16 Απριλίου 1178 π.Χ.: Η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη

Χρησιμοποιώντας στοιχεία και αναφορές για τις θέσεις των αστεριών και του ήλιου από τον Όμηρο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ήταν η 16η Απριλίου του 1178 π.Χ. όταν ο Οδυσσέας επέστρεψε στην πατρίδα του και αντιμετώπισε τους μνηστήρες της Πηνελόπης, σύμφωνα με τη μελέτη ερευνητών που δημοσιεύτηκε στην online έκδοση της Proceedings of the National Academy of Science.

Οι δύο επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι χρειάστηκε να κάνουν και κάποιες αυθαίρετες υποθέσεις σχετικά με τη σειρά των γεγονότων που αναφέρονται στην Οδύσσεια. Ωστόσο, αναλύοντας στοιχεία του έπους όπως αναφορές σε θέσεις των αστεριών και μία ηλιακή έκλειψη, τους επέτρεψε να προσδιορίσουν την χρονική περίοδο που συνέβησαν αυτά τα γεγονότα. «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να καταλάβουν όλοι ότι η κατανόησή μας γύρω από τα κείμενα αυτά είναι ακόμη ατελής και ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο περαιτέρω ερευνών», δήλωσε ο Μαρσέλο Μαγνάσκο, ένας εκ των ερευνητών

Ακόμη κι αν οι υποθέσεις των επιστημόνων αποδειχθούν σωστές, αυτό δε σημαίνει ότι επαληθεύεται και η επιστροφή του Οδυσσέα ως ιστορικό γεγονός. Δείχνει ωστόσο ότι ο Όμηρος γνώριζε για συγκεκριμένα αστρονομικά φαινόμενα που συνέβησαν πολύ πριν τον καιρό του. Ο αρχαίος Έλληνας ποιητής αναφέρει ότι την ημέρα της επιστροφής του Οδυσσέα, ο ήλιος χάθηκε από τον ουρανό, αναφερόμενος πιθανότατα σε έκλειψη. Επιπλέον, αναφέρει περισσότερες από μία φορές ότι ήταν εποχή νέας σελήνης, απαραίτητο στοιχείο μιας ολικής έκλειψης.

Μεταξύ των άλλων στοιχείων περιλαμβάνονται:

-Έξι ημέρες πριν τη σφαγή των μνηστήρων, η Αφροδίτη ήταν ορατή ψηλά στον ουρανό.

-Είκοσι εννέα ημέρες πριν, οι Πλειάδες είναι ορατές στο ηλιοβασίλεμα.

-Τριάντα τρεις ημέρες πριν, ο Ερμής βρίσκεται ψηλά την αυγή και κοντά στο δυτικό τέλος της τροχιάς του.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, οι αστρονομικές αναφορές του Ομήρου στο κείμενο χρησιμοποιούνται προκειμένου να κατατοπιστούν οι αναγνώστες του σχετικά με την εποχή των συμβάντων, αφού το μοναδικό ημερολόγιο που υπήρχε την εποχή εκείνη ήταν ο ουρανός και η κίνηση των άστρων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»