Πάπας και Πατριάρχης μαζί στον Αγιο Πέτρο.

Μήνυμα για αποκατάσταση της ενότητας έστειλαν χθες οι δύο προκαθήμενοι

Δευτέρα, 30.06.08
Κοινή ευχή για την ταχεία αποκατάσταση της πλήρους ενότητας μεταξύ των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών εξέφρασαν χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πάπας Βενέδικτος. Η ευχή διατυπώθηκε με καθαρό και επίσημο τρόπο κατά τη Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου της Ρώμης, με την ευκαιρία της θρονικής εορτής του Βατικανού και της έναρξης του «παυλείου έτους», για τα 2.000 χρόνια από τη γέννηση του Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Οι δύο προκαθήμενοι εισήλθαν μαζί στο μεγαλοπρεπή Ναό, κάθισαν δίπλα ο ένας στον άλλο και ο Πάπας παραχώρησε τιμητικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη το βήμα για να εκφωνήσει την πανηγυρική ομιλία.

«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις σκέψεις της αυτού Αγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη, λόγους που θέλουμε να ακούσουμε με ανοικτή την καρδιά, γιατί έρχονται από τον αγαπητό εν Κυρίω αδελφό μας», σημείωσε ο Πάπας. Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι ο θεολογικός διάλογος μεταξύ των δύο Εκκλησιών προχωρεί παρά τις αξιοσημείωτες δυσκολίες που υπάρχουν:

«Επιθυμούμε αληθινά», σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος, «και προσευχόμαστε θερμά να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες δυσκολίες και να μειωθούν τα προβλήματα, ώστε το ταχύτερο δυνατό να επιτύχουμε αυτό που επιθυμούμε όλοι προς δόξα Θεού, και που είναι η ενότητα της Πίστεως και η Κοινωνία του Αγίου Πνεύματος». Η ομιλία του Πατριάρχη καλύφθηκε από θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Πριν από την ομιλία του Πατριάρχη μίλησε ο Πάπας, ο οποίος σημείωσε ότι εδώ και χρόνια στη θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης παρίσταται αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, όπως κάθε Νοέμβριο, στη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρίσταται αντιπροσωπία του Βατικανού. Εφέτος, τόνισε ο Πάπας, η αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης έχει επικεφαλής της τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και πρόσθεσε: «Του απευθύνω το θερμό μου χαιρετισμό και του εκφράζω τη χαρά μου που για μιαν ακόμη φορά έχω την ευτυχή συγκυρία να ανταλλάξω μαζί του ασπασμό ειρήνης, με την κοινή ελπίδα να δούμε να πλησιάζει η ημέρα της μεταξύ μας πλήρους κοινωνίας».

Ο Πάπας απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και προς τους εκπροσώπους των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών που παρέστησαν στη χθεσινή Λειτουργία και σημείωσε ότι η παρουσία τους αποτελεί σημάδι της θελήσεώς τους να εντείνουν το βηματισμό τους προς την κατεύθυνση της πλήρους ενότητας μεταξύ των χριστιανών.

Ο Πάπας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε μια συμβολική κίνηση της αμοιβαίας θέλησης και δέσμευσής τους να εργασθούν για την ενότητα απήγγειλαν μαζί το Σύμβολο της Πίστεως στα ελληνικά, και χωρίς το «Filioque», όπως συντάχθηκε στην Πρώτη, της Νικαίας, και στη Δεύτερη, της Κωνσταντινούπολης, Οικουμενικές Συνόδους.



ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελεύθερος Τύπος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»