Πιέσεις υπέρ Ελλάδας σε Λ. Οίκο, Κογκρέσο-καθημερινή

Πιέσεις υπέρ Ελλάδας σε Λ. Οίκο, Κογκρέσο
Ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ μιλά για τη δράση της ομογενειακής οργάνωσης

Συνέντευξη στον Αθανασιο Ελλις

Αιχμή του δόρατος για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα αποτελεί εδώ και δεκαετίες η ΑΧΕΠΑ (American Hellenic Progressive Association). Είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση με 60 χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο.

Στόχοι της οργάνωσης είναι «η προβολή των ιδεωδών του Ελληνισμού, της εκπαίδευσης, της φιλανθρωπίας, της κοινωνικής ευθύνης, της οικογένειας, και της ατομικής αριστείας». Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε όλους όσοι πιστεύουν στις αρχές αυτές, χωρίς απαραίτητα να είναι ελληνικής καταγωγής. Γι’ αυτό πολλά μέλη της είναι απλά φιλέλληνες... Η ΑΧΕΠΑ ιδρύθηκε το 1922 με κύριο στόχο την ενσωμάτωση των Ελλήνων μεταναστών στην αμερικανική κοινωνία. Στις αρχές του περασμένου αιώνα η ζωή δεν ήταν εύκολη για τους Ελληνες που έφθαναν στην Αμερική. Αντιμετώπιζαν διακρίσεις και πολλοί βρέθηκαν στο στόχαστρο της ρατσιστικής βίας της Κου Κλουξ Κλαν, κυρίως στο Νότο. Ετσι, ήταν φυσικό τα πρώτα τμήματα της οργάνωσης να εμφανιστούν στην Ατλάντα, στο Σάρλοτ, στο Μπίρμπιγχαμ και στο Τσάρλεστον. Στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα.

Οι πρώτοι μετανάστες και η ΚΚΚ

Το 1917 η ΚΚΚ ανασυγκροτήθηκε και μέσα από έναν «επιθετικό πατριωτισμό» αναβίωσε το μίσος εναντίον των μαύρων, των «ξένων», των Εβραίων, των Καθολικών, των Ορθοδόξων, κ.ά. Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση και στο Κογκρέσο αυξάνονταν οι φωνές που ήθελαν να περιορίσουν τους ανεπιθύμητους μετανάστες από τα Βαλκάνια. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δημιουργήθηκε η ΑΧΕΠΑ που έμελλε να ενώσει και να ενδυναμώσει τους Ελληνες της Αμερικής, οι οποίοι μέχρι τότε είχαν μόνο τα τοπικά τους σωματεία. Παρά τα εμπόδια και τη διχόνοια που ακολούθησε τους Ελληνες και πέρα από τον Ατλαντικό (Βασιλικοί εναντίον Βενιζελικών, παθιασμένοι υποστηρικτές της Ορθοδοξίας εναντίον των περισσότερο κοσμικών που τηρούσαν αποστάσεις από την Εκκλησία), το όνειρο μιας πανεθνικής οργάνωσης έγινε πραγματικότητα. Στους κόλπους της βρέθηκαν οι πρώτοι επιχειρηματίες αλλά και οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια και οι εργάτες των τρένων, οι οποίοι από το υστέρημά τους άρχισαν έντονη φιλανθρωπική δράση, ενώ έμφαση έδιναν και στην οικονομική βοήθεια προς τους φοιτητές. Δεν τα πήγαν άσχημα. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα οι Ελληνες θεωρούνται η πρώτη κοινότητα της Αμερικής σε επίπεδο μόρφωσης.

Επίσης, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο χιλιάδες μέλη της ΑΧΕΠΑ βοήθησαν από το υστέρημά τους την καταστρεμμένη από τον πόλεμο Ελλάδα να ορθοποδήσει, στέλνοντας εμβάσματα, ρούχα και τρόφιμα. Οπως σε κάθε προεκλογική χρονιά η ΑΧΕΠΑ πραγματοποιεί και φέτος εκστρατεία ενημέρωσης των υποψηφίων για την προεδρία, τη Γερουσία και τη Βουλή, με σκοπό την εξασφάλιση δεσμευτικών δηλώσεων στο Σκοπιανό, στο Κυπριακό και σε άλλα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα. Για τη δράση της οργάνωσης και την προάσπιση των ελληνικών θέσεων στα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων, μιλά στην «Κ» ο πρόεδρός της, Αϊκ Γκούλας.

Αγώνες για Σκοπιανό, Κυπριακό, Πατριαρχείο

— Πώς βοηθά η ΑΧΕΠΑ στα εθνικά θέματα;

— Μεταβαίνουμε συχνά στην Ουάσιγκτον και συναντάμε πολιτικούς ηγέτες. Πρόσφατα περάσαμε μια ολόκληρη ημέρα στο Κογκρέσο όπου ενημερώσαμε βουλευτές και γερουσιαστές για το όνομα της Μακεδονίας, την ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Κύπρο.

