Το θέμα της ημέρας | 26.06.2007
Γαλλικό μπλοκάρισμα στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Η ΕΕ επαναλαμβάνει σήμερα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Υπό την πίεση του γάλλου προέδρου Σαρκοζί δεν ανοίγουν τα κεφάλαια της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ τον περασμένο Δεκέμβριο περιέγραφε τους στόχους της γερμανικής προεδρίας που ολοκληρώνεται τώρα, έθετε πολύ ψηλά στην κλίμακα των προτεραιοτήτων τη θεσμική μεταρρύθμιση, το λεγόμενο ευρωσύνταγμα, δεν έλειπε όμως και ο στόχος της προώθησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έστω και με ερωτηματικό. «Θα καταφέρουμε να ανοίξουμε κεφάλαια επί των οποίων θα συνεχιστεί τουλάχιστον η συζήτηση;» έλεγε ο κύριος Σταϊνμάγιερ.

Στόχος της γερμανικής προεδρίας ήταν να ανοίξουν δύο με τέσσερα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Από τον περασμένο Μάρτιο άνοιξε το κεφάλαιο της βιομηχανικής πολιτικής, και σήμερα ανοίγουν εκείνα της στατιστικής και του οικονομικού ελέγχου. Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι σ΄ αυτά που ανοίγουν, αλλά σ΄ αυτά που μένουν κλειστά. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι σήμερα θα άνοιγε το κεφάλαιο της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής. Στο μεταξύ όμως προέκυψε ένα εμπόδιο, ανυπέρβλητο με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς στην ΕΕ. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επ΄ ουδενί δεν ήθελε να ανοίξουν δύο τόσο σημαντικά κεφάλαια των ενταξειακών διαπραγματεύσεων και το διεμήνυσε στη γερμανική προεδρία την τελευταία εβδομάδα δια του υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ζακ Σιράκ, ο Νικολά Σαρκοζί είναι πολέμιος της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Είναι της άποψης ότι «η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ και αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο ποτέ δεν θα αλλάξει γνώμη». Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να συναινέσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την οικονομική και νομισματική ένωση, διαπραγματεύσεις που έχουν νόημα μόνο με δυνητικά κράτη μέλη. Τα υπόλοιπα κεφάλαια είναι λιγότερο ευαίσθητα, επ΄ αυτών μπορεί κανείς να συζητά και με χώρες, οι οποίες θα ενταχθούν στη συνέχεια σε ένα καθεστώς προνομιακής σχέσης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε ασκήσει κριτική στο Σαρκοζί επισημαίνοντας ότι παραβλέπει το γεγονός, πως οι ενταξειακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αποτελούν ομόφωνη απόφαση της ΕΕ, και αν κάποιος θέλει να την ανατρέψει πρέπει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και τις επακόλουθες συνέπειες. Ο Σαρκοζί όμως φαίνεται αποφασισμένος να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του και το επισπεύδει. Στο συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου θέλει να θέσει το θέμα των «συνόρων της ΕΕ». Και όλοι περίμεναν ότι εφεξής θα άρχιζε το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και όχι ήδη από σήμερα Τρίτη.




Georgios Pappas
D.WELLE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc