το σχέδιο για νέο πολιτικό φορέα -καθημερινή


Το σχέδιο για νέο πολιτικό φορέα
Γιατί ο κ. Γ. Παπανδρέου εξετάζει, τώρα, την αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ στην επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη

Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται σταδιακά η υπόθεση Ζήμενς με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος και των συμβόλων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην επέτειο των τριάντα τεσσάρων χρόνων από την ίδρυσή του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη επιχείρησε να κλείσει το θέμα, τονίζοντας πως δεν προτίθεται να προχωρήσει στην «επανίδρυση» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ομως, σύμφωνα με «εξ απορρήτων» συνεργάτη του, η ανωτέρω δέσμευση ισχύει μόνον εάν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Ζήμενς περιοριστούν στην εμπλοκή του κ. Θ. Τσουκάτου. Κατά την ανωτέρω πηγή, στην περίπτωση που η δικαστική έρευνα οδηγήσει στη συνολική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να κάνει το επόμενο βήμα και να προχωρήσει στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπανδρέου σε ένα πολύ κλειστό κύκλο συνεργατών του, δεν κρύβει την ανησυχία του για το ντόμινο των αποκαλύψεων γύρω από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας και για τον κίνδυνο αυτές να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά ελεύθερης πτώσης.

Κίνδυνος καθίζησης

Στις συζητήσεις που πραγματοποιεί ο κ. Γ. Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα για την «επομενη ημέρα» του κόμματος, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται πάντως, ότι εγχείρημα της επανίδρυσης έχει τεράστιες δυσκολίες, καθώς υπάρχει κίνδυνος καθίζησης των εκλογικών ποσοστών του όποιου νέου φορέα. «Η προίκα του Γ. Παπανδρέου είναι το όνομά του, και ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι η απλή μετονομασία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη διατήρηση του υφιστάμενου πολιτικού προσωπικού, που φέρει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο των τοπικών κοινωνιών, τα «βάρη» των κυβερνητικών θητειών των προηγούμενων είκοσι χρόνων δεν έχει ιδιαίτερο νόημα για τη μεγάλη πλειονότητα του σώματος των ψηφοφόρων. Επίσης, άνευ νοήματος είναι η μεταφορά σε τυχόν νέο πολιτικό σχήμα, των αντιθέσεων που προκάλεσε με το στρατόπεδο του κ. Ευ. Βενιζέλου η αναμέτρηση για την ηγεσία, της 11ης Νοεμβρίου. Ως εκ τούτου, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχει επισημανθεί πως θα πρέπει να βρεθούν συγκεκριμένα κριτήρια «για το με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει». Κριτήρια τα οποία θα πρέπει να συνδυάζουν «την ηθική με την πολιτική διάσταση».

Παρότι για ευνόητους λόγους το διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο, κοινωνοί των σκέψεων και προβληματισμών του κ. Γ. Παπανδρέου είναι σύμφωνα με πληροφορίες, στενοί του συνεργάτες, όπως οι κ. Π. Γερουλάνος, Ν. Κοτζιάς και Ρεγγίνα Βάρτζελη, αλλά και πολιτικά στελέχη, μεταξύ των οποίων οι κ. Γ. Ραγκούσης, Ν. Αθανασάκης, Χ. Καστανίδης, Φ. Πετσάλνικος και Δ. Ρέππας. Μάλιστα, ο τελευταίος φέρεται να διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην «ανάσχεση» του κ. Γ. Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος φλέρταρε και πάλι έντονα με την ιδέα «επανίδρυσης» του ΠΑΣΟΚ, πριν από το συνέδριο του περασμένου Μαρτίου.

Οι εσωκομματικές συγκρούσεις

Πρόσθετη αφορμή για τον προβληματισμό του κ. Γ. Παπανδρέου είναι ότι πλέον στο ΠΑΣΟΚ, με την υφιστάμενη ανθρωπογεωγραφία του, τα διαλυτικά φαινόμενα και οι προσωπικές στρατηγικές περισσεύουν.

