Τι γράφει ο ξένος τύπος./καθημερινή

THE NEW YORK TIMES

Πόσες ελπίδες υπάρχουν;

Οι προκριματικές εκλογές στην Πενσιλβάνια, οι οποίες παρήγαγαν ένα ακόμη ασαφές αποτέλεμα για τους Δημοκρατικούς έκρυβαν μέσα τους μεγαλύτερη απελπισία σε σχέση με όλες τις προηγούμενες. Οι ψηφόφοροι νοιώθουν κατάκοποι. Η Χίλαρι Κλίντον όφειλε νά ’χει καταλάβει ότι το αρνητικό κλίμα που εκπέμπει όλη η προεκλογική εκστρατεία, για το οποίο εκείνη είναι ως επι το πλείστον υπεύθυνη, απλώς βλάπτει αυτήν, τον αντίπαλο της, το κόμμα και τις προεδρικές εκλογές του 2008. Αν όχι κάτι άλλο, τουλάχιστον η ανάγκη να αυτοπροστατευθεί θά ’πρεπε να την έχει οδηγήσει προς αυτή τη συλλογιστική. Η κυρία Κλίντον δεν κέρδισε κάποια σπουδαία νίκη στην Πενσιλβάνια, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει άνετα το χρίσμα. Διαθέτει το προβάδισμα στους ηλικιακά μεγαλύτερους του κόμματος, αλλά χάνει σταθερά σε πολλούς άλλους, εξαιτίας της αρνητικής προεκλογικής εκστρατείας που κάνει.

NEUE ZURCHER ZEITUNG

Ο συσχετισμός δυνάμεων

«Ανετη νίκη, χωρίς αλλαγές στο συσχετισμό των δυνάμεων... Οι προκριματικές της Πενσιλβάνια δεν μας επιφύλαξαν εκπλήξεις: η Κλίντον έλαβε ψήφους και στηρίχθηκε από τους εργάτες, τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους και τις γυναίκες. Ο Ομπάμα, όπως αναμενόταν, ενισχύθηκε από τους μαύρους και τους νεαρούς ψηφοφόρους».

THE DAILY STAR

Ο ρόλος της Τουρκίας

Οι πληροφορίες που θέλουν τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να μεσολαβεί ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία δείχνουν τον πιθανό ρόλο του ειρηνοποιού που πιθανότατα η κυβέρνησή του θα παίξει σ’ αυτήν την ασταθή περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του Ερντογάν έχει ισλαμικές ρίζες και η κυβέρνησή του έχει εμφανιστεί ως ανεξάρτητος παίκτης, κάτι που έγινε εμφανές το 2003, όταν δεν επέτρεψε στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το αεροδρόμιο του Ιντσιρλίκ, για να εισέλθουν στο Ιράκ. Από την άλλη πλευρά, η τουρκική κυβέρνηση έχει διατηρήσει την εγκάρδια σχέση της με το Ισραήλ, η οποία κτίστηκε από τους προκατόχους της. Και στο εσωτερικό, ο Ερντογάν έχει κάνει πολλά προκειμένου να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να προωθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας και να επεκτείνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Εν ολίγοις, ο Ερντογάν είναι το υπεύθυνο πρόσωπο της ισλαμικής διακυβέρνησης, την οποία πολλοί θα ζήλευαν.

THE GUARDIAN

Απεργία δασκάλων

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μαθητές σε οκτώ χιλιάδες σχολεία της Βρετανίας δεν θα παρακολουθήσουν αυτές τις μέρες τα μαθήματά τους. Οι δάσκαλοί τους απεργούν, τουλάχιστον οι περισσότεροι. Ενδεχομένως οι γυμνασιάρχες και ορισμένοι από το προσωπικό υποστήριξης των σχολείων θα παρέμβουν, ώστε κάποια σχολεία να λειτουργήσουν. Υπουργοί και μέλη της αντιπολίτευσης κατηγορούν το Εθνικό Σωματείο των Δασκάλων ότι θέτει σε κίνδυνο την εκπαίδευση των παιδιών και τη φήμη των καθηγητών. Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην οικονομία, εξαιτίας της απώλειας εργατοωρών, καθώς πολλοί γονείς δεν θα πάνε στη δουλειά τους, προκειμένου να μείνουν με τα παιδιά στο σπίτι. Η γενική γραμματέας του Σωματείου των Δασκάλων Κριστίν Μπλάουερ, πάντως, δήλωσε ότι οι καθηγητές δεν πήραν αβίαστα και άκριτα την απόφαση να απεργήσουν, αλλά η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Δεν είναι υπόθεση ενός έτους, είπε. Υστερα από τρία χρόνια αυξήσεων, κάτω από τον πληθωρισμό, όλοι φοβούνται πλέον ότι θα ακολουθήσουν άλλα τόσα χρόνια. Οι αυξήσεις και των επόμενων χρόνων θα είναι εξίσου χαμηλές σε μια χώρα όπου το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί πολύ.

THE ECONOMIST

Η κρίση των τροφίμων

Οι πλούσιες χώρες οφείλουν να λάβουν πολύ σοβαρά το πρόβλημα της κρίσης των τροφίμων, όπως έλαβαν σοβαρά την πρόσφατη οικονομική κρίση. Ηδη ορισμένοι αξιωματούχοι στην Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν λόγο για την ανάγκη ενός «new deal» στον τομέα των τροφίμων. Η κραυγή τους είναι δικαιολογημένη. Αλλά το να προσφέρεις την ενδεδειγμένη βοήθεια δεν αρκεί, ούτε είναι τόσο εύκολη υπόθεση, πρώτον γιατί τα τρόφιμα δεν είναι η λύση όλου του προβλήματος και δεύτερον γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μακροπρόθεσμα η απαιτούμενη σήμερα βοήθεια να λειτουργήσει αρνητικά. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η άνοδος στις τιμές των τροφίμων είναι πολύ μεγαλύτερη σε κάποιες περιοχές. Ορισμένες χώρες -κυρίως στη Δυτική Αφρική που εισάγει προϊόντα ή το Μπαγκλαντές με τον τεράστιο αριθμό των ακτημόνων ανθρώπων- κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλες αναταραχές. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για τα Τρόφιμα, υπεύθυνο για τη διανομή της βοήθειας σε τρόφιμα, θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί, μιας και το πρόβλημα δεν έχει πια καμιά σχέση με την παραδοσιακή πείνα.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»