στα θαύματα και τον Παράδεισο πιστεύουν οι Αμερικανοί


Στα θαύματα και τον παράδεισο πιστεύουν οι Αμερικανοί


Περίπου τρία τέταρτα των Αμερικανών πιστεύουν στα θαύματα και τον παράδεισο, ενώ σχεδόν έξι στους δέκα προσεύχονται σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε 35.000 ενήλικες Αμερικανούς που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Από αυτούς που προσεύχονται τακτικά, περίπου το ένα τρίτο - 31% - θεωρεί ότι ο Θεός απαντά στις προσευχές τους τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ενώ ένας στους πέντε αναφέρει ότι λαμβάνει απευθείας απαντήσεις στις προσευχές του τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αναφέρει η έκθεση του Pew Forum.

Το 74% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν στον παράδεισο, τον οποίο ορίζουν ως την ανταμοιβή όσων έζησαν ηθική ζωή, ενώ μόνο έξι στους δέκα πιστεύουν στην κόλαση. «Το γεγονός αυτό δείχνει τη μεταστροφή των Αμερικανών στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον Θεό. Σήμερα, ο Θεός θεωρείται μάλλον γενναιόδωρος και φιλεύσπλαχνος, παρά αδέκαστος κριτής των πάντων» εξηγεί ο Τζον Γκριν, ερευνητής του ινστιτούτου Pew.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ωστόσο είναι ότι εννέα στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού, με σημαντικές ωστόσο αποκλίσεις στον τρόπο που τον αντιλαμβάνονται. Έτσι, έξι στους δέκα πιστεύουν ότι ο Θεός είναι ένα άτομο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορεί να έχουν σχέση, ενώ ένας στους τέσσερις αντιλαμβάνονται τον Θεό σαν μία απρόσωπη δύναμη.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης στοιχεία της σχέσης θρησκείας και κοινωνικό-πολιτικών αντιλήψεων. «Οι Μορμόνοι και μέλη της ευαγγελικής εκκλησίας τείνουν να είναι περισσότερο συντηρητικοί στην πολιτική τους ιδεολογία, ενώ Εβραίοι, Βουδιστές και αθεϊστές εμφανίζονται περισσότερο φιλελεύθεροι σε σχέση με το μέσο όρο του πληθυσμού» αναφέρει η μελέτη.

Καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελική ευθεία εκλογής του νέου προέδρου της χώρας, οι υποψήφιοι αντιλαμβάνονται ότι η εναρμόνιση με συγκεκριμένες θρησκευτικές ομάδες μπορεί να αυξήσει τη δημοτικότητα τους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο






Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»