Το θέμα της ημέρας | 25.06.2008


Στο επίκεντρο η διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ

Στο περιθώριο της χθεσινής διάσκεψης για την Παλαιστίνη στο Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε συνάντηση με την αμερικανίδα ομόλογό της Κ. Ράις. Στο επίκεντρο η διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ.

Η πρωτοβουλία για την συνάντηση των δύο υπουργών στο περιθώριο της διάσκεψης για την Παλαιστίνη ανήκει στην Κοντολίζα Ράις. Οι πληροφορίες ήθελαν την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να ασκεί πιέσεις στην Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου η Ελλάδα να κάνει παραχωρήσεις σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων και να ανοίξει έτσι το δρόμο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Πληροφορίες που δεν επιβεβαίωσε η κυρία Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι με την αμερικανίδα ομόλογό της αντάλλαξαν απόψεις.

Καλές οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: «Με την κα Ράις συζητήσαμε σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα τέσσερα βασικά θέματα: το πρώτο ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του ονόματος με τα Σκόπια, συζητήσαμε το Κυπριακό, την ενημέρωσα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ταυτόχρονα μιλήσαμε και για το visa waiver, για το οποίο οι συζητήσεις όπως ξέρετε είναι σε εξέλιξη και μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο. Η συζήτηση ήταν ειλικρινής, συνεχίσαμε τις συζητήσεις που είχαμε κάνει πριν από δυο μήνες. Όπως ξέρετε οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλές, βασίζονται σε γερές βάσεις και συνεχίζουμε τις επαφές», δήλωσε η ελληνίδα υπουργός.

«Τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την προεκλογική ρητορεία»

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι η Κοντολίζα Ράις επεδίωξε τη συνομιλία προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που δοκιμάστηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Απρίλιο στο Βουκουρέστι. Εκεί η Ελλάδα μπλόκαρε ως γνωστόν την ένταξη των Σκοπίων στην συμμαχία, παρά τις έντονες πιέσεις που άσκησε η αμερικανική διπλωματία.

Οι Αμερικανοί επιδιώκουν να διευθετηθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο η εκκρεμότητα και να ενταχθεί η πΓΔΜ μαζί με την Αλβανία και την Κροατία στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα ωστόσο με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Κοντολιζα Ράις δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα. Η συνάντηση ήταν ενημερωτική επέμεινε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Της είπαμε ότι περιμένουμε τον κ. Nimetz μεθαύριο στην Αθήνα, όπου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και εξέφρασα την ελπίδα, οι διαπραγματεύσεις αυτές να έχουν αίσιο τέλος ελπίζοντας ότι και η πλευρά των Σκοπίων θα εγκαταλείψει την προεκλογική ρητορική και θα μπει στην ουσία των διαπραγματεύσεων» διευκρίνισε η υπουργός Εξωτερικών.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ φτάνει αύριο στην Αθήνα και την Παρασκευή μεταβαίνει στα Σκόπια. Πληροφορίες τον θέλουν να έχει στις αποσκευές του μια νέα πρόταση για το όνομα της γειτονικής χώρας. «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σε τρεις παραλλαγές είναι σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων η πρόταση, που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Και εάν πιστέψουμε την κυρία Μπακογιάννη η αμερικανίδα ομόλογός της δεν παρουσίασε στην συνάντησή τους κάτι νεότερο. Στην ερώτηση σχετικά με τη συμβολή της αμερικανίδα υπουργού, η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε: «Η κυρία Ράις είναι καλή γνώστης του θέματος της ονομασίας όπως και του Κυπριακού, για το οποίο συζητήσαμε. Ξέρει τα θέματα καλά, έχει ασχοληθεί αρκετά. Όπως ξέρετε είναι μια πεπειραμένη υπουργός και γνωρίζει την ουσία των προβλημάτων».

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»