Μόσχα: Την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης κήρυξαν έπειτα από μήνες καθυστερήσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία στην «επίσημη πρώτη» με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πόλη Χάντι-Μανσιίσκ της δυτικής Σιβηρίας. Η διαπραγμάτευση «ανοίγει» στις 4 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας συμφωνίας στρατηγικής σύμπραξης ανακοινώθηκε με το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στην πόλη Χάντι-Μανσιίσκ, πρωτεύουσα μια πλούσιας πετρελαϊκής περιοχής, γνωστής ως «ρωσικό Κουβέιτ», που επελέγη συμβολικά από τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
Η νέα συμφωνία σύμπραξης ΕΕ-Ρωσίας θα πρέπει να επικυρωθεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να αντικαταστήσει τη συμφωνία που ισχύει από το 1997, οπότε υπεγράφη από μια Ρωσία αποδυναμωμένη από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης
«Εμείς, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ξεκινήσαμε σήμερα στο Χάντι-Μανσιίκ τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία ΕΕ-Ρωσίας , η οποία θα αντικαταστήσει τη συμφωνία σύμπραξης και συνεργασίας, η οποία ετέθη σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 1997» αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη της συνόδου που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους.
«Συμφωνήσαμε ότι στόχος είναι η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας, η οποία θα χρησιμεύσει ως συνολικό πλαίσιο για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας στο μέλλον και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των σχέσεών μας. Θα περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα διέπουν όλους τους τομείς της σχέσης μας» αναφέρεται στο κείμενο.
Η ΕΕ ευελπιστεί πως ο Μεντβέντεφ θα είναι πιο πρόθυμος εταίρος από τον προκάτοχό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο νέος Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στη συνεργασία ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου. «Θα θέλαμε να προχωρήσουμε μπροστά, να δώσουμε νέα ώθηση στις σχέσεις μας και να υπερβούμε όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στον δρόμο για την προσέγγισή μας» δήλωσε.
«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη συντονισμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση των απειλών και τη διαμόρφωση απαντήσεων στις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν σήμερα τη διεθνή κατάσταση» συνέχισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Η Σύνοδος Κορυφής αυτή θα επιτρέψει «να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να εργασθούμε περισσότερο αποτελεσματικά μαζί στη διεθνή σκηνή, είτε πρόκειται για τη Μέση Ανατολή, το Ιράν ή το Αφγανιστάν» δήλωσε από την πλευρά του ο Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Αμπχαζίας, τονίζοντας ότι η Ρωσία και η ΕΕ έχουν «τη ευθύνη να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την επίλυση των διενέξεων που παραμένουν παγωμένες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης στα προσκόμματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εμπορίου ανάμεσα στα δύο μπλοκ και σε αυτά που αφορούν τον ενεργειακό τομέα.
«Η Ρωσία θα παραμείνει ο τροφοδότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ενέργεια και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει η κύρια αγορά για τις εξαγωγές της Ρωσίας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια αλληλεξάρτηση και μια κατάσταση, η οποία μπορεί να είναι επικερδής και για τους δύο» επισήμανε.
Και βολές Μεντβέντεφ
Πάντως, σε ακόλουθη συνέντευξη Τύπου ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ανήσυχος για την «τάση» ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιούν το μπλοκ προς όφελός τους σε διμερείς διαφωνίες με τη Ρωσία. «Μία πολύ ανησυχητική τάση είναι η χρήση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την προώθηση συμφερόντων ορισμένων κρατών-μελών» ανέφερε.
Πηγή: news.in.gr
Comments