πηγή Απόδημος


Στην ΗΠΑ, Ελληνοτουρκική διαμάχη για τον Κεμάλ

του δημοσιογράφου του apodimos.com
ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΑ

Όπως διαβάσαμε στον αθηναϊκό τύπο, τον Κεμάλ Ατατούρκ προτείνει να ανακηρυχτεί ως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της χιλιετίας ο παρουσιαστής δημοσιογράφος John McLauglin στην εκπομπή του στο γνωστό αμερικανικό κανάλι ΡΒS με τίτλο «McLauglin Shows» προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Οι ελληνοαμερικανικές ενώσεις αντέδρασαν άμεσα κατηγορώντας τον Αμερικανό δημοσιογράφο, ότι αγνοεί την πραγματική ιστορία του Κεμάλ Ατατούρκ. Τα ελληνοαμερικανικά σωματεία υποστήριξαν ότι ο Κεμάλ ήταν ο σφαγέας εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, Αρμενίων και άλλων χριστιανών της Μικράς Ασίας στις αρχές του αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα η δυναμική κινητοποίηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας απέτρεψε τον γνωστό ηθοποιό Αντώνιο Παντέρας, να παίξει το ρόλο του Ατατούρκ σε κινηματογραφική υπερπαραγωγή, κάτι που στην Τουρκία σχολιάστηκε με τον πιο δυσμενή τρόπο για το ελληνοαμερικανικό λόμπι. Η ένωση των ελληνοαμερικανικών ΜΜΕ της Νέας Υόρκης και η Ομοσπονδία Συλλόγων Προώθησης Ελληνικής Παιδείας των ΗΠΑ, αφού διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την επιλογή του Αμερικανού δημοσιογράφου ως προσωπικότητα του αιώνα, έστειλαν στον ίδιο μια τετρασέλιδη επιστολή, που καταγράφονται όπως υποστηρίζουν τα εγκλήματα του Κεμάλ Ατατούρκ κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής καταστροφής.

Το αμερικανικό κανάλι καλύπτει πλήρως τον MacLauglin, o oποίος, όπως υποστήριξε, θεωρεί τον πατέρα της τουρκικής δημοκρατίας ως το πιο σημαντικό πρόσωπο της χιλιετίας λόγω των κοσμοϊστορικών μεταρρυθμίσεων που κατάφερε να εφαρμόσει στην χώρα του και να της αλλάξει εντελώς το πρόσωπο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο Κεμάλ, ενώ κέρδισε με την αξία του την ηγεσία μιας μουσουλμανικής και οπισθοδρομικής χώρας, κατάφερε να εγκαθιδρύσει δημοκρατικούς θεσμούς, κοινοβούλιο, δικαιοσύνη παρόμοια με τις δυτικές χώρες και οδήγησε το λαό του στον εικοστό αιώνα σε μια πορεία εκσυγχρονισμού πρωτοφανή για μουσουλμανική χώρα.»

Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η πρόταση του Αμερικανού δημοσιογράφου θεωρήθηκε και από άλλους ως άκρως προκλητική. Έτσι η μεγάλη αμερικανική εταιρεία General Electric και βασικός σπόνσορας του καναλιού PBS απείλησε ότι θα αποσύρει την χορηγία της αν ο MacLauglin επιμείνει στην πρότασή του. Για όλα αυτά υπήρξε και η έντονη αντίδραση της τουρκοαμερικάνικης κοινότητας, που μέσω της Ομοσπονδίας Τουρκοαμερικάνικων Συλλόγων εξέδωσε μια ανακοίνωση που ευχαριστεί τον δημοσιογράφο για την πρόταση που έκανε προς τον πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας. Παράλληλα το τουρκικό λόμπυ άρχισε μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για να μποϋκοτάρει τα προϊόντα της General Electric.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»