Η νεοπλουτίστικη παρέα -καθημερινή


Του Αλεξη Παπαχελα

Yπάρχουν δυο-τρεις υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίοι προκαλούν το κοινό αίσθημα λίγο παραπάνω από όσο αντέχεται... Η Ν.Δ. ήλθε στην εξουσία λόγω της χαρισματικής παρουσίας του κ. Κώστα Καραμανλή που μπόρεσε και την έκανε ξανά κόμμα εξουσίας, αλλά και επειδή ορισμένα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν προκαλέσει και κουράσει τον κόσμο. Οση ζημιά έκανε η ακρίβεια άλλο τόση έκανε ο γάμος του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου στο Παρίσι και οι φήμες για τον τρόπο ζωής άλλων υπουργών.

Ο πρωθυπουργός, είναι η αλήθεια, δεν έχει αλλάξει σε τίποτα τον τρόπο ζωής του από το 2004, αποφεύγει τις κοσμικότητες όπως ο διάολος το λιβάνι και ζει όπως ζούσε. Το «σεμνά και ταπεινά» το εννοούσε προφανώς όταν το είπε, αλλά αυτό που δεν είναι σαφές είναι ποιος το κατάλαβε. Το τελευταίο διάστημα εντείνεται το περιορισμένο, αλλά δυνάμει πολιτικά δηλητηριώδες, φαινόμενο υπουργών που δεν κρύβουν τον πλούτο, τη διάθεσή τους να «περνάνε βασικώς καλά» και την αγωνία τους να γίνουν ένα με τη μεγάλη νεοπλουτίστικη παρέα, που έχει στήσει ένα δικό της πάρτι με δικά μας έξοδα τα τελευταία (πολλά) χρόνια. Ο ένας φωτογραφίζεται με το καινούργιο του σκάφος και στο νέο του «σαλεδάκι», ο άλλος δεν αφήνει κοσμικό για κοσμικό πάρτι και κρατάει θέσεις για το μεγάλο του φουσκωτό στα νησιά του Αιγαίου, ο τρίτος έχει κάνει σλόγκαν το «όλα πάνε χάλια, ας περνάμε τουλάχιστον καλά...», διασκεδάζοντας κάθε Σαββατοκύριακο στη Μύκονο.

Προσωπικώς δεν έχω τίποτα με την καλοπέραση των υπουργών, αντιθέτως θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ενδεδειγμένο για έναν executive να χαλαρώνει και να περνάει καλά στον ελεύθερο χρόνο του. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για executives, γιατί δεν ασχολούνται καθόλου με τις υποθέσεις του κράτους, αλλά αποκλειστικά και μόνο με την επικοινωνία. Αλλά και πάλι δεν θέλω να γίνω καχύποπτος και είμαι έτοιμος να δεχθώ ότι τα χρήματα προέρχονται από ξεχασμένες οικογενειακές κληρονομιές ή κάποια άλλη εξίσου εύλογη πηγή.

Υπάρχει όμως ένα πολιτικό ζήτημα. Πρώτα απ’ όλα οι συμπεριφορές -φωτογραφίσεις - εμφανίσεις έχουν ασύλληπτο πολιτικό αντίκτυπο στον μέσο ψηφοφόρο που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα σε δύσκολους καιρούς. Δεύτερον, οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη Siemens αποδεικνύουν δυστυχώς εκείνο το παλιό «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Γιατί ο πολιτικός που μπλέκει στη «μεγάλη νεοπλουτίστικη παρέα» θέλει μετά και το σπίτι του στη Μύκονο, θέλει και ένα σκαφάκι, θέλει, θέλει, θέλει. Τρίτο και βασικότερο είναι το ότι φτάνει το πράγμα σε ένα σημείο όπου στον μέσο ψηφοφόρο δεν αρκεί να είναι απολύτως καθαρός και απίστευτα έντιμος ο Νο1. Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. «Ακούω τι μου λέτε, αλλά φέρτε μου αποδείξεις ή πηγαίνετε στον εισαγγελέα», έλεγε ο κ. Κώστας Σημίτης και τυπικά είχε δίκιο. Η ζημιά όμως είχε γίνει.

Ο κ. Καραμανλής βρίσκεται σε μια ασφυκτική πολιτική συγκυρία με οριακή πλειοψηφία, την οικονομία σε κρίση και την υπόθεση της Siemens να κρύβει απρόβλεπτες εξελίξεις. Το μεγαλύτερό του όπλο ήταν και είναι το «ηθικό πλεονέκτημα». Και αυτό πρέπει να το διατηρήσει πάση θυσία έστω και αν πρέπει να γίνει άδικος εκεί όπου δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά απλά βάσιμες ενδείξεις.


Comments

lornion said…
αυτά τα φαινόμενα της νεοπλουτίστικης παρέας νομίζω πως θα πρέπει να τα περιορίσει ο πρωθυπουργός.Από την άλλη σκοπιά δεν μπορεί να κάνει και πολλά με τους 151-152 της βουλής. Περιορισμένα τα περιθώρια.Αμα και δεν συμμορφούνται ας τους ρίξει στο φιλότιμο.Είναι στοιχείο που διαθέτουν ,δεν το απαρνούνται εύκολα.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»