Διαστάσεις | 27.06.2008


Ο πρόωρα γερασμένος Γκόρντον Μπράουν

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τότε που ο Γκόρντον Μπράουν ανέλαβε την πρωθυπουργία στη Βρετανία και κάθε μέρα φαίνεται όλο και πιο κουρασμένος, ενώ τα σχόλια των πολιτικών αναλυτών είναι κάθε άλλο παρά κολακευτικά.

Μερικές φορές η εντύπωση που δίνει ο Γκόρντον Μπράουν είναι αλγεινή. Κυρίως τις Τετάρτες, όταν παραδοσιακά έχει να αντιμετωπίσει στο κοινοβούλιο τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Ο Μπράουν, έχεις την εντύπωση, πως κάθε εβδομάδα φαίνεται πιο γερασμένος, πιο κουρασμένος. Ακόμα και τα λόγια του βγαίνουν δύσκολα και πολλές φορές τραυλίζει. Ακόμα και οι φιλικά προσκείμενες προς το Εργατικό Κόμμα εφημερίδες γράφουν πως ο Μπράουν χάνει πια τη στήριξη του κόσμου, όπως τη χάνει και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ντέιβιντ Κάμερον τον ρωτά ευθέως: «Έχετε ένα χρόνο στην εξουσία. Γιατί επιτέλους δεν προκηρύσσετε εκλογές; Δεν έχουμε άραγε καταλάβει πως οι Εργατικοί έχουν τελειώσει;»

Ο Γκόρντον Μπράουν ήταν επί δέκα χρόνια ο ισχυρός υπουργός οικονομικών υπό τον Τόνι Μπλερ. Πολλοί τον αποκαλούν το ‘μυαλό’ του νέου Εργατικού Κόμματος. Η αρχή της πρωθυπουργίας του πάντως ξεκίνησε εντυπωσιακά καλά, όταν κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία κινδύνους από τρομοκρατικά χτυπήματα, πλημμύρες, και το ξέσπασμα του αφθώδους πυρετού. Από το περασμένο φθινόπωρο όμως η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Κύρια αιτία ήταν ότι άφησε επί μακρόν την εντύπωση ότι θα προκηρύξει νέες εκλογές χωρίς τελικά να το πράξει. Και αυτή η κακή εικόνα που δημιούργησε δεν λέει πια να τον αφήσει. Ο Ντέρεκ Σκοτ, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Τόνι Μπλερ λέει για τον Γκόρντον Μπράουν: « Είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος υπουργός οικονομικών των τελευταίων εκατό χρόνων και ο χειρότερος πρωθυπουργός»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μια κρίση θα τον σώσει

Ο Μπράουν κατάφερε να κρατήσει επί μακρόν την καλή οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας και γι αυτό ακριβώς τον λόγο τον επικρίνουν τώρα και τον θεωρούν υπεύθυνο για την οικονομική κρίση. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα και ο τρόπος που εργάζεται, η καθημερινότητά του δεν τον κάνουν πιο συμπαθή στον κόσμο. Ξεκινάει να τηλεφωνάει και να στέλνει email στους συνεργάτες του ήδη από τις 6 το πρωί, ενώ πρόσφατα η γραμματέας του εξαιτίας της πίεσης ξέσπασε σε δάκρυα. Παρόλα αυτά ο Νικ Ρόμπινσον, κοινοβουλευτικός ρεπόρτερ του BBC, ισχυρίζεται πως δεν θα έπρεπε κανείς να ξεγράψει τον Γκόρντον Μπράουν: «Ένα δυο μεγάλα σοκ ακόμα, τρομοκρατικά χτυπήματα ή πλημμύρες, και τότε όλα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά.» Χωρίς όμως μια μεγάλη κρίση ο ανταποκριτής του BBC δεν βλέπει γιατί ο Γκόρντον Μπράουν θα έπρεπε να παραμείνει στην εξουσία. Και την απορία αυτή έχει πλέον και ο κόσμος.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»