Εφθασε η ώρα να ψηφίζουν οι απόδημοι


Tου Αθανασιου Ελλις

Σημαντική τομή στην πολιτική ζωή του τόπου θα αποτελέσει το δικαίωμα των αποδήμων να μετέχουν στις ελληνικές εκλογές. Η ψήφος των ομογενών ωριμάζει πλέον ως αναγκαιότητα, η οποία θα αποκαταστήσει τη δικαιότερη εκπροσώπηση των απανταχού Ελλήνων, ενώ θα αποτελέσει τονωτική ένεση για τη χώρα σε μια στιγμή που βιώνει τη σημερινή σήψη.

Οι Ελληνες δεν ζουν μόνο στην Ελλάδα. Ζουν και σε άλλες χώρες, μερικές εκ των οποίων, όπως η Αμερική και η Γερμανία, είναι μεγάλες δυνάμεις παγκοσμίως. Η χώρα μας διαθέτει μια πολυπληθή ομογένεια από την οποία αντλεί ισχύ και η οποία δικαιούται να έχει λόγο. Με την παρουσία της θα περιορίσει τον κυνισμό και θα αναβαθμίσει τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στην Ελλάδα. Θα φέρει ένα υπερκομματικό πνεύμα που το έχει ανάγκη η χώρα. Θα βοηθήσει να φυσήξει ένας άνεμος ευθύνης και ευθύτητας. Ο τρόπος που θα ενταχθούν οι ομογενείς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να αποφασισθεί από κοινού. Μια σκέψη είναι να ψηφίζουν επιστολικά στις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας από τις οποίες κατάγονται. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται μεν η αρχή της αναλογικότητας (οι ψήφοι των ομογενών θα είναι ισότιμες με αυτές των μονίμων κατοίκων της Ελλάδας), αλλά οι απόδημοι θα εμπλέκονται στις τοπικές κομματικές αντιπαραθέσεις. Επίσης, δεν θα υπάρχουν ομογενείς στη Βουλή των Ελλήνων, απλώς οι σημερινοί υποψήφιοι θα έχουν εκλεγεί και με ψήφους αποδήμων.

Η άλλη σκέψη είναι να εκλέγονται ομογενείς ως ποσοστό του συνόλου των εδρών της Βουλής των Ελλήνων. Από τα έξι εκατομμύρια αποδήμων που υπολογίζεται ότι ζουν σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται ότι περίπου 400 χιλιάδες θα εγγραφούν για να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι έως και 5% του συνόλου των εδρών της Βουλής θα καταλαμβάνουν ομογενείς, είτε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είτε ως εκπρόσωποι μιας ειδικής περιφέρειας αποδήμων. Σε μερικές περιπτώσεις οι ομογενείς θα «βγάζουν» κυβέρνηση. Αρα, η απόφαση χρειάζεται πολιτική τόλμη. Είναι, όμως, ένα θέμα στο οποίο Καραμανλής και Παπανδρέου μπορούν να συμφωνήσουν.

Ολοι έχουν διαπιστώσει ότι οι Ελληνες του Εξωτερικού αγαπούν την Ελλάδα ίσως περισσότερο από τους κατοίκους της, ενώ διατηρούν μια ρομαντική σχέση με τη γενέτειρά τους επιζητώντας το καλό της χωρίς να απαιτούν «ανταλλάγματα». Η επιρροή τους στην εκλογική διαδικασία και η συμμετοχή τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα ωφελήσει τη χώρα. Αλλωστε, σε όλα τα κόμματα έχουμε παραδείγματα σημαντικών Ελλήνων του Εξωτερικού. Οχι μόνο στην επιστήμη, τις τέχνες και την οικονομία, αλλά ακόμη και στην εσωτερική πολιτική. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κάρολος Παπούλιας και ο Γιώργος Παπανδρέου υπήρξαν απόδημοι. Η Αμερική δίδαξε πολλά στον Ανδρέα Παπανδρέου, και η Γαλλία άλλαξε σημαντικά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τη θετική αύρα των Ελλήνων του Εξωτερικού. Στη Βουλή, αλλά και σε υπουργεία. Σήμερα περισσότερο από ποτέ...


Comments

lornion said…
Εχω διατυπώσει την άποψή που συνίσταται οχι μόνον στην ψήφο του απόδημου Ελληνα ,αλλά και στην συμμετοχή του στο κοινοβούλιο, γιατί πάντα πίστευα ότι η παρουσία του θα άλλαζε το κλίμα και θα αναβάπτιζε την λειτουργία του. Ιδιαίτερα χαίρομαι που γίνεται λόγος για τούτο .

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»