Ακόμη και στο στενό επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επικρατεί εδώ και αρκετούς μήνες καθεστώς άτυπου εμφυλίου, αλλά και έλλειψης κεντρικής πολιτικής γραμμής. Ο πρωινός καφές χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «παιδική χαρά», αφού σχεδόν ουδέποτε ο κ. Γ. Παπανδρέου δίνει το «παρών», ενώ τις εμφανίσεις τους σταδιακά αραιώνουν οι κ. Δ. Ρέππας, Ρεγγίνα Βάρτζελη και Π. Μπεγλίτης, με πολλούς από τους παριστάμενους να υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι το όργανο λειτουργεί είτε ως σχολιαστής των τηλεπαραθύρων ή ως μηχανισμός επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων, από άλλα «κέντρα», και υψηλόβαθμα στελέχη που έχουν αποκτήσει προνομιακή σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στον πρωινό καφέ ήταν εξάλλου η σφοδρή φραστική σύγκρουση που είχαν την περασμένη Τετάρτη ο κ. Δ. Ρέππας και ο κ. Χ. Καστανίδης, με τον πρώτο να υποστηρίζει πως η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να επιχειρήσει στροφή στην καθημερινότητα και τον δεύτερο ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του στα ζητήματα του πολιτικού χρήματος και της διαφάνειας.

Επίσης, παρά τα «ανοίγματα» που πραγματοποίησε προς το «ρεύμα Βενιζέλου» μετά το συνέδριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός και τα περισσότερα από τα στελέχη που συντάχθηκαν μαζί του, εμφανίζονται να παραμένουν με το όπλο παρά πόδα. Η δημόσια αντίδραση των κ. Αλ. Παπαδόπουλου, Ν. Αλευρά, Εκτ. Νασιώκα, Ν. Μπίστη και άλλων, στην αποπομπή του κ. Κ. Σημίτη αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Επίσης, με την άτυπη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Γ. Παπανδρέου διέρρηξε κάθε δεσμό με ό,τι έχει απομείνει από την άλλοτε κραταιά εκσυγχρονιστική συνιστώσα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με βάση αυτό το κλίμα, στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου εκτιμούσαν –πριν ακόμη τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων περί τη Ζήμενς– ότι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναμένει ένα έντονο κύμα αμφισβήτησης τον Σεπτέμβριο με τον νέο κύκλο των δημοσκοπήσεων ή, σε άλλη περίπτωση, μετά από ένα δυσμενές αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009.

Ως «προπαρασκευαστικές» μιας τέτοιας κίνησης ερμηνεύονται από τη Χαριλάου Τρικούπη οι τελευταίες εμφανίσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου, με αποκορύφωμα αυτή της περασμένης Τετάρτης, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ήγειρε ταυτόχρονα τρία ζητήματα: αμφισβήτησε τους χειρισμούς του κ. Γ. Παπανδρέου στην υπόθεση Ζήμενς, πήρε σαφέστατες αποστάσεις από τη διαγραφή του κ. Κ. Σημίτη, και έθεσε σχεδόν ευθέως θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας επισημαίνοντας πως ο ίδιος και τα λοιπά κορυφαία στελέχη, δεν έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν τις απόψεις τους εντός των οργάνων.

Παρεμβάσεις κορυφαίων

Η αίσθηση ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου φλερτάρει με την ιδέα να προχωρήσει στην επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ είναι διάχυτη σε πολλά κορυφαία στελέχη. Οι παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι κ.κ. Αννα Διαμαντοπούλου, Ανδρ. Λοβέρδος και Γ. Φλωρίδης, για την ανάγκη να αποτραπεί η συνολική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ είχαν και αυτή τη διάσταση. Σημειώνεται, ότι η Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις του κ. Λοβέρδου το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος έχει αυτονομηθεί από τον κ. Ευ. Βενιζέλο και μεταξύ τους βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη ένας άτυπος διαγκωνισμός με ορίζοντα πιθανές εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό.

Τέλος, κρίσιμη για τις περαιτέρω εξελίξεις μπορεί να αποδειχθεί η ομιλία του κ. Κ. Σημίτη την προσεχή Παρασκευή στον Πύργο: θα είναι η πρώτη του παρέμαβαση μετά τη ρήξη του με τον κ. Γ. Παπανδρέου και το ξετύλιγμα του κουβαριού της υπόθεσης Ζήμενς.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc