Προβληματισμός από το «κενό» Παπανδρέου
Θα είναι απών από τις κοινοβουλευτικές μάχες

Του Κ. Π. Παπαδιοχου

«Το Πάσχα δεν πάει στο ΠΑΣΟΚ»: Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά και το ατύχημα του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα απουσίασει το επόμενο διάστημα από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Εξάλλου οι επιτελείς του κ. Γ. Παπανδρέου θυμούνται πως το ΠΑΣΟΚ, τόσο πρόπερσι όσο και πέρσι, ακολουθούσε τους πρώτους μήνες του χρόνου ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις -καθώς οι χειμώνες ήταν «δύσκολοι» για τη Ν.Δ.- αλλά εξαιτίας της εκάστοτε συγκυρίας ή των εσωκομματικών του προβλημάτων το καλοκαίρι έφθανε με τους «γαλάζιους» να έχουν σαφές προβάδισμα.

Διαχείριση του προβλήματος

Στη Χαριλάου Τρικούπη ευελπιστούν πως τούτο δεν θα συμβεί και πάλι, αλλά αντιθέτως η ανοδική πορεία του κόμματος θα συνεχιστεί. Οπως λένε, «όλα θα εξαρτηθούν από τη διαχείριση της απουσίας του κ. Γ. Παπανδρέου από τη Βουλή και τις τηλεοπτικές κάμερες»: Εάν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κινητοποιηθούν μετά την πασχαλινή ανάπαυλα, συνδράμοντας τους κ. Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου, και το κόμμα έχει έντονη πολιτική παρουσία, το «κενό» σε μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί. Αντιθέτως, στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει χαλάρωση, ή πολύ περισσότερο, επανέλθουν στο προσκήνιο οι διαφοροποιήσεις και οι προσωπικές στρατηγικές, το πλήγμα για την εικόνα του κόμματος θα είναι καίριο.

Προκειμένου να μην συμβεί το δεύτερο, ο «πρωινός καφές», που το τελευταίο διάστημα συνεδριάζει σε καθημερινή βάση με την προσθήκη και του υπεύθυνου για τον Πολιτικό Σχεδιασμό κ. Π. Μπεγλίτη, αποφάσισε αμέσως μετά το Πάσχα να υπάρξει έντονη κινητοποίηση του κόμματος με αιχμή τα εργασιακά θέματα. Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ, εντός και εκτός Βουλής, με αφορμή και την Πρωτομαγιά, θα είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως η λεγόμενη «γενιά των 700 ευρώ». Δηλαδή οι νέοι, ένα ακροατήριο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του.

Πάντως, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που μεταδίδει η Χαριλάου Τρικούπη, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η απουσία του κ. Γ. Παπανδρέου από την κεντρική πολιτική σκηνή προκαλεί σειρά παρενεργειών που ενδεχομένως θα ανακόψουν την άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. Οπως αναφέρουν, το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι «προεδρικό» και ενδεχόμενη έλλειψη προσωπικών παρεμβάσεων του κ. Γ. Παπανδρέου σε κρίσιμα ζητήματα που θα «ανοίξουν» αμέσως μετά το Πάσχα, από τη συνταγματική αναθεώρηση και τον ΟΤΕ, μέχρι τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας δύσκολα θα καλυφθεί.

Παράλληλα, είναι προφανές πως για κάποιο διάστημα, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει συγκεκριμένα πολιτικά και κοινοβουλευτικά όπλα. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την επόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση να συγκαλεί συσκέψεις στην οικία του, αλλά «εξαρτάται από τους γιατρούς πότε θα “ανάψει το πράσινο φως” προκειμένου να έχει παρουσία στη Βουλή στην Ωρα του πρωθυπουργού και στις προ-ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, και πολύ περισσότερο προκειμένου να αρχίσει εκ νέου να περιοδεύει στην επαρχία. Τέλος, προβληματισμό προκαλούν τυχόν επιπτώσεις από τον τρόπο του ατυχήματος του κ. Γ. Παπανδρέου στο «ηγετικό» του προφίλ. Εξάλλου, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που είχε και συνεχίζει να έχει να κερδίσει η Χαριλάου Τρικούπη είναι το κλείσιμο της μεγάλης «ψαλίδας» που χωρίζει σταθερά τους κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.

Οι «ψύχραιμοι»

Πάντως, οι πλέον «ψύχραιμοι» στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως η μερικών εβδομάδων απουσία του κ. Γ. Παπανδρέου από την πρώτη γραμμή δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά το πολιτικό ισοζύγιο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να εξαντλεί τη δυναμική των προηγούμενων μηνών, που τον εκτόξευσε στις δημοσκοπήσεις. Κατά τα συγκεκριμένα στελέχη το πραγματικό «τεστ» για τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ θα είναι το επόμενο Φθινόπωρο. Οπως λένε, μόνο τότε θα κριθεί εάν το ΠΑΣΟΚ σταθεροποιείται ως δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, ή αντιθέτως ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι σε θέση να αμφισβητήσει την πολιτική ηγεμονία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»