«Πικρές ιστορίες» των Αφροαμερικανών


Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας Εντουαρντ Φρανζ, ο ρατσισμός εξακολουθεί να στοιχειώνει την Αμερική. «Ρώτησα τους μαθητές μου σήμερα αν υπάρχει ρατσισμός και μου απάντησαν ότι ναι, υπάρχει, είτε αυτός είναι οικονομικός είτε κοινωνικός. Είτε πολιτικός. Ακόμη και η διάρκεια ζωής ενός Αφρο-Αμερικανού είναι μικρότερη από αυτή ενός λευκού. Από αυτό και μόνο θα μπορούσε να βγάλει κανείς συμπεράσματα για το σύστημα υγείας της χώρας».

Για να διαπιστώσει κανείς αν ο ρατσισμός είναι ακόμη ζωντανός στην Αμερική, ίσως απλά όχι τόσο έντονος όσο στην εποχή του Τζιμ Ρόου, θ’ αρκούσε ίσως ν’ αξιολογήσει ορισμένες εικόνες της σύγχρονης πραγματικότητας. Δεν υπάρχουν πια ταμπέλες, «δεν επιτρέπονται οι νέγροι» στα εστιατόρια, αλλά τα ποσοστά των νέων που εγκαταλείπουν το σχολείο, που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια, που είναι ιδιοκτήτες σπιτιών, διηγούνται μια πικρή ιστορία. Oσον αφορά το θέμα των φυλετικών διακρίσεων στην εργασία, μια ματιά στις υποθέσεις που έχει χειριστεί το υπουργείο Εργασίας (Equal Opportunity Commission) αποδεικνύει πως οι Αφρο-Αμερικανοί δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Και όχι μόνο αυτοί αλλά και οι ισπανόφωνοι μετανάστες, έχουν και εκείνοι τη ίδια μοίρα.

Και θετικές αντιδράσεις

Η καθηγήτρια Οικονομικών Γκρατσιέλα Τσιτσιλίνσκι, του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, σχολιάζει ότι ο Ομπάμα θα έχει μεν να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω της φυλετικής του καταγωγής, αλλά θα έχει και πολλές θετικές αντιδράσεις.

Εχουμε στο παρελθόν δει, να χρησιμοποιούνται φυλετικά υπονοούμενα και απειλές με λέξεις-κωδικούς. Από τις πιο γνωστές απειλές, οι διαφημίσεις του Τζορτζ Μπους, εναντίον του δικού μας Μάικλ Δουκάκη το 1988 για την αποφυλάκισή του βιαστή Γουίλι Χόρτον, του γνωστού βιαστή που υποτροπίασε και σκότωσε μάλιστα μια γυναίκα, μόλις αποφυλακίστηκε. Αλλά και η φημισμένη διαφήμιση των ρεπουμπλικανών με τίτλο «Χάρολντ τηλεφώνησέ μου» στην κούρσα των γερουσιαστών της Πολιτείας του Τενεσί ανάμεσα στον ρεπουμπλικανό Μπομπ Κόρκερ και τον Αφρο-Αμερικανό Χάρολντ Φορντ, η οποία άγγιξε το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικότητας των «μαύρων».

kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»