Σε ρόλο πρωταγωνιστή ο Πούτιν στη σύνοδο του OΣEΠ
πηγη καθημερινή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Με αποστολή να συσφίγξουν τις σχέσεις τους στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών και κυρίως της ενέργειας, οι ηγέτες δώδεκα κρατών, περιλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκαν, χθες, στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου κορυφής της ομάδας Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Εν μέσω των διαμαρτυριών των δυτικών κυβερνήσεων για τη ρωσική υπεροχή στο ενεργειακό παιχνίδι, οι φετινές συνομιλίες έλαβαν ιδιαίτερη βαρύτητα, με τον πρόεδρο Πούτιν να αναλαμβάνει ρόλο καθοδηγητή, κάνοντας ποικίλες συστάσεις για την αποτελεσματική λειτουργία της ομάδας.

Οι χαλαροί δεσμοί των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, που ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια, πρέπει να εξελιχθούν σε αποτελεσματικό μοχλό οικονομικής συνεργασίας σε μια περιοχή που τείνει να γίνει διεθνές ενεργειακό κέντρο, συνέστησε ο Ρώσος πρόεδρος. Υπογράμμισε δε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη «να διευθετήσει με τους περιφερειακούς της εταίρους εκκρεμότητες που επηρεάζουν όχι μόνο το οικονομικό κλίμα αλλά και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία». Ορισμένα από τα μέλη του ΟΣΕΠ, σημειωτέον, είναι κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ που σήμερα θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ. Εκτός από τις χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα (Βουλγαρία, Γεωργία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία) ο ΟΣΕΠ περιλαμβάνει την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ελλάδα, τη Μολδαβία και τη Σερβία.

«Τα ενεργειακά αποθέματα», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, «αποτελούν ολοένα και πιο σημαντικό παράγοντα προόδου», ενώ «για τη σταθερότητα των τοπικών ενεργειακών αγορών απαιτούνται συμβόλαια μακροπρόθεσμης ισχύος».

Eνεργειακά

Ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη προερχόμενος από το Ζάγκρεμπ, όπου συμμετείχε στη βαλκανική σύνοδο κορυφής για την ενέργεια και διακήρυξε ότι στρατηγικός στόχος της συνεργασίας με τα Βαλκάνια είναι η σταθερή ροή της ενέργειας προς όλες τις χώρες της περιοχής. Την ανάγκη συνεργασίας της BSEC με άλλους διεθνείς οργανισμούς επισήμανε ο κ. Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ως ιδρυτικό μέλος της ομάδας, η Τουρκία έχει πάρει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενεργειακών αρτηριών, περιλαμβανομένου του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τσεϊχάν.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»