Γραμματα Aναγνωστων . kathimerini


Κύρωση Συνθήκης Λισσαβώνας

Κύριε διευθυντά

Παρακολούθησα, με πολύ ενδιαφέρον, τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος ή για την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Πρόσεξα ιδιαίτερα το πάθος όλων των ομιλητών του ΠΑΣΟΚ που επέμεναν να διεξαχθεί δημοψήφισμα, διότι όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, ότι μόνον εάν εκφρασθεί ο ελληνικός λαός θα έδινε απάντηση στην κύρωση ή όχι της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Κατηγορούσαν δε, την κυβέρνηση, διότι αποφεύγει το δημοψήφισμα.

Τι υποκρισία, αλήθεια!

Θα θυμηθώ μόνο ένα περιστατικό που έχει ιδιαίτερη σημασία. Στην πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την 8η Ιανουαρίου του 1981, όπου συμμετείχα ως ευρωβουλευτής, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος (μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών), στον παρθενικό του λόγο ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Εμείς του ΠΑΣΟΚ, όταν θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας μας, θα διεξάγουμε δημοψήφισμα, για να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό εάν επιθυμεί την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα».

Την ανωτέρω δέσμευση του κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, την έχουν υπόψιν τους σήμερα οι βουλευτές του;

Δημητριος Κ. Βλαχοπουλος / τ. ευρωβουλευτής και τ. βουλευτής Ημαθίας

Ελλειψη σεμνότητας

Κύριε Καρκαγιάννη

Δεν γνωρίζω ποιους και πόσους «αριστερούς» αντιπροσωπεύει ο νεόκοπος πρόεδρος του Συνασπισμού, πολιτικός μηχανικός Αλέξης Τσίπρας εκλεκτός και διάδοχος του κ. Αλαβάνου, ούτε βέβαια τις νομικές του γνώσεις. Το να χαρακτηρίζει όμως «έκτρωμα» τον νόμο για την παιδεία, προδίδει έλλειψη σεμνότητας. Θα μου πείτε βέβαια ότι και αυτός που τον επέλεξε απεκάλεσε «νονό» τον πρωθυπουργό της χώρας και τον υπουργό της Οικονομίας ανίκανο και για διαχειριστή συνοικιακού σούπερ μάρκετ. Ελπιζα όμως ότι και λόγω ηλικίας θα ήταν λιγότερο προκλητικός. Κρίμα, διότι η έλλειψη σεμνότητας και ευπρέπειας ουδέποτε χαρακτήριζε τους παλαιούς ηγέτες της Αριστεράς.

Γιωργος Φ. Αποστολιδης / Δικηγόρος / Αιόλου 102, Αθήνα

Ταράτσα και υπόγειο

Κύριε διευθυντά

Το θέμα επί των «Ουρανοξυστών» έχει κλείσει από μέρους μου με την προηγούμενη επιστολή μου (7-6-2008). Οσοι θέλουν «ακόμη και ουρανοξύστες», όπως ο κ. Γιάννης Βικέλας (20-6-08), θα κριθούν από την κοινή γνώμη και την ιστορία. Πάντως, προβλέπω με όσα παρακολουθώ και διαισθάνομαι ότι «οι βόμβες» των κτηματομεσιτών και των εκμεταλλευτών γης της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης, εχθρών της γειτονιάς και όποιου καλού έχει απομείνει από την ανθρώπινη και κοινωνική κλίμακα της οδού, του καφενείου, της πλατείας και της πόλης, να επέρχονται. Αλίμονο στον Παρθενώνα, τον Λυκαβηττό, τη λοιπή Αττική, τις ακτές μας και την υπόλοιπη Ελλάδα! Οι αδίστακτοι «εκτελεστές» θα είναι προφανώς σχεδιαστές δεινοί στα «εικονικά» και αβανταδόροι (δημοσιογράφοι και παρατρεχάμενοι), ανάλογοι με εκείνους που ήδη κατ’ εμένα εγκλημάτισαν στου Μακρυγιάννη (ΝΜΑ), περιβαλλοντικής δε ηθικής και ιδεολογίας τύπου Βικέλα.

Απαντώ στην επιστολή του κ. Βικέλα, μόνο για τη μνήμη του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και αντιπαρέχομαι τις προσωπικές βολές του εναντίον μου. Θεωρώ απαράδεκτο και ενδεικτικό του ποιού του να απαξιώνει με εισαγωγικά την αυθεντία ενός από τους μεγαλύτερους Ελληνες του 20ού αιώνα, ενός αρχιτέκτονα - πολεοδόμου, που ανέπτυξε συστηματικά επιστημονικό λόγο και καταξιώθηκε διεθνώς. Θα μου άρεσε αν ζούσε ο Δοξιάδης να μιλούσα μαζί του για όλα αυτά τα ζητήματα στην ταράτσα του, στον ουρανό, ακόμη και σε έναν «Ουρανοξύστη του Βικέλα», παρά με τον κ. Βικέλα στο υπόγειο... γιατί στον ουρανό, προσωπικά, κατατάσσω τον Δοξιάδη, στο δικό μου σύστημα αξιών και τον «Βικέλα των ουρανοξυστών» στο υπόγειο!

Αντωνης Κ. Αντωνιαδης / Αρχιτέκτων - πολεοδόμος / Υδρα

«Τιμητική» πρόταση

Κύριε διευθυντά

Διάβασα με ενδιαφέρον στον Τύπο την «τιμητική» πρόταση του προέδρου της ΕΡΤ, Χ. Παναγόπουλου, προς τον βραβευθέντα κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένο, να γίνει μέλος των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, αν βέβαια το επιθυμεί και ο ίδιος.

Θα πρέπει, όμως, ο Διονύσης να γνωρίζει τι σημαίνει να είσαι μέλος των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ.

Κατ’ αρχάς θα προσληφθεί ως συμβασιούχος (ναι, υπάρχουν ακόμα) με μισθό 600 ευρώ, χωρίς δώρο Χριστουγέννων - Πάσχα - επίδομα αδείας κ.λπ. Μόλις λήξει η σύμβασή του θα απολυθεί για τρεις μήνες χωρίς αποζημίωση και θα επαναπροσληφθεί με την ίδια σύμβαση. Αφού περάσουν καμιά δεκαπενταριά χρόνια, θα μονιμοποιηθεί με το «προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου», αλλά δεν θα του αναγνωριστεί η προϋπηρεσία, δεν θα πάρει ποτέ του επίδομα οργάνου, καλλιτεχνικό επίδομα, επίδομα θέσης, θα αμείβεται δηλαδή σαν ανειδίκευτος εργάτης. Ολα αυτά σε μια ορχήστρα χωρίς εσωτερικό κανονισμό, όπου ουδέποτε έχει γίνει κανονική πρόσληψη μέσω προκήρυξης θέσης και διαγωνισμού χωρίς προγραμματισμό, με σοβαρές ελλείψεις σε μουσικούς και όργανα, όπου υπάρχει διάχυτο το αίσθημα της απογοήτευσης, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι ΕΡΤ σημαίνει πάνω από όλα: Καλομοίρα, μπάλα και ντοπέ Ολυμπιάδες. (Η Δρούζα μας τελείωσε).

Δημητρης Βαρτσαλος / Αθήνα

Κτηματολόγιο

Κύριε διευθυντά

Θα σας περιγράψω πόσες περιττές πληροφορίες και έντυπα απαιτεί το θρυλικό «Κτηματολόγιο». Αφού το έντυπο με τα στοιχεία του δικαιούχου είναι υπεύθυνη δήλωση που έχει συνέπειες του Ν. 1599/86, για ποιον λόγο πρέπει να συνυποβάλλονται φωτοκόπια της ταυτότητας, λογαριασμών ΔΕΗ, Εταιρείας Υδάτων που έχουν τον ΑΦΜ του υπευθύνως δηλούντος;

Οταν υποβάλλονται συμβόλαια επίσημα αγοράς, γιατί χρειάζονται και αντίγραφα υποθηκοφυλακείου; Και αντιστρόφως, όταν υπάρχουν στην υπεύθυνη δήλωση το γραφείο συμβολαιογράφου και ο αριθμός μεταγραφής στον τόμο του υποθηκοφυλακείου και ο αριθμός μεταγραφής, γιατί απαιτείται και αντίγραφο συμβολαίου αγοράς ακινήτου; Το «Κτηματολόγιο» και το αρμόδιο υπουργείο θεωρούν τους ιδιοκτήτες «ψεύτες»; Γιατί δεν εισπράττουν το παράβολο 35 ευρώ κατά την ώρα κατάθεσης της δήλωσης; Πρέπει να ταλαιπωρείται ο πολίτης; Γιατί δεν ανακοινώνουν ποιες περιφέρειες των γραφείων υπάγονται στο καθένα από αυτά, για να ξέρει ο πολίτης πού θα καταθέσει τη δήλωση; Αλλά και κάποια διεύθυνση στην οποία να μπορεί να στέλνει ταχυδρομικώς;

Μπορώ και άλλα να απαριθμήσω, όμως σέβομαι τον χώρο σας. Οσο για τα τηλέφωνα 1015 και 6505600, αν βρεθεί υπάλληλος να απαντήσει θα γίνει «θαύμα»!

Γιωργος Κρουστης / Λιακαταίων 39, Αθήνα

Υπερκομματική συνεννόηση

Κύριε διευθυντά

Στο «μαύρο» παρελθόν, μια Μεγάλη Δύναμη απέκλειε το λιμάνι του Πειραιά για να αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει τα δανεικά που χρώσταγε σε κάποιον υπήκοό της (ονόματι Πατσίφικο). Δόξα τω Θεώ, οι Ελληνες είμεθα πλέον κραταιοί και εθνικά υπερήφανοι, και επιπλέον σε θέση να αποκλείουμε μόνοι μας το λιμάνι για να μην πληρώσουμε (ο Δήμος Πειραιώς) τα τοκοχρεολύσια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων!

Ευτυχώς, όμως, τελευταία στιγμή υπήρξε υπερκομματική συνεννόηση, και έτσι οι εκδρομείς του Αγ. Πνεύματος μπόρεσαν να φύγουν ανενόχλητοι για τα νησιά, όπου τους καρτερούσαν ανυπόμονα οι αγαθοί νησιώτες (για να τους γδάρουν)! Ο κ. υπουργός επί των Εσωτερικών, τα κανόνισε με τον επί των Οικονομικών ομόλογό του, ώστε να μετατραπεί το δάνειο (150.000.000 ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα), σε δανεικά κι αγύριστα… Το μήνυμα είναι σαφές: «Φάτε πιέστε μωρ’ αδέρφια!»

Η λύση του προβλήματος είχε άλλωστε προαναγγελθεί στη Βουλή (απάντηση Παυλόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση Βενιζέλου). Ολοι την ήθελαν: μέχρι και ο κ. Σημίτης, εκσυγχρονιστής, εν μέσω προσωπικής θυέλλης, βρήκε τον χρόνο να ασχοληθεί, ζητώντας «ίδια μεταχείριση» με αυτήν προς τον κ. Αγραπίδη. Για την Αριστερά δεν τίθεται ζήτημα, διότι εξ ορισμού είναι στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί βάθρο της λαϊκής κυριαρχίας.

Το δάνειο ήταν λέει δυσβάσταχτο για τον Δήμο. Θα αναζητηθούν άραγε ευθύνες από αυτούς που το έλαβαν; Πλην όμως αποδεικνύεται και άκρως επισφαλές για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα αναζητηθούν και εκεί ευθύνες από αυτούς που το χορήγησαν; Αλλά και οι προαναγγελθείσες νομοθετικές «ρυθμίσεις» είναι εξόφθαλμα παράνομες και αντισυνταγματικές. Οι εισηγητές τους βέβαια καλύπτονται από τη βουλευτική ασυλία και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών… Και αυτοί καλύπτουν όλους τους άλλους! Το θέμα άλλωστε ήδη πέρασε στα «ψιλά»… Ευτυχώς, πάντως, σύμφωνα με τον κ. δήμαρχο «νίκησε ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση». Εμείς οι υπόλοιποι ας πληρώνουμε ανελλιπώς τις δόσεις των δανείων μας και ας χαιρόμαστε την πολιτική μας ηγεσία. Με τις υγείες μας…

Γιωργος Αδαμοπουλος / Πολιτικός μηχανικός / Αθήνα


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»