Διεθνής κατακραυγή κατά του Μουγκάμπε



26-06-2008


Morgan Tsvangirai, leader of the main opposition party in Zimbabwe speaks at a press conference in Harare, 22 Jun 2008
Μόργκαν Τσβανγκιράι
Εντείνεται η διεθνής κατακραυγή κατά του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε ο οποίος σχεδιάζει να διενεργήσει εκλογές αυτή την εβδομάδα παρά την απόσυρση της αντιπολίτευσης.

Ηγέτες χωρών της Νοτίου Αφρικής είχαν την Τετάρτη επείγουσα συνάντηση και ζήτησαν την αναβολή των εκλογών.

Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι προγραμματισμένες για την Παρασκευή επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Ζιμπάμπουε φαίνεται να είναι πλαστές. Μιλώντας στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός ηγέτης είπε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ελεύθερες εκλογές όταν ένας υποψήφιος που συμμετέχει σε αυτές δεν μπορεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία δίχως να αντιμετωπίζει εκφοβισμό.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μπους έγιναν καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις εναντίον του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις εκλογές παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε από αυτές ο αντίπαλός του Μόργκαν Τσβανγκιράι.

Ο κ Τσβανγκιράι δήλωσε στη ΦτΑ ότι η ασφάλεια του λαού της Ζιμπάμπουε κινδυνεύει λόγω της βίας που επικρατεί στη χώρα του. Τις δηλώσεις αυτές έκανε από την πρεσβεία της Ολλανδίας στη Χαράρε όπου κατέφυγε λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του.

Νωρίτερα την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός της Κένυας Ραίλα Οντίνγκα προειδοποίησε ότι εάν η διεθνής κοινότητα δεν ενεργήσει αμέσως η Ζιμπάμπουε μπορεί να αντιμετωπίσει το είδος της συμφοράς που είδαμε στην Ρουάντα, δηλαδή την γενοκτονία του 1994.

Παράλληλα στην Βρετανία, ο Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είπε ότι η κυβέρνησή του προετοιμάζεται να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον μελών της κυβέρνησης του κ. Μουγκάμπε.

VOA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»