Διαστάσεις | 26.06.2008
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Ρωσίας
Στόχος η υπογραφή νέας συμφωνίας για ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές κυρίως στον τομέα της ενέργειας – «γενικόλογη» συμφωνία θέλουν οι Ρώσοι, λεπτομέρειες και δεσμεύσεις οι Ευρωπαίοι
Η νέα συμφωνία συνεργασίας κυρίως στον τομέα της ενέργειας και του εμπορίου βρίσκεται στο επίκεντρο της 21ης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Ρωσίας που λαμβάνει χώρα σήμερα το βράδυ στο Νεστ Καντι Μάνσισκ της Σιβηρίας. Η ΕΕ προσβλέπει σε μία ουσιαστική και στενότερη συνεργασία ελπίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα ανταποκριθεί παρά τις όποιες διαφωνίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Σε πλεονεκτική θέση η Ρωσία
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Θα ακολουθήσει την γραμμή του προκατόχου του ο Μεντβέντεφ;Λίγες μόλις μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ρωσίας ξέσπασε μία νέα διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών με αφορμή αυτή τη φορά τις εξαγωγές ευρωπαϊκού κρέατος προς τη Ρωσία. Η Μόσχα απαγόρευσε τις εισαγωγές κρέατος από τη Γερμανία και άλλες 6 ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας υπολειμμάτων αντιβιοτικών. Ανάλογη διαμάχη με την Πολωνία αλλά και η διελκυστίνδα με τη Λιθουανία με αφορμή τις συγκρούσεις στον Καύκασο είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσουν τα τελευταία 2 χρόνια οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία συνεργασίας.
Αναλυτές ερμηνεύουν συχνά τις ρωσικές προκλήσεις ως επίδειξη ισχύος. Η Ρωσία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εξαιτίας των ενεργειακών της αποθεμάτων, από τα οποία εξαρτώνται άμεσα οι Ευρωπαίοι. Και η Ρωσία ωστόσο από την άλλη πλευρά έχει ανάγκη την ΕΕ εάν θέλει να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό της οικονομίας της και σε ανανέωση των εγκαταστάσεών της, όπως υπογραμμίζει η Κονστάντσε Κρέλ, ειδικός του ευρωκοινοβουλίου σε θέματα συνεργασίας Ρωσίας – ΕΕ:
«Εμείς αγοράζουμε φυσικό αέριο και εκείνοι πρέπει να το μεταφέρουν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αλληλεξάρτηση. Η συνεργασία όμως δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στην αγορά και την πώληση φυσικού αερίου, αλλά να αναφέρεται και σε όλα τα υπόλοιπα που τα περιβάλουν. Αυτό είναι και ένα από τα σημεία που προκαλούν τριβές. Οι Ρώσοι θέλουν μία γενικόλογη συμφωνία, οι Ευρωπαίοι και δικαίως, επιμένουν στις λεπτομέρειες».
Η ενέργεια στο επίκεντρο
Στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθούν και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Μόσχα και οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων στην ελευθερία του τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμφωνία συνεργασίας αναφέρεται βέβαια κυρίως σε οικονομικά ζητήματα, σημειώνει η αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις κοινοτική επίτροπος Μπενίτα Φερέρο – Βάλντνερ:
«Πρέπει να είναι μία ολοκληρωμένη συμφωνία που θα αγκαλιάζει τον πολιτικό διάλογο και τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Προβλέπεται για παράδειγμα συμφωνία και σε επιστημονικό επίπεδο, το πιο σημαντικό ζήτημα όμως είναι το ενεργειακό, αυτό είναι που ενδιαφέρει τις δύο πλευρές περισσότερο».
Ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προσβλέπει σε μία «χαλαρή» συμφωνία - πλαίσιο την ώρα που οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε δεσμευτικές συμφωνίες.
Μία νέα πραγματικότητα
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Το Κουβέιτ της Ρωσίας ": Συμβολική σημασία έχει η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της Συνόδου ΚορυφήςΗ ΕΕ, εκτιμά η ειδικός Κρέλ, θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα μίας αυτόνομης οικονομικά Ρωσίας που αγωνίζεται για την προάσπιση των συμφερόντων του, την ώρα που οι Ευρωπαίοι συχνά δεν μπορούν να βρουν έναν κοινό παρονομαστή σε βασικά ζητήματα: «Αυτό που θέλουμε επίσης είναι να εκφραστεί η νέα πραγματικότητα. Δεν είναι η Ρωσία που ήταν πριν 10 χρόνια και αυτό πρέπει να γίνει σαφές και στη νέα συμφωνία. Είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο θέλουμε τη νέα συμφωνία και μάλιστα επειγόντως».
Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι πολλές: η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, το Κοσσυφοπέδιο, η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι μόνον ορισμένα παραδείγματα. Η ΕΕ ελπίζει ότι ο νέος ρώσος πρόεδρος δεν θα είναι τόσο σκληροπυρηνικός στις απόψεις του όσο ο προκάτοχός του Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζει η κα. Κρελ.
Η επιλογή του Νεστ Καντι Μάνσισκ ως τόπου διεξαγωγής της Συνόδου δεν είναι τυχαία. Η περιοχή αυτή της Σιβηρίας θεωρείται λόγω των τεράστιων πετρελαϊκών αποθεμάτων της «το Κουβέιτ της Ρωσίας».
Comments