Οι ΗΠΑ πρωτοπόρες στην επιστήμη και την τεχνολογία

Οι ΗΠΑ διατηρούν το παγκόσμιο προβάδισμα στους τομείς επιστήμης και τεχνολογίας, κυρίως εξαιτίας της ώθησης που δίνουν στην ανάπτυξη τους φοιτητές, ερευνητές και επιστήμονες από ξένες χώρες, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το ινστιτούτο RAND.

Οι ερευνητές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα τους έρχονται σε αντίθεση με την αντίληψη πολλών Αμερικανών ότι η χώρα χάνει την ανταγωνιστικότητα της σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς. Για την ακρίβεια, οι ΗΠΑ παραμένουν μπροστά από τους κύριους ανταγωνιστές τους, Ευρώπη και Ιαπωνία.

«Αν και αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη στους τομείς των επιστημών και τεχνολογίας, τα κράτη αυτά εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό στην παγκόσμια καινοτομία και την επιστημονική έρευνα» αναφέρει η έκθεση.

Η έρευνα εξέτασε τις δραστηριότητες της κυβέρνησης και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε αυτούς τους δύο τομείς, χωρίς όμως να παρέχει μία κατάταξη χωρών, αλλά αναφέροντας τις ΗΠΑ ως την παγκόσμια πρωτοπόρο χώρα με βάση μία σειρά μετρήσεων.

Στις ΗΠΑ αναλογεί το 40% της παγκόσμιας δαπάνης στην επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, είναι η χώρα εργασίας για το 70% των νικητών του βραβείου Νόμπελ, ενώ στο έδαφος της εδρεύουν τα τρία τέταρτα των 40 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. «Βρίσκουμε ότι η κρίση για την οποία μιλούν όλοι δεν υπάρχει στην ουσία» αναφέρει ο Τίτους Γκαλάμα, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης. «Πολλά πράγματα αλλάζουν στον κόσμο και οι ΗΠΑ φαίνεται να προσαρμόζονται αρκετά καλά».

Οι ξένοι φοιτητές, επιστήμονες και εργαζόμενοι διαδραματίζουν και αυτοί σημαντικό ρόλο, αναφέρει το ινστιτούτο. Η παρουσία τους έχει βοηθήσει το επιστημονικό εργατικό δυναμικό της χώρας να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, και για το λόγο αυτό προτρέπει την κυβέρνηση να διευκολύνει την μόνιμη εγκατάσταση τους στη χώρα μετά την αποφοίτηση τους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc