ΑΠΕ
Αρκετά Τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς διδάσκοντες (φωτ. αρχείου)
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 10:00 Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Αναστάτωση επικρατεί σε αρκετά περιφερειακά AEI λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία βάζει τέρμα στην πολυετή πρακτική σιωπηρής παράτασης συμβάσεων των συμβασιούχων καθηγητών. Στον «αέρα» βρίσκονται ήδη σχεδόν 1.000 συμβασιούχοι διδάσκοντες, ενώ συνολικά 2.500 αγωνιούν για τις εξελίξεις.

Όπως υπενθυμίζουν στο σχετικό τους ρεπορτάζ τα Νέα της Τρίτης, το Δημόσιο προσλαμβάνει συμβασιούχους διδάσκοντες επειδή δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες των ΑΕΙ σε διδακτικό προσωπικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, οι συμβασιούχοι δεν μπορούν να προσληφθούν εκ νέου στο πανεπιστήμιο όπου διδάσκουν, αν συμπληρώσουν 3 χρόνια διδασκαλίας συνολικά.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι συμβάσεις πολλών από αυτούς ανανεώνονταν σιωπηρά και πέραν της 3ετίας χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα, εφόσον καλύπτουν προφανώς πάγιες και διαρκείς ανάγκες διδασκαλίας, με αποτέλεσμα σήμερα σχεδόν 1 στους 4 καθηγητές στα ΑΕΙ της χώρας να είναι συμβασιούχος, ενώ ειδικά σε περιφερειακά ΑΕΙ, η αναλογία αυτή είναι σχεδόν ένας συμβασιούχος προς έναν μόνιμο καθηγητή.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως, αποφάσισε να εφαρμόσει στο εξής τον νόμο πλήρως και δεν ενέκρινε τις πληρωμές συμβασιούχων καθηγητών που εργάζονται ήδη πάνω από μια τριετία.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Γιάννης Μαΐστρος: «Σε ιδρύματα όπως τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Μακεδονίας, Κρήτης το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς ολόκληρα τμήματα -για παράδειγμα, Μουσικής Επιστήμης, Βαλκανικών Σπουδών στο Μακεδονίας και άλλα- στελεχώνονται κυρίως από συμβασιούχους που πρέπει να αποχωρήσουν».

Για το θέμα των συμβασιούχων καθηγητών, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, κατέθεσε ερώτηση στην υπουργό Παιδείας, ζητώντας να μάθει για τα μέτρα που θα πάρει, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»