περί κοσυφοπεδίου
Η πρόταση του Μάρτι Αχτισάρι έχει συζητηθεί εξαντλητικά από τις δύο πλευρές πριν επιδοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και είναι η «καλύτερη δυνατή λύση», δεδομένου ότι η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι «η Σερβία δεν διοικεί από καιρό τώρα το Κοσσυφοπέδιο», λέει στη συνέντευξή του στη Deutsche Welle, o Ρούπρεχτ Πόλεντς, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής βουλής.
«Το στάτους δεν μπορεί να μείνει ως έχει. Δεν μπόρεσε βεβαίως να βρεθεί ένας συμβιβασμός, αλλά ρεαλιστικά αν το δει κανείς, το μέλλον και των δύο, Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, βρίσκεται στην Ευρώπη. Η βασική επιδίωξη της Σερβίας είναι να πάρει το χρίσμα του υποψήφιου μέλους, ει δυνατόν, το 2008. Αυτό δεν μπορεί γίνει χωρίς λύση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου Οι προτάσεις Αχτισάρι, εάν συμφωνήσουμε σ΄ αυτή τη γραμμή, διασφαλίζουν σε ευρεία κλίμακα τα δικαιώματα της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτή είναι η θέση της ΕΕ».
Υπάρχουν αρκετοί επικριτές ωστόσο που φοβούνται ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελέσει «προηγούμενο» και για άλλες περιπτώσεις στην περιοχή.
«Όχι, και πρέπει συνεχώς να το αποσαφηνίζουμε, ότι λόγω της προϊστορίας πρόκειται για μία μεμονωμένη περίπτωση, η οποία πρέπει να διευθετηθεί, χωρίς να αποτελεί κανενός είδους προηγούμενο. Μπορεί ο ένας ή ο άλλος να το επικαλεστεί, αυτό δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά το Κοσσυφοπέδιο είναι μία μεμονωμένη περίπτωση και αυτό θα έπρεπε να αρκεί».
Σχετικά με το Κυπριακό τώρα, η γερμανική προεδρεία στην ΕΕ είχε θέσει ως στόχο να διευθετήσει το ζήτημα του απευθείας εμπορίου με τη Βόρεια Κύπρο. Ποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί στο θέμα αυτό;
«Είναι δύσκολο, διότι με την ένταξη της Κύπρου κάναμε μέλος της ΕΕ μία διχοτομημένη χώρα. Η προσδοκία ότι με τη διαδικασία ένταξης θα μπορούσε να λυθεί και το κυπριακό δεν εκπληρώθηκε, Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι το τμήμα της Βόρειας Κύπρου στο δημοψήφισμα αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν, ενώ - σε αντίθεση με όσα περιμέναμε - το ελληνοκυπριακό τμήμα το απέρριψε. Πρέπει να αποδεχτούμε το αποτέλεσμα, αλλά δεν πρέπει να συμβούν δύο τινά: Δεν πρέπει να απομονωθεί το βόρειο τμήμα της Κύπρου, και υπάρχουν τρόποι όπως με την οικονομική βοήθεια. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να πούμε, αφού δεν λύσαμε το πρόβλημα πριν την ένταξη, μπορεί να μείνει ες αεί άλυτο. Είναι σημαντικό, η ΕΕ να υπενθυμίζει συνεχώς στην Κύπρο και μάλιστα με έμφαση ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα. Η βοήθεια από έξω είναι πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά δεν πρέπει να αποδεχτούμε μόνιμη τη σημερινή κατάσταση».
Eπ: Γιώργος Παππάς
Comments