες να «αποφασίσουν ποιος εκ των δύο είναι ο ισχυρότερος υποψήφιος». «Πιστεύω ότι τον τελευταίο μήνα απέδειξα ποιος έχει πραγματική ισχύ» ανέφερε η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης σε συνέντευξή της στο ΝΒC.

Στο μεταξύ καθοριστικός αναμένεται ο ρόλος της Βόρειας Καρολίνας, μιας Πολιτείας που μέχρι πρότινος αναμενόταν πως ελάχιστη σημασία θα έχει για την έκβαση της προκριματικής αναμέτρησης. Πάντως, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Ομπάμα να κερδίζει την Πολιτεία στις 6 Μαΐου, οπότε πραγματοποιούνται και οι προκριματικές εκλογές στην Ιντιάνα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»