Επισκόπηση τύπου | 30.06.2008
«Ο μετροπόντικας τρυπάει τη μνήμη»
Η γαλλική προεδρία που αρχίζει αύριο, η εθνοσυνέλευση των Σέρβων της Μιτρόβιτσα και το εβραϊκό νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη είναι σήμερα τα θέματα του ευρωπαϊκού και γερμανικού τύπου.
«Ο πολυπράγμων πρόεδρός μας επιθυμεί στους έξι μήνες της γαλλικής προεδρίας να ασχοληθεί με τη μετανάστευση, την αγροτική οικονομία, την άμυνα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» γράφει η γαλλική εφημερίδα Liberation με αφορμή την ανάληψη από αύριο της προεδρίας στην ΕΕ:
«Στην Ευρώπη των 27 υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι που προωθούν το μοντέλο της Ευρώπης συγκεκριμένα, μακριά από τις διπλωματικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις.
Έχουν αντιληφθεί ότι η Ευρώπη έχει δημοκρατικά ελλείμματα και πάσχει από συγκεκριμένες διευκολύνσεις και βελτιώσεις για τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Έτσι μπορεί να προωθηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Ο αεικίνητος πρόεδρος της Γαλλίας επιθυμει τώρα να σώσει τη Συνθήκη της Λισσαβόνας" (30.06.08, FAZ)
«Ο αεικίνητος πρόεδρος της Γαλλίας επιθυμεί τώρα να σώσει τη Συνθήκη της Λισσαβόνας» σημειώνει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung:
«Διότι η βίαιη πτώση της δημοτικότητάς του στις δημοσκοπήσεις δεν σταμάτησε ακόμη.
Οι Γάλλοι βρίσκονται μπροστά σε επώδυνες αλλαγές λόγω των μεταρρυθμίσεων του Σαρκοζί και εκείνος χρειάζεται τώρα επιτυχίες στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Θα μπορούσε τώρα ίσως η ΕΕ να εκμεταλλευτεί την φόρα του Σαρκοζί.»
«Με ποιο δικαίωμα;»
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η περίφημη γέφυρα της Μιτρόβιτσα που χωρίζει τον σερβικό από τον κοσοβάρικο πληθυσμό
«Με ποιο δικαίωμα οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου κάλεσαν εθνοσυνέλευση εν ειδει βουλής στη Μιτρόβιτσα;» διερωτάται η γερμανική Berliner Zeitung με αφορμή την εθνοσυνέλευση των Σέρβων στο Κόσοβο στις 28 Ιουνίου, ανήμερα της ιστορικής, ομώνυμης μάχης του 1389:
«Με ποιο δικαίωμα; Μα με το ίδιο δικαίωμα που τον Φεβρουάριο οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου κήρυξαν την ανεξαρτησία τους.
Ασφαλώς οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έχουν πολλούς και όντως θεμιτούς λόγους να απορρίπτουν την προσφερόμενη αυτονομία από το Βελιγράδι, διότι η μνήμη της καταπίεσης από την εποχή του Μιλόσεβιτς είναι ακόμη νωπή.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου: Σεϊντίου και Θάτσι
Όμως με τα ίδια επιχειρήματα μπορούν τώρα οι Σέρβοι του Κοσόβου να συστήσουν τη δική τους βουλή, διότι εάν συμφωνήσουν θα πρέπει να εγκρίνουν και τα εγκλήματα του UCEKA, του οποίου αρκετοί μαχητές και επίγονοι κυβερνούν το Κοσσυφοπέδιο από την Πρίστινα.
Βάσει του διεθνούς δικαίου οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έχουν καλύτερα χαρτιά.
Όμως η καθοριστικής σημασίας αναγνώριση των ΗΕ δεν λείπει μόνον για τους Σέρβους της Μιτρόβιτσα, αλλά και για τους Αλβανούς της Πρίστινα.»
Σιγή ιχθύος για το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης
«Ο μετροπόντικας τρυπάει και τη μνήμη – εκεί που ανοίγονται οι γούβες για το μετρό της Θεσσαλονίκης, ήταν κάποτε το εβραϊκό νεκροταφείο, όμως ο δήμος δυσκολεύεται να ‘σκάψει’ πιο βαθιά» τιτλοφορεί εκτενές ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
«Το εβραϊκό νεκροταφείο ήταν κάποτε το μεγαλύτερο της Ευρώπης.
Υπήρχε από το 1492 όταν οι Ισπανοί εβραίοι εκδιώχθηκαν από τον καθολικό βασιλιά και βρήκαν καταφύγιο στην Οθωμανική αυτοκρατορία, τμήμα της οποίας ήταν τότε και η Θεσσαλονίκη.
Η Θεσσαλονίκη έγινε τότε η Madre de Israel.
Αυτό τον τιμητικό τίτλο τον έχασε η πόλη το 1942, όταν οι ναζί φρόντισαν να μεταγάγουν τους 50.000 εβραίους της Θεσσαλονίκης στο Άουσβιτς.
Τότε καταστράφηκε και το νεκροταφείο, καθώς οι ναζί ανάγκασαν σε 10 ημέρες τους εβραίους να κάνουν μετακομιδή των οστών των συγγενών και προγόνων τους σε άλλο σημείο εκτός της πόλης.
Οι λίγοι εβραίοι που επέστρεψαν μετά το 1945 βρήκαν ταφόπετρες του νεκροταφείου τους χτισμένες σε πεζοδρόμια και σπίτια, ενώ οι ναζί είχαν κατασκευάσει μια μαρμάρινη πισίνα.»
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Εκεί που ήταν παλιά μισό εκατομμύριο εβραϊκοί τάφοι είναι σήμερα το πανεπιστήμιο. Δεν το γνωρίζουν πολλοί" (30.06.08, SZ)
«Δεν υπάρχει καμία πινακίδα»
«Εκεί που ήταν παλιά μισό εκατομμύριο εβραϊκοί τάφοι είναι σήμερα το πανεπιστήμιο.
Δεν το γνωρίζουν πολλοί.
Δεν υπάρχει καμία πινακίδα, καμία αναμνηστική πλάκα σε ολόκληρο το πανεπιστημιακό συγκρότημα που να το αναφέρει.»
Το άρθρο αναφέρεται διεξοδικά στις συνθήκες υπό τις οποίες δρομολογήθηκε ο ξεριζωμός των Εβραίων από το Γερμανό στρατιωτικό διοικητή Max Merten με τη συνδρομή και του τότε διοικητή Μακεδονίας Βασίλη Συμεωνίδη, ο οποίος καταδικάστηκε μετά τον πόλεμο για συνεργασία με τους Γερμανούς, και είχε την ιδέα να απειλήσει τους Εβραίους με την καταστροφή του νεκροταφείου τους.
Και καταλήγει:
«Η ιστορικός Ρένα Μόλχο προτείνει σαν απότιση φόρου τιμής να ονομασθεί η στάση του μελλοντικού μετρό ‘Παλιό Εβραϊκό Νεκροταφείο’.
Όμως ο δήμος προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος.»
Comments