Νέα δυναμική στις σχέσεις με τη Ρωσία
Η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας σε ζητήματα ενέργειας στην περιοχή

Του Αθανασιου Ελλις

Η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη στην Ελλάδα χωρίς να πλήττει τις παραδοσιακές εταιρικές και συμμαχικές σχέσεις με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Η Αθήνα όχι μόνο δικαιούται, αλλά οφείλει να επιδιώξει τη μεταφορά πηγών ενέργειας, απ' όπου και αν προέρχονται αυτές, μέσα από το ελληνικό έδαφος. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η χθεσινή υπογραφή στη Μόσχα της συμφωνίας για ελληνική συμμετοχή στον αγωγό South Stream, που θα τροφοδοτεί με ρωσικό φυσικό αέριο την ελληνική και τις ευρωπαϊκές αγορές. Η κατασκευή τμήματος του αγωγού στην ελληνική επικράτεια θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει τέλη διέλευσης. Επιθυμία της Ελλάδας, όπως και της Ε.Ε., είναι η διαφοροποίηση πηγών ενέργειας για ευνόητους οικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους. Ομως, οι ανάγκες είναι τεράστιες και αναπόφευκτα οδηγούν στην εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Σκοπιανό, όπλα

Ταυτόχρονα, μέσω της ενεργειακής συνεργασίας, η Αθήνα επιδιώκει να εξασφαλίσει στήριξη σε μείζονα ζητήματα που την απασχολούν, όπως είναι άμεσα το Σκοπιανό και μεσοπρόθεσμα το Κυπριακό, από ένα σημαντικό παράγοντα της διεθνούς διπλωματικής σκακιέρας και μόνιμο μέλος του Σ.Α. Από την πλευρά της η Μόσχα προωθεί τα δικά της συμφέροντα, όπως αυτά εκφράζονται με την ενεργειακή και κατ' επέκτασιν πολιτική και οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια, αλλά και την αύξηση των πωλήσεων ρωσικών όπλων προς την Ελλάδα. Είναι εμφανές ότι αναπτύσσεται μια νέα δυναμική, την οποία αντανακλά η έβδομη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον νυν πρόεδρο και μελλοντικό πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και αυτή με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μεντβέντεφ. Η τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας (αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας), που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, προχωρά και αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο πριν από δύο μήνες ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, επισκέφθηκε το Μπακού. Ομως, η Αθήνα δεν μπορεί να αγνοήσει δύο σημαντικές παραμέτρους που αφορούν τον συγκεκριμένο αγωγό και προκαλούν εύλογη ανησυχία στην Αθήνα. Πρώτον, οι τελευταίες γεωλογικές ενδείξεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποθεματική επάρκεια του Αζερμπαϊτζάν και κατ' επέκτασιν τη δυνατότητα κάλυψης των ελληνικών ενεργειακών αναγκών. Δεύτερον, αν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν περίοδο ομαλότητας, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την απευκταία εμφάνιση μιας κρίσης η οποία θα καταστήσει την ελληνική αγορά όμηρο των τουρκικών επιθυμιών.

Οι ΗΠΑ, που ζήτησαν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της χθεσινής συμφωνίας, δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους στη σύσφιγξη της ελληνορωσικής ενεργειακής σχέσης. Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ματ Μπράιζα μίλησε πρόσφατα για «επικίνδυνη εξάρτηση» όταν μια χώρα λαμβάνει το 80% του φυσικού της αερίου από την Γκάζπρομ. Η Ουάσιγκτον προωθεί τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco ο οποίος, εάν υλοποιηθεί, θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν. Ο αμερικανικός προβληματισμός είναι διακομματικός. Σε πρόσφατη συζήτηση, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον και από τους σημαντικότερους Δημοκρατικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διερωτήθη με νόημα «τι συμβαίνει με τον Καραμανλή και τον Πούτιν;».


[+] ΓPAΦHMA

ΣXETIKA ΘEMATA
Εγκάρδια η συνάντηση Καραμανλή με Πούτιν_(...ΠOΛITIKH...)
Θετική στροφή και για το όνομα_(...ΠOΛITIKH...)
Η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης φυσικού αερίου_(...ΠOΛITIKH...)
Η συνεργασία στους εξοπλισμούς_(...ΠOΛITIKH...)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc