Tι γραφει ο ξενος Tυπος

HAARETZ
kathimerini
Ο φίλος Μπλερ

Η απόφαση του απελθόντος πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ να αναμειχθεί οικειοθελώς στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, αντί να αποσυρθεί από την πολιτική και να ενταχθεί στον ιδιωτικό τομέα ή να κερδίσει χρήματα εκφωνώντας ομιλίες, σημαίνει ότι εννοεί τα όσα έχει πει σε διάφορες συνεντεύξεις και από του βήματος της Βουλής ομιλίες. Ο Μπλερ αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η παρούσα στιγμή για την ανάληψη ρόλου εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση. Κατ’ επανάληψιν έχει τονίσει ότι το Ισραήλ δεν θα εξαφανιστεί, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα φύγουν από εκεί που βρίσκονται και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το να μοιραστεί η γη. Προειδοποίησε δε ότι η αιματηρή σύγκρουση δηλητηριάζει τις σχέσεις Ισλάμ - Δύσης και χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τους τρομοκράτες και τα εξτρεμιστικά κράτη που απειλούν τη δημόσια τάξη. Εχει υποστηρίξει χωρίς να κουράζεται μια λύση, η οποία θα διασφαλίζει το Ισραήλ και θα χειρίζεται με δίκαιο τρόπο τους Παλαιστινίους.

LE MONDE

Δεν είναι απ’ όλους αποδεκτός

Επισήμως ο διορισμός του Τόνι Μπλερ ως ειδικού απεσταλμένου του κουαρτέτου ΗΠΑ-Ρωσία-ΟΗΕ-Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή προκάλεσε θετικές αντιδράσεις. Κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητές του ως διαπραγματευτή, ούτε και τη δυναμικότητα που επιδεικνύει για την επίτευξη ενός σκοπού που θεωρεί δίκαιο, στο όνομα του πολύ προσφιλούς του «φιλελεύθερου παρεμβατισμού». Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μπλερ δεν είναι αποδεκτός από τους πάντες. Πολλοί διπλωμάτες του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών τον θεωρούν υπερβολικά συγκαταβατικό προς το Ισραήλ. Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί πώς ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τα προσόντα του, θα πετύχει σε σύντομο χρονικό διάστημα εκεί που ο προκάτοχός του, Τζέιμς Γούλφενσον, απέτυχε πριν από ένα χρόνο. Δυστυχώς για τον κ. Μπλερ, η Παλαιστίνη δεν είναι Ιρλανδία και η Γάζα δεν είναι Μπέλφαστ.

THE GUARDIAN

Ο δρόμος για την επιτυχία

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν μίλησε δυναμικά μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά δεν πρόκειται να γίνει τόσο δημοφιλής όσο ο προκάτοχός του Τόνι Μπλερ, και μάλλον ούτε το επιθυμεί. Γίνεται πολύς λόγος για τον παλιό Μπράουν, τον αφηρημένο, τον αδέξιο και κλειστό χαρακτήρα και για τον «νέο» Μπράουν, τον συνετό, τον ευέλικτο και ανοιχτό πολιτικό. Η χθεσινή του ομιλία έδειξε ποιος Μπράουν πρέπει να κυβερνήσει, για να έχει επιτυχία.

THE NEW YORK TIMES

Το πρόβλημα του Θαπατέρο

Το πολιτικό κριτήριο του Ισπανού πρωθυπουργού Θαπατέρο μοιάζει πλέον εύθραυστο μετά την κατάρρευση της διετούς ειρηνευτικής πρωτοβουλίας με τη βασκική οργάνωση ΕΤΑ, καθώς η οργάνωση ανακοίνωσε αυτόν το μήνα ότι επιστρέφει για να πολεμήσει σε όλα τα μέτωπα. Αλλά ούτε κανένας άλλος από τους παίκτες της ειρηνευτικής διαδικασίας θα μπορούσε να νιώθει ικανοποιημένος από τις δυσχέρειες του πρωθυπουργού. Αυτό υπήρξε άλλωστε ένας αγώνας μεγάλων στοιχημάτων όπου ο καθένας, με εξαίρεση τους διάφορους και όχι τόσο χρήσιμους διεθνείς μεσολαβητές, αντιλαμβανόταν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι ευέλικτος. Ενώ η ΕΤΑ δεν έχει ακόμη κάνει πράξη τις απειλές της, η κατάρρευση των συνομιλιών φαίνεται να είναι οριστική. Πάντως, ενώ η πολιτική ευθύνη βαραίνει τον Θαπατέρο και πολλοί κάνουν λόγο για αποδυναμωμένη διακυβέρνηση, όλο το βάρος πέφτει στους ώμους της ΕΤΑ, κατά πόσον δηλαδή θα επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση.

CORRIERE DELLA SERA

Νέο προφίλ

Οι στόχοι του Γκόρντον Μπράουν αφορούν λιγότερο τον πλανήτη και περισσότερο τη Βρετανία. Ο Μπράουν επιδιώκει να διαμορφώσει το νέο προφίλ του Εργατικού Κόμματος. Το στοίχημά του είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση, την οποία έπληξε θανάσιμα ο πόλεμος στο Ιράκ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc