Η τιμή των πολιτικών /kathimerini


Του Νικου Νικολαου

Το πολιτικό σύστημα της χώρας αναμφισβήτητα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δίνη του κυκλώνα. Δεν έχει καμιά σημασία ότι μέχρι στιγμής η δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο Ζήμενς έχει φέρει σε φως απτές αποδείξεις μόνο για στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στην κοινή γνώμη έχει σχηματισθεί εδραία η πεποίθηση ότι το σκάνδαλο είναι διακομματικό, αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι το μαύρο χρήμα, από εταιρείες, ελληνικές και ξένες, που έκαναν χρυσοφόρες δουλειές με το Δημόσιο κυλάει αδιάκοπα τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από ύποπτα κανάλια και στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. «Ολοι τα πιάνουν» πιστεύουν οι απλοί άνθρωποι και μέσα στην απελπισία τους αναθεματίζουν τους 300 της Βουλής, καίγοντας ηθικά και «τα χλωρά μαζί με τα ξερά» και τους πολλούς τίμιους πολιτικούς με τους λίγους απατεώνες που δυσφημούν το πολιτικό μας σύστημα, που ας μην ξεχνάμε δεν είναι τίποτε άλλο παρά το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Και αυτό το πολίτευμα που πριν από 31 χρόνια το κατέλυσαν οι συνταγματάρχες, το αποκατέστησαν και το στήριξαν τα δύο μεγάλα κόμματα, με μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Στη σημερινή ηθικοπολιτική κρίση και στις ανεξέλεγκτες και χαώδεις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσει η συνέχισή τους, νομίζω ότι, πρώτον, πρέπει να κρατήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας, δεύτερον, να αποφύγουμε τις λαϊκίστικες απλουστεύσεις, καταδικάζοντας και αμαυρώνοντας όλο το πολιτικό σύστημα εξαιτίας της αποκάλυψης μερικών άπληστων πολιτικών και, τρίτον, να αναζητήσουμε λύσεις. Υπάρχουν; Και μπορεί να γιατρέψουν τις πληγές που έχουν ανοίξει; Πιστεύω ναι! Αλλωστε και στο παρελθόν ζήσαμε τέτοιες καταστάσεις και το πολιτικό σύστημα τις άντεξε και τις ξεπέρασε. Και ο Χαρίλαος Τρικούπης κατηγορήθηκε ότι πήρε λεφτά από ξένη εταιρεία. Και ο Ελευθέριος Βενιζέλος κινδύνευσε να πάει σε δίκη. Και για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η ΕΔΑ είχε ζητήσει την παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο για οικονομικά σκάνδαλα και ο Ανδρέας Παπανδρέου δικάστηκε και αθωώθηκε.

Τώρα πιστεύω ότι η κρίση που περνάει το πολιτικό σύστημα μπορεί να ξεπεραστεί αν καθήσουν στο τραπέζι και συμφωνήσουν σε μέτρα που θα σώσουν την τιμή του πολιτικού συστήματος, οι κ. Κώστας Καραμανλής και Γεώργιος Παπανδρέου. Είναι οι μόνοι που μπορούν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη γιατί και οι δύο έχουν την πανηγυρική αναγνώριση της εντιμότητάς τους από την ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η ακλόνητη δύναμη που εγγυάται την επιτυχία του εγχειρήματος και θα δείτε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα πορευθούν οι εξελίξεις. Ο Γιώργος έκανε χθες τις προτάσεις του και πληροφορούμαι ότι πολύ σύντομα θα έχει την πρόσκληση του Καραμανλή για να συζητήσουν μαζί συγκεκριμένα μέτρα για τον εξοβελισμό του μαύρου χρήματος.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»