Tι γραφει ο ξενος Tυπος απο καθημερινή


THE NEW YORK TIMES

Ζήτημα ελευθερίας

Ενα από τα πρώτα πράγματα που συνειδητοποίησα όταν επισκέφθηκα το Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή ήταν ότι οι Ιρακινοί δεν απελευθέρωσαν τους εαυτούς τους, αλλά απελευθερώθηκαν από τους Αμερικανούς. Αυτό το γεγονός έδινε την εικόνα της ταπείνωσης. Το ίδιο γεγονός εξηγεί γιατί οι Ιρακινοί δεν ενδιαφέρθηκαν για τους κυβερνητικούς θεσμούς και δεν πάλεψαν γι' αυτούς. Τελευταία, όμως, με τη βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων που άλλαξαν τακτική πέρυσι, οι σουνίτες απελευθερώθηκαν από την Αλ Κάιντα και οι σιίτες απελευθέρωσαν τη Βασόρα και τη Σαντρ στη Βαγδάτη από τους παραστρατιωτικούς του Μαχντί και τα φιλοϊρανικά αποσπάσματα θανάτου. (Thomas Friedman)

THE WALL STREET JOURNAL ONLINE

Τα πυρηνικά της Β. Κορέας

Η Βόρειος Κορέα αντιμετωπίζει πλέον σαφή επιλογή ως προς το μέλλον της. Αν επιλέξει την αντιπαράθεση -παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες και απειλώντας τις γειτονικές της χώρες- θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία, όπως συνέβη το 2006, όταν πειραματίστηκε με τα πυρηνικά της.

Αν, όμως, η Πιονγιάνγκ επιλέξει τη συνεργασία -κι αυτό προκύπτει από τις τελευταίες της κινήσεις- είναι ανοιχτός ο δρόμος βελτίωσης των σχέσεών της με τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η προοπτική περιλαμβάνει και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον δεν έχει μόνιμους εχθρούς.

LA STAMPA

Αλ Γκορ και Ομπάμα

Είναι η πρώτη φορά που ο παλιός αντίπαλος του Τζορτζ Μπους στις εκλογές του 2000 ζήτησε επισήμως από τους οπαδούς του να στηρίξουν οικονομικά τον Ομπάμα στην πορεία του προς τον Λευκό Οίκο. Ο Αλ Γκορ καθυστέρησε αρκετά, αλλά τελικά προσχώρησε. Ο Αλ Γκορ έκανε δημοσίως δηλώσεις αναλαμβάνοντας την ευθύνη να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα. Εμφανίστηκε, μάλιστα, ενθουσιασμένος με την ικανότητα και τη δεξιοτεχνία του μαύρου υποψηφίου να συμφιλιώσει τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχετικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο Ομπάμα, δήλωσε ο κ. Γκορ, γνωρίζει ότι η αλλαγή δεν έρχεται ούτε από τον Λευκό Οίκο, ούτε από το Καπιτώλιο, αλλά από τον λαό.

ALJAZEERA INTERNATIONAL

Ο ρόλος της θρησκείας

Η θρησκεία αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Οι Ευαγγελικοί είναι πολύ πιθανό ή μάλλον σχεδόν βέβαιον ότι θα ψηφίσουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά οι Καθολικοί, οι Αφροαμερικανοί και οι Εβραίοι υποστηρίζουν περισσότερο τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα του Ινστιτούτου Pew. Tο 55% των Ευαγγελικών δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικανούς. Το 77% των μελών των εκκλησιών των μαύρων δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τους Δημοκρατικούς, ενώ το ίδιο θα πράξουν και οι Καθολικοί σε ποσοστό 48%. Το 66% των Εβραίων θα ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς, ενώ μόλις το 24% τους Ρεπουμπλικανούς.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc