Η "αίθουσα των κατόπτρων" λάμπει ξανά
25/6/2007 7:28:00 μμ




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η "αίθουσα των κατόπτρων", το κόσμημα του Παλατιού των Βερσαλλιών στην οποία επί τρία χρόνια έγιναν υψηλού επιπέδου εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης, εγκαινιάστηκε σήμερα έχοντας ξαναβρεί τη λάμψη και την μεγαλοπρέπειά της.

Θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό την Τετάρτη, το οποίο πάντως μπορούσε τα τρία τελευταία χρόνια να την επισκέπτεται, τμηματικά όμως, και ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών.

Ο νέος πρόεδρος του δημόσιου ιδρύματος των Βερσαλλιών, Ζαν Ζακ Εγιαγκόν , πρώην υπουργός Πολιτισμού, υπενθύμισε ότι οι εργασίες που έγιναν εγγράφονται στο πλαίσιο των μεγάλων Βερσαλλιών και μιας σειράς παρεμβάσεων, αναπαλαιώσεων και εργασιών στο Παλάτι και τους κήπους του.

Ο ίδιος ευχήθηκε επίσης "να προβληθεί" το μουσείο ιστορίας της Γαλλίας που δημιουργήθηκε από τον Λουί Φιλίπ, και από το οποίο οι επισκέπτες δεν βλέπουν σήμερα παρά μόνον την "Αίθουσα των μαχών", και να ανοίξει και ένα "Μουσείο των εργασιών" που θα δείχνει την ιστορία της οικοδομικής ανάπτυξης του Παλατιού των Βερσαλλιών στο πέρασμα των αιώνων.

Για πρώτη φορά από την οικοδόμηση της το 1684, στην αίθουσα με τους 357 καθρέπτες, την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, έγιναν εργασίες αποκατάστασης και αναπαλαίωσης από το "πάτωμα μέχρι το ταβάνι", σύμφωνα με τους υπεύθυνους για τις εργασίες αυτές.

Τα έργα ζωγραφικής καθαρίστηκαν, οι μπρούτζινες διακοσμήσεις αποκαταστάθηκαν, τα σκαλίσματα στα έπιπλα καλύφθηκαν και πάλι με φύλλα χρυσού, και οι καθρέπτες επισκευάστηκαν.

Η "αίθουσα των κατόπτρων", που έχει μήκος 73 μέτρα και πλάτος 13, είναι ένα αριστούργημα για τη δόξα του Λουδοβίκου XIV, για την στρατιωτική του υπεροχή και για τη διακυβέρνηση του Βασιλείου. Οικοδομήθηκε από τον Ζιλ Αρντουέν Μανσάρ ανάμεσα στο 1678 και το 1684. Οι τοιχογραφίες του θόλου, είναι έργο του Σαρλ λε Μπρεν και φιλοτεχνήθηκαν ανάμεσα στο 1681 και το 1684, εκτείνονται σε επιφάνεια χιλίων τετραγωνικών μέτρων, και αποτελούν τη μεγαλύτερη ζωγραφική σύνθεση στην Γαλλία.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc