Ο Ομπάμα βλέπει νίκη Χίλαρι


«E» 22/4
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Πέραν των δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα από έξι έως δέκα μονάδες στη Χίλαρι Κλίντον, νίκη της πρώην πρώτης κυρίας στις σημερινές προκριματικές της Πενσιλβάνια προέβλεψε κι ο ίδιος ο συνυποψήφιός της Μπάρακ Ομπάμα, δηλώνοντας ωστόσο πως θα επιτύχει τον στόχο του να αποσπάσει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα απ αυτό που όλοι περιμένουν.

Ο Ομπάμα βλέπει νίκη Χίλαρι

Εν όψει των σημερινών εκλογών που θα μοιράσουν στους δύο «μονομάχους» του Δημοκρατικού Κόμματος 158 εκλέκτορες, Ομπάμα και Κλίντον επιδόθηκαν εκ νέου σε εξαιρετικά επιθετική πολιτική, ενώ τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα πλημμύρισαν από τηλεοπτικά σποτ στα οποία οι δύο συνυποψήφιοι χτυπούν αλύπητα και σε προσωπικό επίπεδο ο ένας τον άλλο.

Η εικόνα αυτή ενισχύει τους προβληματισμούς μεγάλης μερίδας στελεχών των Δημοκρατικών για το πώς θα καταφέρει ο υποψήφιος που θα λάβει τελικά το χρίσμα να τα βγάλει πέρα στην αναμέτρηση με τον ρεπουμπλικάνο Τζον ΜακΚέιν τόσο άσχημα χτυπημένος απ τον ομοϊδεάτη πρώην αντίπαλό του.

Κάνοντας λόγο για «αυξανόμενες δόσεις βιτριολιού» στην προεκλογική εκστρατεία, η εφημερίδα «Wall Street Journal» σημειώνει πως όλο και περισσότεροι Δημοκρατικοί ζητούν από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος (κυρίως απ τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος, Χάουαρντ Ντιν και την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι) να κάνουν κάτι για να τερματιστεί η μάχη των δύο.

Ομως, παρότι πολλοί συμφωνούν για την επείγουσα ανάγκη μιας τέτοιας παρέμβασης, μόνο μετά το τέλος των προκριματικών, τον Ιούνιο, ίσως να δούμε κάποια πρωτοβουλία...

Προς το παρόν όλα στρέφονται γύρω απ τις σημερινές εκλογές στην Πενσυλβάνια, για τις οποίες ο Ομπάμα, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα που αναμένει για την υποψηφιότητά του, δήλωσε: «Δεν προβλέπω νίκη. Προβλέπω ότι θα είναι πολύ κοντά τα ποσοστά και ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα απ ό,τι περιμένει ο κόσμος».

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν μικρότερο (πέντε έως έξι μονάδες) ή μεγαλύτερο (έως δέκα μονάδες) προβάδισμα στην Κλίντον, παρότι ο Ομπάμα έχει σαφώς καλύψει μεγάλη διαφορά.

Πάντως, ακόμη και μία νίκη της Κλίντον στην Πενσιλβάνια δεν τη βοηθά ούτε να αποσπάσει τους πολυπόθητους 2.024 εκλέκτορες ούτε βάζει φυσικά τέλος στην αντιπαράθεση με τον Ομπάμα, ο οποίος μπορεί να προηγείται σε εκλέκτορες και λαϊκές ψήφους, όμως ούτε κι αυτός μπορεί να εξασφαλίσει προ του Ιουνίου το χρίσμα.

Οσο για τις πανεθνικές δημοσκοπήσεις, αυτές δίνουν μεν προβάδισμα στον Ομπάμα, όμως με μειωμένο ποσοστό. Παρότι πριν από μία μόλις εβδομάδα η εταιρεία Gallup εμφάνιζε τον μαύρο υποψήφιο να έχει προβάδισμα 11 μονάδων έναντι της Κλίντον (51% έναντι 40%), σε χθεσινή δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας εμφανίζεται μία διαφορά μόλις δύο μονάδων (47% έναντι 45%) υπέρ του Ομπάμα.

Ο μαύρος υποψήφιος, έχοντας συγκεντρώσει 55 εκ. δολάρια από ενισχύσεις τον Μάρτιο, σπάζοντας έτσι κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην αμερικανική ιστορία, χθες ανακοίνωσε πως για τον Απρίλιο συγκέντρωσε πάνω από 42,8 εκατομμύρια, γεγονός που του επιτρέπει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και διπλάσιο όγκο τηλεοπτικών διαφημίσεων... τουλάχιστον στην Πενσιλβάνια.

Ομως, μία δήλωση του μαύρου υποψηφίου έδωσε πάτημα στην Κλίντον να τον χτυπήσει χθες και πάλι αλύπητα. Ο μαύρος υποψήφιος είχε δηλώσει πως και οι δύο Δημοκρατικοί υποψήφιοι θα είναι καλύτεροι πρόεδροι απ τον ρεπουμπλικάνο ΜακΚέιν, αλλά και οι τρεις σημερινοί υποψήφιοι θα είναι καλύτεροι απ τον Μπους...

Η «φιλοφρόνηση» αυτή προς τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή προκάλεσε την οργή της Κλίντον, η οποία δήλωσε: «Χρειαζόμαστε έναν υποψήφιο που θα νικήσει τον Τζον ΜακΚέιν, όχι που να επευφημεί τον Τζον ΜακΚέιν»...

ΟΜΠΑΜΑ «ΨΗΦΙΖΟΥΝ» ΟΙ «FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS»
Τη στήριξή της στον Ομπάμα προσέφερε χθες και η βρετανική εφημερίδα «Financial Τimes», εκφράζοντας την άποψη πως μετά την αναμέτρηση στην Πενσυλβάνια ο μαύρος γερουσιαστής του Ιλινόι θα πρέπει να είναι ο μοναδικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, όχι απλώς επειδή θα έχει εξασφαλίσει τους περισσότερους εκλέκτορες στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά διότι «εκ των πραγμάτων είναι ο καλύτερος υποψήφιος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα στον Μπάρακ Ομπάμα και στην αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον «μοιάζουν απειροελάχιστες και στην ουσία είναι ακόμη πιο μικρές. Υπάρχει ωστόσο μία διαφορά χαρακτήρα, ταμπεραμέντου και ταυτότητας», προσθέτει το άρθρο.

«Ο Ομπάμα διεξήγαγε μία αξιοθαύμαστη προεκλογική εκστρατεία, αποσταθεροποιώντας την αντίπαλό του, συγκεντρώνοντας περισσότερα χρήματα και συστρατεύοντας τους αναποφάσιστους Δημοκρατικούς, όπως ακόμη κι όλους τους αναποφάσιστους σε όλη τη χώρα» καταλήγει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα «περίμενε πολύ για έναν πολιτικό σαν τον Ομπάμα. Οπότε, αρκετά μέχρις εδώ».

ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ
kralli@pegasus.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»