Η ισχύς μας εδράζεται στον τεράστιο αριθμό μελών που έχουμε και φθάνουν τα 60.000. Μόλις προκύπτει ένα ζήτημα αποστέλλονται άμεσα e-mail σε 4 χιλιάδες διευθύνσεις σε όλη τη χώρα για ενημέρωση και συντονισμό κινήσεων. Εχουμε επίσης τη «βαθμολογία» των νομοθετών για τη στάση τους στα ελληνικά θέματα την οποία δημοσιοποιούμε -θα το κάνουμε και πάλι σε λίγους μήνες, πριν από τις εκλογές- και μέσω αυτής ενημερώνουμε τους ψηφοφόρους ελληνικής καταγωγής όπως και όσους απλώς αγαπούν την Ελλάδα, πόσο φιλική θέση έχει λάβει ένας γερουσιαστής ή βουλευτής στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

— Υπάρχει συνεργασία με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου;

— Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους πρέσβεις των δυο χωρών στην Ουάσιγκτον, σε πολλά επίπεδα, όπως συνέβη πρόσφατα για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους πυρόπληκτους των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού. Συγκεντρώσαμε χρήματα και υλικά αξίας 600 χιλιάδων δολαρίων και εξετάζουμε την ανέγερση ενός κέντρου για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων ή ενός εξειδικευμένου τμήματος σε ένα από τα υπάρχοντα νοσοκομεία της Πελοποννήσου. Είναι κάτι που συζητάμε με τον υπουργό Υγείας, και άλλους ιθύνοντες στην Ελλάδα. Φυσικά, έχουμε κατασκευάσει το νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, κάναμε μια πτέρυγα στον Ευαγγελισμό, έχουμε προμηθεύσει ασθενοφόρα, κλπ.

Το θέμα του ονόματος

Για το όνομα των Σκοπίων που τελευταία βρίσκεται στο προσκήνιο; Εργασθήκαμε μεθοδικά, απαιτώντας από νομοθέτες να υποστηρίξουν τις τροπολογίες υπέρ των ελληνικών θέσεων που κατατέθηκαν στο Κογκρέσο. Σας θυμίζω τις πρόσφατες ανακοινώσεις, που στέλνονται άμεσα σε όλα τα κέντρα αποφάσεων στην Ουάσιγκτον, με τις οποίες υποστηρίξαμε την απόφαση της Ελλάδας να θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ καταδικάσαμε έντονα την προσβολή της ελληνικής σημαίας στα Σκόπια. Επίσης, συμμετέχουμε στην καταχώρηση διαφημίσεων σε έγκυρα αμερικανικά έντυπα για τις ελληνικές θέσεις, ενώ καταθέτουμε συχνά ενώπιον αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τα τελευταία δυο χρόνια μέλη της ΑΧΕΠΑ έχουν επανειλημμένα συναντηθεί - η τελευταία φορά ήταν πριν από δυο εβδομάδες - με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για τον τερματισμό της θεώρησης των διαβατηρίων (έκδοση βίζας) για τους Ελληνες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ. Φυσικά, είναι γνωστή η έντονη ενεργοποίησή μας και στο Κυπριακό.

— Υπάρχει ανάλογη κινητικότητα και προς τον Λευκό Οίκο;

— Φυσικά. Ημαστε εκεί πρόσφατα στην εκδήλωση που φιλοξένησε ο πρόεδρος Μπους για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Εδώ και πολλά χρόνια η ΑΧΕΠΑ είναι παρούσα και ασκεί την επιρροή της προς τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου. Αλλωστε, τρεις πρόεδροι (Ρούζβελτ, Τρούμαν, Φορντ) και δυο αντιπρόεδροι (Χάμφρεϊ, Αγκνιου) υπήρξαν μέλη της ΑΧΕΠΑ, όπως επίσης ο υποψήφιος πρόεδρος Μάικ Δουκάκης και πολλοί γερουσιαστές και βουλευτές. Η ενημέρωση αλλά και η άσκηση επιρροής κινείται τόσο προς το Κογκρέσο όσο και προς την κυβέρνηση.

Το συνέδριο

— Γιατί διοργανώνετε το συνέδριο στην Αθήνα;

— Θεωρήσαμε ότι είναι σημαντικό να δώσουμε την ευκαιρία στα μέλη μας να επιστρέψουν ή να έρθουν για πρώτη φορά στη γενέτειρά τους και να την απολαύσουν. Αλλωστε, επεκτεινόμαστε με ταχείς ρυθμούς εκτός Αμερικής και Καναδά. Εχουμε 12 τμήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ έχουμε έντονη παρουσία στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός γι’ αυτό το συνέδριο. Θα διοργανώσουμε συζητήσεις για τις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής, τα εθνικά θέματα, τον ελληνικό πολιτισμό, τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης ως γέφυρας για τους απανταχού Ελληνες, θα έχουμε έκθεση βιβλίων για την ελληνική γλώσσα και την ελληνική Μακεδονία. Θα διεξαχθεί ακόμη και αγώνας μπάσκετ ανάμεσα στην εθνική Ελλάδας και ομάδα που θα αποτελείται από Ελληνοαμερικανούς παίκτες που αγωνίζονται σε κολεγιακές ομάδες της Αμερικής.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»