Η Ευρώπη Σήμερα | 27.06.2007
Καμπανάκι αλλά όχι κυρώσεις
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Η Κομισιόν παρουσιάζει την πρώτη έκθεση προόδου για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μετά την ένταξή τους στην ΕΕ

Στην έκθεση προόδου που δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν επικρίνει την ελλιπή αντιμετώπιση της διαφθοράς σε Βουλγαρία και Ρουμανία, ωστόσο δεν προχωρά στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος των δύο νέων χωρών – μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκρίνει τη συνέχιση του λεγόμενου monitoring, που σημαίνει ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στενά και θα αξιολογηθούν εκ νέου στις αρχές του επόμενου χρόνου.



Σόφια και Βουκουρέστι αντέδρασαν με ανακούφιση της τελευταίες ημέρες από τη στιγμή που άρχισαν να γίνονται γνωστά αποσπάσματα της έκθεσης. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις, υπογραμμίζει ο κοινωνιολόγος Σόριν Ιόνιτσα, από το Ρουμανικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα:



«Το ότι δεν θα προχωρούσαν στην επιβολή κυρώσεων, αλλά στην παράταση του monitoring ήταν κάτι που αναμένονταν. Μάλλον στις Βρυξέλλες σκέφθηκαν ότι εάν κάνουν σήμερα χρήση των κυρώσεων δεν θα έχουν μελλοντικά άλλα μέσα για να ασκήσουν πιέσεις. Έτσι αποφάσισαν να συνεχίσουν προς το παρόν να παρακολουθούν στενά και από κριτική σκοπιά τις δύο χώρες».



Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:



Αρνητικά σχόλια προκάλεσε πρόσφατος ανασχηματισμός στη Ρουμανία με θύμα μεταξύ άλλων την υπουργό Δικαιοσύνης Μόνικα Μακοβέι που θεωρούνταν στις Βρυξέλλες «εγγυήτρια των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της δικαιοσύνης». Μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει το έργο της, ωστόσο κατά τη διάρκεια της θητείας της είχε να παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες, επισημαίνει ο ρουμάνος κοινωνιολόγος: «Υπήρξαν πράγματι μεγάλες επιτυχίες: τα τελευταία δύο χρόνια η γενική εισαγγελία έβαλε στο μικροσκόπιο περισσότερους πολιτικούς από ότι τα τελευταία 50 χρόνια».



Βασική πηγή ανησυχίας στη Ρουμανία, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η απουσία καταδικαστικών αποφάσεων σε σημαντικές δίκες.



Όσον αφορά τη Βουλγαρία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει κυρίως την αποτυχία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και της διαφθοράς. Ωστόσο και για τη Σόφια θα ισχύσει καταρχήν το monitoring και δεν κινείται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη έκθεση, αρχές του 2008.



Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:



«Με την επιβολή κυρώσεων άλλωστε, η ΕΕ θα ζημίωνε τον εαυτό της», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας στη Σόφια Μαργαρίτα Πόποβα: «Οι κυρώσεις θα μας απομάκρυναν από την ΕΕ και δεν θα ωφελούσαν και την ίδια. Είμαστε πλέον μέρος του συνόλου και όταν αποδυναμώνεται ένα τμήμα ενός συνόλου, τότε αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλους. Δεν ξέρω τι νόημα θα είχε αυτό. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».


Κώστας Συμεωνίδης
D.WELLE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»