Οργή Πατριάρχη κατά Αγκυρας για τη Xάλκη
πηγη καθημερινή
Γ. Π. Τερζης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Αυστηρό μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση απέστειλε χθες ο κ. κ. Βαρθολομαίος, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή. Ο οικουμενικός πατριάρχης δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή του για την πολιτική της Αγκυρας, απευθύνοντας δραματική έκκληση «να αφεθεί το Πατριαρχείο να αναπνεύσει ελεύθερα και να ζήσει». Ο κ. κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ως προϋπόθεση επιβίωσης και επέλεξε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για να απαντήσει στις θέσεις που ανέπτυξε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Ο κ. Γκιουλ επικαλέστηκε συγκεκριμένα νομικά κωλύματα εις ό, τι αφορά το Πατριαρχείο», επισήμανε και πρόσθεσε: «Επιτέλους, είναι κράτος, είναι κυβέρνηση ας άρουν τα όποια κωλύματα». Παρόντος του κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. κ. Βαρθολομαίος κάλεσε την τουρκική πολιτεία να «συζητήσουμε επιτέλους για τα προβλήματα, αν υπάρχει βεβαίως πολιτική βούληση και διάθεση», για να αναφερθεί εκ νέου στη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού: «Δώστε στο Πατριαρχείο τη δυνατότητα να αναπνεύσει ελεύθερα και να ζήσει, δώστε του τη νομική του προσωπικότητα και την περιουσία του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί αναντικατάστατο θεσμό που συμβάλλει στον πολιτισμό της ανθρωπότητας οικουμενικά, δεν αποτελεί εκπρόσωπο μερικών χιλιάδων χριστιανών της Πόλης, όπως λέει ο κ. Γκιουλ». Πάντως το θέμα της Χάλκης δεν ετέθη στη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, εξηγώντας τη συγκεκριμένη επιλογή, ανέφεραν το «εθιμοτυπικό» της συνάντησης αλλά και την προεκλογική περίοδο που διανύει ήδη η Τουρκία. Το ζήτημα έθεσε, «όπως παγίως πράττει», η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη συνάντησή της με τον κ. Γκιουλ. Οπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής και του Πατριαρχείου δεν είναι διμερές αλλά «ζήτημα στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον για το θέμα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής εξήρε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, «την κοιτίδα της Ορθοδοξίας και του Γένους» και σημείωσε: «Εξυπακούεται ότι πρέπει να επιτελεί την υψηλή του πνευματική αποστολή χωρίς εμπόδια και, μάλιστα, τέτοια που αντιβαίνουν στις στοιχειώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»