Καναδάς: Τήξη των πάγων του Β. Πόλου βλέπουν οι επιστήμονες


Μετά από το δραματικό λιώσιμο των πάγων το 2007, που έσπειρε πανικό στους περιβαλλοντολόγους, ειδικοί λένε πως και το φετινό καλοκαίρι θα παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο με αποκορύφωμα την μετατροπή του Βόρειου Πόλου σε μια υγρή θάλασσα χωρίς παγόβουνα.

«Ο Βόρειος Πόλος μπορεί να είναι χωρίς πάγο για πρώτη φορά στην ιστορία» ισχυρίσθηκε την περασμένη εβδομάδα ο ειδικός επιστήμονας των πάγων Ντέιβιντ Μπάρμπερ του πανεπιστημίου της Μανιτόμπα.

Ενας άλλος αμερικανός ερευνητής, που παρακολουθεί τα φαινόμενα στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό υποστηρίζει επίσης ότι η περιοχή δείχνει σημάδια πως το καλοκαίρι είναι ευάλωτη στις μεγάλες απώλειες πάγων, που φέτος μπορεί να είναι μεγαλύτερες.

Σημειώνοντας πως η Αρκτική ζώνη έζησε μια θερμότερη άνοιξη φέτος, ο γεωφυσικός Μάρκ Σερίζ απο το Κέντρο Πληροφοριών Χιονιού και Πάγων που βρίσκεται στο Κολοράντο είπε πως όλα θα εξαρτηθούν απο το είδος του καλοκαιριού που θα επικρατήσει στην περιοχή του Βόρειου Πόλου φέτος.

Ο Ντέιβιντ Μπάρμπερ, πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνας για το Αρκτικό σύστημα μόλις επέστρεψε από ταξίδι στη θάλασσα Μποφόρ πάνω σε παγοθραυστικό πλοίο. Ο επιστήμονας ισχυρίζεται πως το δραματικό λιώσιμο των αρκτικών πάγων πέρυσι άφησε τον ωκεανό με ένα λεπτό επίστρωμα πρωτογενούς πάγου, λεπτότερο και ταχύτερο στην κίνηση, που αναμένεται να σπάσει ευκολότερα από τις χρόνιες χοντρές επιστρώσεις των πάγων.

«Ο Αρκτικός ωκεανός αλλάζει πολύ γρηγορότερα και δραματικότερα απο ό,τι αναμέναμε», λέει ο Ντέιβιντ Μπάρμπερ προσθέτοντας πως μεγαλύτερη επιφάνεια ανοιχτού ωκεανού με νερό θα επιτρέψει την διείσδυση των ακτίνων του ηλίου με αποτέλεσμα να λιώνουν οι πάγοι ευκολότερα. Αυτό θα σημάνει μια μη αναστρέψιμη κατάσταση στο άμεσο μέλλον.

Το 2007 οι πάγοι στην Αρκτική ζώνη περιορίσθηκαν σε επιφάνεια 4.3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης των 10.4 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων ή με την έκταση του χαμένου πάγου να είναι μεγαλύτερη από τον Καναδά.

Το γρήγορο και δραματικό λιώσιμο των πάγων, ενώ αποτελεί απειλή για την αλλαγή του κλίματος της γης, συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη ναυτιλία, την εκμετάλλευση των πετρελαίων και τον τουρισμό.

Πέντε κράτη με αρκτικές ακτές (ο Καναδάς, η Ρωσία, η αμερικανική Πολιτεία της Αλάσκα, η Νορβηγία και η Δανία) συγκεντρώνουν γεωλογικά δεδομένα για να διεκδικήσουν το υπέδαφος της περιοχής που υποκρύπτει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.

Οι πέντε χώρες άρχισαν να συγκρούονται για την εκμετάλλευση του υπεδάφους του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού αλλά στη σύνοδο της Γροιλανδίας τον περασμένο Μάιο αποφάσισαν να μοιράσουν ειρηνικά την πλουτοπαραγωγική υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια και με το διεθνή νόμο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»