Tα κατάφερε και ελπίζει
Νίκη της Χίλαρι Κλίντον στην Πενσιλβάνια με διαφορά δέκα μονάδων
Κάθε λόγο να πανηγυρίζει έχει η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης
Ουάσινγκτον
Τελευταία ενημέρωση 13:18
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στις κρίσιμες προκριματικές εκλογές της Πενσιλβάνια (22/4/2008)
Δείτε το βίντεο...
Η παράδοση που θέλει την Χίλαρι Κλίντον να κερδίζει στις μεγάλες πολιτείες τηρήθηκε για μια ακόμα φορά. Η πρώην πρώτη κυρία κέρδισε με διαφορά 10% στις προκριματικές της Πενσιλβάνια, κλείνοντας την «ψαλίδα» στους εκλέκτορες έναντι του Μπάρακ Ομπάμα.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, η Χίλαρι Κλίντον συγκεντρώνει 55%, έναντι 45% για τον Μπάρακ Ομπάμα. Στους εκλέκτορες η πρώην πρώτη κυρία συγκεντρώνει 1.544, έναντι 1.685 του Μπάρακ Ομπάμα. Ωστόσο, η γερουσιαστής διατηρεί σαφές προβάδισμα στους λεγόμενους υπερεκλέκτορες.

«Ορισμένοι με είχαν ξεγράψει και μου ζητούσαν να αποχωρήσω, αλλά ο Αμερικανικός λαός δεν τα παρατά και του αξίζει μια πρόεδρος που ούτε αυτή τα παρατά» είπε η Κλίντον στους οπαδούς της.

«Ο δρόμος για το 1600 της Λεωφόρου Πενσιλβάνια (η διεύθυνση που βρίσκεται ο Λευκός Οίκος) περνά από την πολιτεία της Πενσιλβάνια» συνέχισε.

H γερουσιαστής χρησιμοποίησε το λεξιλόγιο της πυγμαχίας, αφού η Πενσιλβάνια είναι η πατρίδα του διάσημου κινηματογραφικού ήρωα Ρόκι Μπαλμπόα. Η ίδια, άλλωστε, πριν από λίγο καιρό είχε πει ότι θα παλέψει για το χρίσμα, όπως ο διάσημος μποξέρ.

Απομένουν εννέα εκλογικές αναμετρήσεις με πιο σημαντικές αυτές στη Β.Καρολίνα (6η Μαΐου) και την Ιντιάνα. Στη Β.Καρολίνα ο Ομπάμα θεωρείται επικρατέστερος, ωστόσο, η Ιντιάνα θεωρείται αμφίρροπη, με μικρό προβάδισμα της Κλίντον.

Είναι η τέταρτη φορά που η Χίλαρι Κλίντον καταφέρνει να κερδίσει σε μια μάχη που θεωρείται κρίσιμη για την έκβαση της αναμέτρησης.

Μετά τις νίκες σε Οχάιο, Καλιφόρνια, Νιού Τζέρσεϊ και Τέξας, το αποτέλεσμα χρησιμοποιείται από την εκστρατεία της για να προβληθεί η εικόνα ότι είναι εκείνη που μπορεί να κερδίσει τις μεγάλες πολιτείες.

Ήδη, από τα exit polls φάνηκε ότι οι δύο υποψήφιοι διατήρησαν τις εκλογικές τους βάσεις. Ο Ομπάμα κέρδισε τις ψήφους των μαύρων και των νέων. Η Κλίντον κέρδισε πάνω από το 60% των ηλικιών άνω των 50 και των γυναικών.

Κέρδισε επίσης το 58% όσων αποφάσισαν την τελευταία εβδομάδα μετά την αναδίπλωση του Ομπάμα και την αμυντική του στάση λόγω μιας σειράς διενέξεων και της αμφισβήτησης της «σκληρότητάς» του σε μια διαφήμιση που συμπεριέλαβε την εικόνα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Τα πιθανά σενάρια

Η νίκη της Χίλαρι στην Πενσιλβάνια καταδεικνύει το γεγονός ότι ο Ομπάμα δεν είναι ικανός να κερδίσει σε μεγάλες πολιτείες-κλειδιά, όμως κανένας από τους δύο δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων και άρα το χρίσμα. Έτσι, τα πιθανά σενάρια μετά την αναμέτρηση στην Πενσιλβάνια είναι τα εξής:

- Κανένας δεν εξασφαλίζει το μαγικό αριθμό των εκλεκτόρων και έτσι το παιχνίδι καλούνται να κρίνουν οι περίπου 800 υπερεκλέκτορες.

Σχεδόν 330 υπερεκλέκτορες παραμένουν αναποφάσιστοι και μόνο αν η πλειονότητα αυτών ταχθεί υπέρ ενός υποψηφίου, θα κριθεί το αποτέλεσμα. Χίλαρι και Ομπάμα επιδιώκουν τη στήριξή τους, αλλά πολλοί από αυτούς καθυστερούν την απόφασή τους περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι προκριματικές.

- Με πολλούς από τους υπερεκλέκτορες να παραμένουν αναποφάσιστοι, το κόμμα μπορεί να πάει στο συνέδριο τον Αύγουστο χωρίς καθαρό νικητή. Τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, φοβούμενα το πλήγμα που θα υποστούν οι Δημοκρατικοί σε μια τέτοια περίπτωση, έχουν δεσμευτεί να φροντίσουν να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν από το συνέδριο.

Όμως, αν τελικά επικρατήσει η πόλωση, τότε κάποια στελέχη όπως ο Αλ Γκορ και οι πρώην υποψήφιοι Τζον Εντουαρντς και Τζόζεφ Μπίντεν μπορεί να επέμβουν και να πείσουν είτε την Χίλαρι, είτε τον Ομπάμα να αποσυρθούν για το καλό του κόμματος.

- Το πιο ακραίο σενάριο είναι οι εκλέκτορες να επέμβουν και να ζητήσουν σε κάποιον επιφανή Δημοκρατικό, όπως ο Γκορ, να διεκδικήσει εκείνος το χρίσμα.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc