Προς ιστορική συμφωνία (;)


Επιστροφή των Υψωμάτων του Γκολάν φέρεται να προτείνει το Ισραήλ στη Συρία
Το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1967
Δαμασκός
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Πληροφορίες από συριακά μέσα ενημέρωσης, τις οποίες αργότερα επιβεβαίωσε και Σύριος υπουργός, αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει αποστείλει μήνυμα στην Δαμασκό ότι είναι έτοιμο να συνάψει συμφωνία ειρήνης με τη Συρία και να της επιστρέψει τα Υψώματα του Γκολάν που κατέλαβε το 1967.

Μιλώντας από την Τεχεράνη, ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μοαλέμ τόνισε ότι αν το Ισραήλ πράγματι επιθυμεί ειρήνη, τίποτα δεν θα σταματήσει την διαδικασία.

Μεσολαβητικό ρόλο στην μυστική ανταλλαγή μηνυμάτων φέρεται να έπαιξε, σύμφωνα με ένα από τα δημοσιεύματα που επικαλείται διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έλαβε και μεταβίβασε στην Δαμασκό την θετική απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ για παραχώρηση των Υψωμάτων και συμφωνία ειρήνευσης. Ο Ερντογάν, συνεχίζει το δημοσίευμα, επικοινώνησε με τον Σύριο πρωθυπουργό Μπασάρ αλ Ασαντ την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις λεπτομέρειες της αποχώρησης.

Οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης -μία ιστοσελίδα και μία εφημερίδα με πληροφόρηση από την συριακή κυβέρνηση- θεωρούνται αξιόπιστες και, θεωρούν οι αναλυτές, ότι έχουν την διακριτική κυβερνητική συμφωνία για δημοσίευση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα με τον εκπρόσωπο Μαρκ Ρεγκέβ να παραπέμπει σε παλαιότερες δηλώσεις του Ολμέρτ. Το απόγευμα της Τετάρτης, Σύρια υπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera.

Το προηγούμενο διάστημα, τόσο ο Μπασάρ αλ Ασαντ όσο και ο Εχούντ Ολμέρτ είχαν δηλώσει ότι οι χώρες τους έχουν ανταλλάξει μηνύματα που διευκρίνιζαν τα σημεία μίας μελλοντικής συνθήκης ειρήνης.

Ο Εχούντ Ολμέρτ σε δηλώσεις του τόνισε ότι το Ισραήλ είναι ανοιχτό σε συνθήκη ειρήνης με την Συρία και ότι «γνωρίζουν [οι Σύριοι] τί θέλουμε εμείς από αυτούς και εγώ τί θέλουν από εμάς». Το Ισραήλ ζητά να σταματήσει η Συρία να υποστηρίζει οργανώσεις όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και η Ισλαμική Τζιχάντ.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, μέρος της αντιπολίτευση επέκρινε την μυστική ανταλλαγή μηνυμάτων με βουλευτή του Λικούντ να μιλά «άνευ προηγουμένου ριψοκίνδυνη κίνηση» ενώ προειδοποίησε ότι χωρίς τα Υψίπεδα το Ισραήλ θα πιεστεί περισσότερο για να υπερασπιστεί την ύπαρξή του. Την ίδια στιγμή, πάντως, άλλα κόμματα ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για διάλογο.

Την Κυριακή, ο Ασαντ, μιλώντας σε κομματικούς αξιωματούχους είχε τονίσει η ανταλλαγή μηνυμάτων αποσκοπεί στην πιθανότητα επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που είχαν καταρρεύσει το 2000. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το Ισραήλ γνωρίζει τί θεωρεί η Συρία αποδεκτό και τί όχι. Ο Ασαντ είχε κάνει δηλώσεις για τον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο προηγούμενος γύρος διαπραγματεύσεων είχε διακοπεί το 2000 όταν οι δύο χώρες διαφώνησαν για το εύρος της αποχώρησης των Ισραηλινών από τα Υψώματα που είχαν καταλάβει κατά την διάρκεια του πολέμου των Επτά Ημερών το 1967. Το Ισραήλ επιθυμούσε να διατηρήσει μία λωρίδα γης στην λίμνη της Γαλιλαίας για να διασφαλίσει την υδροδότησή του ενώ η Συρία απαιτούσε πλήρη αποχώρηση.

Έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών παρέμεναν κακές ενώ μόλις τον Σεπτέμβριο του 2007 ισραηλινά μαχητικά είχαν επιτεθεί και είχαν καταστρέψει εγκατάσταση στη βόρεια Συρία η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που αρνείται η Συρία, ήταν εγκατάσταση για την έρευνα σε πυρηνικά όπλα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»